Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Ukrajinska teniserka Marta Kostjuk traži od Asocijacije teniskih profesionalki (WTA) hitnu reakciju zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

FIFA je suspendovala Rusiju iz baraža za Mundijal, Evroliga je to učinila sa ruskim klubovima iz ovog takmičenja, a sada se nešto slično traži i od WTA.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski Teniski savez je uputio pismo Međunarodnoj teniskoj asocijaciji (ITF) tražeći da suspenduje sve ruske sportiste.

Kostjuk ne vidi odgovornost kod svojih kolega, ali traži od WTA da se ukinu turniri koji se organizuju u Rusiji.

„Svima kojih se ovo tiče. Mi, ukrajinski teniseri i teniserke izražavamo veliko iznenađenje i nezadovoljstvo izostankom bilo kakve reakcije prema našoj domovini. Posebno je čudno da je u pređašnjim slučajevima socijalnih nepravdi, ili seksualnog uznemiravanja, odgovor WTA bio pravovremen, ispravan i hrabar“, kaže Kostjuk.

Zatim navodi šta ju je nagnalo da „udari“ na krovnu tenisku organizaciju ženskog tenisa.

„Naša zemlja, Ukrajina je pod brutalnim napadima od strane superiorne nuklearne sile. Bombe i rakete pogađaju naše kuće, ubijaju naše ljude i uništavaju nam živote. Zathevamo od WTA da odmah osudi rusku Vladu, povuče sve turnire iz Rusije i da kontaktira ITF da uradi isto. Podržavamo naše kolege iz Rusije jer nam je jasno da oni i teniseri koji govore ruskim jezikom nisu odgovorni za neisprovocirane napade koji su se desili bez njihovog znanja ili učešća. Takođe verujemo da moramo da peatimo uputstva Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je zabranio ruskom nacionalnom timu da se takmiči pod bojama i obeležjima Ruske federacije“, kaže Kostjuk.

Ovo je bio slučaj sa ruskim sportistima i ranije, jer je pre nekoliko godina izbio doping skandal nakon Sočija.

„Doping se ne može porediti sa agresijom i verujemo da uvrede, napadi i upotreba sile, ubistva i kriminal imaju veću težinu od dopinga, jer su zločini protiv čovečnosti. Zaustavite rat, zaustavite rusku agresiju, vratite nam mir. Budite ljudi“, napisala je Kostjuk.

BONUS VIDEO: Sporni poen na meču dublova zbog kojeg je Zverev poludeo i izvređao sudiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar