Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Filip Krajinović nije mogao da veruje ni kada je preslišao Marina Čilića i stigao do finala Kvinsa i ponovio je to nekoliko puta na kraju meča. Nažalost, sreća ga nije ispratila i protiv Matea Beretinija.

Nikad mu ranije nije pošlo za reketom da dogura do meča za titulu na travi i naoštrio se da konačno uzme prvi ATP trofej u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

Namerio se na Matea Beretinija, koji se posle finala našalio na svoj račun i kroz smeh rekao – ja sam Italijan, mi se uvek nešto žalimo!

Zaista, nije imao razlog da se žali zbog bilo čega, posebno ne na ovoj podlozi i u protekle dve nedelje. Ma ni u prethodne tri godine.

Visoki Rimljanin je pobedom nad Krajinovićem štiklirao i devetu pobedu ove sezone na travi.

Ima ravno nula poraza, mada je klimavo krenuo protiv Radua Albota u Štutgartu, kada je ispustio jedan set posle tri meseca pauze zbog povrede ruke. Imao je operaciju, ležao je u bolničkoj postelji 29. marta i posle Indijan Velsa ga do turnira u Nemačkoj nije bilo nigde.

Ako računamo i prošlu godinu, od tada ima samo jedan poraz na travnatoj podlozi i dvadeset pobeda. Pogađate ko ga je pobedio? Novak Đoković u finalu Vimbldona, dabome.

I tek sada posle ove dve nedelje može da se vidi koliko je to bio težak zadatak, a kako je Đoković učinio da izgleda nekako lako.

Beretini od 2019. na travi ima skor od 32 pobede i tri poraza i postao je osmi igrač koji je u Kvinsu uspeo da odbrani titulu.

Kuriozitet je što su prethodna sedmorica bili najbolji teniseri planete i ne, Novak nije bio jedan od njih.

Štaviše, on je tek nekoliko puta nastupao na ovom turniru, kada je trebalo brusiti formu za Vimbldon.

Vimbldon je ipak kruna sezone na travi i Beretini će po svoj prilici biti najbliži tome da napravi ono što nije mogao niko van „velike četvorke“ u prethodnih 20 godina.

Tačno dve decenije Vimbldon nije osvojio niko ko se ne zove Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal ili Endi Mari.

Da Novak nije bio u minus fazi tokom finala te 2013. godine, ne bi Mari bio prvi Britanac posle Freda Perija i 77 godina, koji je digao trofej sa ananasom na vrhu.

Finale 2016. sa Milošem Raonićem je već bila neka druga i lakša priča, kao što je bilo i Novakovo sa Kevinom Andersonom iz 2018, Nadalovo sa Tomašom Berdihom iz 2010. ili Federerovo sa Endijem Rodikom iz 2009.

Dobri teniseri su uspevali da stignu do završnice prestižnog grend slema, ali po pravilu nisu pobeđivali ove najveće.

Beretini je bliži od svih pobrojanih, čak i od Rodika koji je bio prvi teniser sveta svojevremeno i više puta igrao finale u Ol Ingland klabu, da prekine hegemoniju „četvorke“.

Novak Đoković Vimbldon
Foto: EPA-EFE/Peter Nicholls / POOL

Servis ga služi, udarci ravni, glava je najveći problem. Jer, nije isto kada 26-godišnjak igra na travi protiv Albota, Lorenca Sonega ili Oskara Otea i kada se ukrsti sa Đokovićem i Nadalom.

Međutim, čak su i kladioničari prepoznali koliko Beretini može da bude opasan, mada ćete tek na jednom ili dva mesta naći da je „razdvojio“ Novaka i Nadala kao drugi favorit iza Srbina.

Uglavnom se prednost daje Đokoviću i Špancu, onako kako su, zbog izostanka Danila Medvedeva i Aleksandra Zvereva, poređani i kao nosioci.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Opet, Mateu nisu bili bogzna kakva pretnja ni Mari koji je u finalu Štutgarta bio dobar, ali nije isti igrač kao pre šest, sedam godina, niti Evans, Kudla, Pol i Van de Zandšulp.

Krajinović je mogao malo da mu poremeti proračune pred Vimbldon, ali izgleda da je Beretini ipak spremniji od toga i da se dobro zagrejao za treći grend slem u godini.

Jasno je, samim tim, da i Novak i ostali moraju dobro da se zagreju, jer im „vožnja“ sa raspoloženim i Italijanom punim samopouzdanja možda neće pasti tako lako kao što je bilo do sada.

BONUS VIDEO: Neverovatna razmena udaraca Đokovića i Hačanova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar