Teodora Kostović, Mia Ristić, Lana Virc, Slobodan Ranković
Teodora Kostović, Mia Ristić, Lana Virc, Slobodan Ranković; Foto: Nova.rs

Srpske teniserke su završile kao drugoplasirane na Evropskom prvenstvu za igračice do 16 godina, a vedre i nasmejane su se vratile u Srbiju.

Mia Ristić (16), Teodora Kostović (14) i Lana Virc (12) su predvođene selektorom Slobodanom Rankovićem stigle do finala gde je posle drame slavila Češka sa 2:1 (Teodora Kostović – Magdalena Smekalova 6:4, 7:6(0), Mia Ristić – Tereza Valentova 3:6, 3:6, dubl Kostović, Ristić – Urbanova, Valentova 1:6, 5:7).

PROČITAJTE JOŠ

Selektor Ranković nije skrivao zadovoljstvo nakon uspeha, a završio je u posebno optimističnom tonu.

„Ponosan sam na ovaj rezultat, ovo je veliki uspeh za Srbiju i našu reprezentaciju. Mia Ristić, koja je evropski šampion u singlu, napravila je ogroman uspeh, znate da ko napravi prvenstvo vrlo brzo, posle dve, tri godine igra na WTA. To prvenstvo su osvajali Žastin Enan, Simona Halep, naša Olga Danilović je osvojila 2016. godina, pa i Ribakina koja je osvojila Vimbldon. Veliki je uspeh ovo i na ekipnom nivou jer smo pokazali sjajan rezultat, 20 dana zaredom smo igrali. Počeli smo pre tri nedelje, prvo u Prerovu, Mia je igrala šest mečeva i u finalu je odigrala svoj najbolji meč, Teodora je igrala treće kolo. Posle smo bez dana pauze otišli na juniorski FED kup bez dana pauze, otišli smo u Rumuniju gde se prvo igraju kvalifikacije jer su 32 zemlje podeljene u četiri grupe, a iz svake grupe po dve ekipe ide u Top 8.

Bili smo prvi u grupi i bili smo nosioci u nokaut fazi, gde smo pobedili Grčku i Nemačku posle velikog preokreta. Teodora je gubila sa 6:2, 5.0, a onda izvela fantastičan preokret, to se retko dešava, ko prati sport zna da sve to. Na kraju smo protiv Češke igrali težak meč, pravo finale, bilo je 1:1 posle singlova. Imali smo sudije, njihovu publiku, nije bilo lako, ali smo dali sve od sebe. Zadovoljan sam finalom, ogroman rezultat, sledeći put će biti bolje osvojićemo mi to. Selektor sam već 10 godina reprezentacije do 16 godina, malo toga može da nas iznenadi jer nam se svašta izdešavalo. Sporedne stvari mogu da smetaju da deca ne odigraju dobar meč, po meni je najvažnija atmosfera u timu i kako se osećaju posle mečeva, ako je teško izborićemo se sa tim. U Prorovu je bila loša hrana, nismo mogli da spavamo zbog vrućine, u Rumuniji smo spavali u školi, to je sve normalno, a onda smo završili u hotelu sa pet zvezdica. Sve to mora da se izdrži, najbitnije je da smo 20 dana radili konstatno i da smo bili u treningu od prvog dana.“, rekao je Ranković.

Teodora Kostović, Mia Ristić, Lana Virc, Slobodan Ranković
Teodora Kostović, Mia Ristić, Lana Virc, Slobodan Ranković; Foto: Nova.rs

Pojasnio je selektor i šta mu je prolazilo kroz glavu kada je Teodora zaostajala sa 6:2, 5:0 u drugom setu protiv Nemačke.

„Bilo je 5:0, nisam joj ništa specijalno rekao, odigrala je taj gem dobro stigla do 5:2. Tu već vidim da se Nemica menja, na 5:3 vidim da je u panici, kreće da greši, trener počinje mnogo da priča, sve više i više. Onda taj-brejk, ali Teodora je to uradila, ja sam tu malo pomogao. Gledati takav meč se to možda desi jednom u karijeri.“

Onda je i Teodora objasnila kako je uspela da se podigne iz teške situacije.

„Borila sam se do kraja, kao što se i borim uvek. Verovala sam u sebe, svaki poen sam se borila, setila sam se zbog čega igram tenis i zašto to radim i da to volim. Nekako sam joj ušla u glavu kako sam se bodrila, i Mia i Lena koje su me podržavale čitav meč. Nije bilo ovo prvi put da se tako nešto desilo, desilo se i na meču pre sa Čehinjom kada sam gubila 3:0, pa sam preokrenula… Imala sam i ranije takvih mečeva.“

Mnogo sam zadovoljno uspehom koji smo napravili, ovo je veliko iskustvo. Ja sam odigrala svih pet mečeva i pobedila sam pet puta zaredom uz neke preokrete. U finalu nam je malo falilo, ali je to jako lepo iskustvo. Sada se pripremamo za Svetsko prvenstvo.“

Mia Ristić je samopouzdana i veruje u sebe, a jedno je od novih čuda srpskog tenisa. Ne planira da stane i ovo je samo početak.

„Drago mi je što sam igrala za Srbiju, rekla sam da ću osvojiti to prvenstvo i da ću doneti zlatnu medalju i pehar Srbiji. Odigrala sam šest mečeva i nijedan set nisam izgubila, jako sam ponosna na sebe, iz meča u meč sam dizala formu. U finalu sam protiv devojke iz Španije odigrala najbolji meč, prošli put sam od nje izgubila i znala sam šta treba da uradim da bih pobedila. Ponosna sam na sebe. Sledeće nedelje je turnir u Vrnjačkoj Banji 25.000 i nadam se da ću dobiti specijalnu pozivnicu za glavni turnir, takođe će biti i 16.000 na istom mestu i da ću tada igrati. Na pojedinačnom Evropskom prvenstvu je bilo šest mečeva, sve mečeve sam odigrala odlično bez izgubljenog seta. Verovala sam u sebe da svaki meč mogu da pobedim, svaki meč sam ušla sa mišlju da ću pobediti. Posle 10 pobeda u 11. meču me stigao umor.“

Posao za mlade Srpkinje nije gotov jer će se od 1. do 6. novembra takmičiti na Svetskom prvenstvu u Antaliji gde će pokušati da donesu novu medalju Srbiji.

Najmlađa u timu je skromno poručila da su mogle da odigraju i malo bolje

„Srećna sam što sam dobila priliku da igram za selekciju Srbiju, malo nam je falilo sreće da dobijemo dubl, ali dobro“, rekla je Virc kojoj su idoli Rodžer Federer jer je agresivan igrač, ali i Novak Đoković. U konkurenciji dama je to Serena Vilijams.

BONUS VIDEO Đoković tradicionalno jede travu posle osvajanja Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar