Foto: fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je Slovačku rezultatom 71:63 u utakmici 4. kola A grupe prve runde kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Srbija je pred meč sa Slovačkom imala skor od dve pobede i poraza, pa su na gostovanje u Levice otišli svesni da pobeda znači i definitivan prolaz u drugu rundu kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ...

Iz tog razloga izabranici Svetislava Pešića su silovito ušli u utakmicu, preko Alekse Avramovića, Dušana Ristića i Nikole Jovića stigli do 7:2, a Ristićevo polaganje na 6:04 pre kraja prve četvrtine donelo je i prvu dvocifrenu razliku, 15:5.

Ubrzo je na semaforu stajalo i 19:7, da bi prva četvrtina rešena u korist „Orlova“ 26:16.

Ukrajinci su početkom druge deonice uspeli da priprete i serijom od pet poena prepolove vođstvo Srbije (26:21), ali je usledio odličan odgovor, trojke Alekse Avramovića i Boriše Simanića za 44:29, a na kraju prvog poluvremena bilo je 44:31.

Većim delom treće deonice Pešićevi izabranici su čuvali vođstvo, ali je Slovačka novom serijom uspela da priđe na 56:50, a sjajnim šutom za tri poena su došli i do 60:53.

Kada su poenima otvorili i završnih deset minuta (60:55), činilo se da bi moglo da bude nezgodno, ali je Avramović novim poenima vratio razliku na dvocifreni plus, nadovezao se Simanić, a Slovaci nisu iskoristili svoje šanse, pa je Srbija slavila i došla do 3-1.

Foto: fiba.basketball

Kako je zabeležena dupla pobeda nad Slovačkom, koja je ostala bez pobede, „Orlovi“ su i zvanično obezbedili mesto u drugoj fazi, gde će igrati najverovatnije uz Belgiju i Letoniju, kao itri prvoplasirane ekipe iz B grupe, u kojoj se nalaze još Velika Britanija, Grčka, Turska i Belorusija.

Srbiju je predvodio Avramović sa 24 poena, Nikola Jović je dodao 13, dok su Slovake predvodili Brodzijanski sa 22 i Doležaj sa 17 poena.

Naredne utakmice Srbija će igrati protiv Letonije 30. juna i Belgije 3. jula, čime će biti zatvoren prvi krug. Drugi, i finalni, trebalo bi da započne u avgustu 2022. godine, a prve tri ekipe od šest nakon spajanja dve grupe obezbediće mesto na Svetskom prvenstvu koje će u februaru 2023. godine biti održano u Indoneziji, Japanu i Filipinima od 25. avgusta do 10. septembra.

Slovačka – Srbija 63:71 (16:26, 15:18, 16:22, 10:11)

Dvorana: Hala sportova, Levice; Sudije: Vojčeh Liška (Poljska), Gvidas Gedvilas (Litvanija), Darijuš Zapolski (Poljska)

Slovačka: Krajčovič 5, Ihring 5, Fušek, Brodzianski 22, Korner 10, Abrham 2, Bojanovski, Bačan, Doležaj, Petras 2, Malovec

Srbija: Jović 13, Petrušev 3, Đurišić, Koprivica, Radanov, Ristić 12, Jagodić Kuridža 2, Simanić 9, Avramović 24, Trifunović 6, Novak 2

Standings provided by SofaScore LiveScore

40′ Trijumf „Orlova“ – 63:71

Uz mnogo muke zabeležena je pobeda kojom je potvrđen plasman u drugi krug.

38′ Srbija sve bliža pobedi – 59:69

Radanov je sjajno „ukrao“ loptu, ali je promašio zicer, no ni rivali nisu imali koncentracije. Na dva minuta pre kraja, razlika je +10 u korist izabranika Svetislava Pešića.

36′ Avramović trojkom doneo +9, nadovezao se Simanić – 57:69

Slovačka je imala nekoliko prilika da priđe ali ih nije iskoristila, to je kaznio Avramović, a u narednom napadu i Simanić za visokih 12 poena viška.

33′ Slovaci prete, Srbija ne uspeva da prelomi meč – 55:63

Srbija je dosta kvalitetnija, što se vidi iz napada u napad, ali su „žute minute“ donele Slovacima šansu da se vrate u meč.

Foto: fiba.basketball

30′ Kraj treće četvrtine, Srbija na +7 – 53:60

Pogodio je Doležaj trojku uz zvuk sirene, pa domaćin ima sedam poena minusa pred završnih deset minuta.

28′ Kriza „Orlova“, Slovačka u naletu, domaći prišli na -6, Pešić tražio tajm-aut – 50:56

Loša sekvenca u igri Srbije, Slovačka je iskoristila pad, pa su košarkaši domaćeg tima prišli na minus od šest poena, zbog čega je popularni Kari zatražio minut odmora, a u igru ušli Petrušev i Simanić.

26′ Koš za koš, Srbija čuva prednost – 45:56

Igra se koš za koš, na svaki poen Slovaka uglavnom sledi sjajan napad Srbije i koš.

Foto: fiba.basketball

24′ Ristić sjajan, prednost ne pada – 41:54

Pešićevi „đaci“ ne dopuštaju rivalu da priđe, a nakon Ristića sjajnim prodorom poene je postigao i Avramović.

22′ „Sevaju“ trojke na obe strane – 34:50

Brodzjanski je pogodio trojku, odgovorili su Trifunović i Avramović.

20′ Majstorija Avramovića, Srbija na +13 nakon prvog poluvremena

Pogodio je bek Partizana trojku od tablu, pa nakon prvog poluvremena vodi 44:31.

18′ Avramović uz faul, Srbija ponovo na +9 – 26:35

Stala je u potpunosti igra Srbije pa je Pešić vratio Avramovića i Jagodića Kuridžu, a bek Partizana odmah pogodio uz faul.

16′ Nesportska Radanova – 26:32

Napravio je Radanov nakon loše procenjene lopte nesportski faul, zbog čega je Slovačka dobila šansu da se vrati, ali su realizovali samo penale, dok su u napadu koji je usledio veoma loše odigrali, pa je Srbija uspela da se odbrani.

15′ Simanić „rešeta“ – 24:32

Dve vezane trojke krilnog centra Mege, pa Srbija ponovo ima osam poena viška.

13′ Razmena trojki – 24:29

Doležaj je pogodio sva tri šuta za tri poena, sa druge strane bio je precizan Boriša Simanić.

12′ Ihring trojkom vratio Slovačku u igru – 21:26

Vezali su Slovaci pet poena, smanjili na minus od pet poena.

10′ Kraj prve četvrtine – 16:26

Ristić je ubacio osam poena, Avramović zabeležio četiri asistencije, pored toga uhvatili su i šest lopti pod košem rivala.

9′ Sjajni Ristić predvodi Srbiju – 10:21

Osam poena nekadašnjeg centra Crvene zvezde za četvrtinu.

5′ Nastavlja se kanonada „Orlova“ – 5:15

Pogodio je Ristić iz reketa, nadovezao se Trifunović trojkom iz ćoška, a Srbija sredinom prve deonice vodi sa +10.

3′ Odličan početak Srbije – 2:10

Sjajno je Srbija ušla u utakmicu, krenuli su više nego agresivno u odbrani, Slovaci nisu uspeli da se snađu, pa već na samom početku razlika konstantno raste.

Dobro došli na prenos meča 4. kola A grupe kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo u košarci između Slovačke i Srbije na portalu Nova.rs!

BONUS VIDEO Neverovatna trojka Gudurića protiv Zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar