Foto: EPA-EFE/RICK MUSACCHIO

Nekada prvi teniser sveta, Amerikanac Džim Kurijer, ubeđen je da će inicijativa Novaka Đokovića o finansijskoj pomoći slabije rangiranim igračima naići na podršku u ATP.

Kurijer je u izjavi za „Čenel 9“ otkrio da čelnici ATP uveliko razmatraju pismo koje je Novak Đoković prosledio javnosti u subotu u kojem je detaljno predložena šema pomoći najugroženijim igračima.

Mnogo igrača je pogođeno prekidom sezone jer su time ostali bez direktnog izvora finansiranja.

Novak je predložio da igrači, ATP i grend slem turniri otvore fond za pomoć u kojem bi se prikupilo od 4 do 4,5 miliona dolara koji bi potom bili distribuirani igračima po određenim kriterijumima.

„Po onome što ja čujem sa ATP nivoa, ova inicijativa će biti podržana. Nešto više od milion dolara će dati sami igrači, kako bi se pomoglo onima koji su od 250. do 700. mesta na svetskoj listi. Oni su najranjiviji u našem teniskom ekosistemu. To su igrači koji žive od nagrada na turnirima i njima je pomoć najpotrebnija“, kaže Kurijer.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvostruki šampion Australijan Opena objašnjava kako izgleda ta borba slabije rangiranih tenisera sa finansijama.

„Oni koji su u Top 200 su mirni u nekom dužem periodu. Trebalo bi da imaju dovoljno novca za život. Međutim, kada padnete ispod te crte, počinje borba. Ne možete da podmirite svoje troškove. Kada ste ispod 500. mesta, vi ste aspirant. Još niste profesionalac, nadate se da ćete biti. Svi mi počinjemo bez ranga na ATP listi, tako da treba imati na umu da svi kreću od nule i da će tu biti dosta mladih koji igraju svoje prve turnire“, kaže Džim.

Tenis u tom slučaju postaje neisplativ.

„Kada ste od 500. do 700. mesta, vi ustvari gubite novac pokušavajući da igrate tenis. Hoteli, putovanja, mnogo je troškova, osim ako imate sponzora poput Tenis Australija da stoji iza vas“, zaključio je Kurijer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar