Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ako vas je Lejver kup podsetio na nešto, pa, to nikako nije bilo slučajno.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Završeno je peto izdanje Lejver kupa i to na potpuno iznenađujući način, jer je tim Sveta upisao tri vezane pobede u poslednjem danu i stigao do istorijskog trijumfa. Zaista, ovo takmičenje je pokazalo ono što je tenisu preko potrebno i pravo je čudo što nije nastalo decenijama ranije.

Amerikanci koji su organizovali i ovaj događaj uz veliki pomoć Australijanaca napravili su pravo remek delo. U svakom trenutku je organizacija bila savršena (ili blizu savršene), a kamere su gotovo 24 sati pratile sve igrače. Bilo je to fenomenalno, potpuno drugačije iskustvo za mnoge, a ujedno se igrao sjajan tenis.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko je ova pobeda zapravo značajna, iako deluje kao egzibicija, videlo se već na konferenciji za medije tima Sveta. Počevši od Džona Mekinroa koji je otprilike tri puta stariji od svakog igrača (izuzev Džeka Soka gde je na puta dva) svi do jednog su već počeli da piju. Ušetali su u salu za konferencije sa pivom u rukama. Valjali su se od smeha, Frensis Tijafo je umalo pao sa stolice, Tomi Pol je okrenuo leđa kameri, ma, bilo je svega…

Mekinro se ljutio i nervirao jer mu je žurka prekinuta (Lejver kup se gleda kao nešto bolje od Dejvis kupa), dok je Tijafo čak i opsovao.

Tim Sveta, Tim Evrope
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Videlo se koliko im je značilo da pokažu svima da mogu da navuku cipele „Velike četvorke“ ili barem da stvore tu iluziju. Sa druge strane, tim Evrope je uživao u drugim stvarima. Konačno su najveći rivali mogli iz večeri u veče da idu na obroke, da se druže po čitav dan, a delovalo je kao momačko veče od pet dana (kada su doleteli u London). Sve ovo i još mnogo toga uz audiovizuelni spektakl (plesači na tribinama, deljenje poklona, karata, majica navijačima) napravljeno je tako da liči na pravi Ol-star vikend.

Zastanite malo i razmislite. Traje tri dana ili jedan vikend. Igraju crveni protiv plavih. U pitanju su geografske odrednice (istok – zapad, naspram svet – Evropa), postoji čitav niz pratećih sadržaja… Bukvalno nije teško povezati dve stvari, bitna razlika je što nema nikakvih takmičenja.

Kako bi bilo zanimljivo da se kao u igricama „Top spin“ uvedu takmičenja u servisu, rušenju nekih čunjeva, merenja brzina… Ma, izbor je neograničen jer tako nešto nije nikada zapravo ni isprobano.

Nema tu kraja mogućnostima, a jedina bitna razlika jeste pristupačnost samim igračima. Ali opet snimaju ih po čitav dan…

PROČITAJTE JOŠ

Sve ovo bi bio jedan interesantan eksperiment koji bi možda malo oduzeo od takmičarske draži (koja se pogotovo videla u timu Sveta koji je više od svega želeo da slavi), ali bi uz pravo planiranje mogao da postane fenomen koji bi privukao i one koji inače ne vole tenis.

Sve ovo deluje kao početak, ali se čini da je Lejver kup na pravom putu sudeći barem po reakcijama tenisera, ali i publike. Snimci sa ovog događaja su imali neverovatnih 30, 50 ili 100 miliona pregleda. Uz sve to će upravo Lejver kup ostati upamćen kao poslednji događaj na kome je igrala „Velika četvorka“. Tokom istorije će svake godine to imati dodatnu težinu, a uz Nova.rs ste mogli da ispratite sve zanimljive detalje.

Nijedan sport u svojoj istoriji nije na ovaj način okupio tri generacije koje će se pamtiti – Roda Lejvera, zatim Džona Mekinroa i Bjorna Borga, te igrače koji su obeležili prethodnih pet, 10 ili čak 20 godina.

Zamislite da ovaj šou jednog dana dođe u Beograd…

BONUS VIDEO Tijafo obezbedio timu Sveta trofej Lejver kupa pobedom nad Cicipasom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar