Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nije poklekao kao što se dešavalo više puta do sada.

Srpski teniser Filip Krajinović pobedio je Jiržija Lehečku u prvom kolu Vimbldona posle iscrpljujućih pet setova 5:7, 6:4, 6:7 (5), 7:6 (5), 6:4 i skoro četiri sata tenisa.

PROČITAJTE JOŠ:

Filip je imao uspone i padove, odlične udarce i neobjašnjive greške koje ni samom sebi ne bi mogao da oprosti kada bi ih video na ponovljenom snimku.

Ipak, u meču koji su obeležili preokreti i oscilacije, na kraju je srpski igrač bio nešto spremniji da fizički izdrži razmene i napore, koji su došli glave Lehečki, iako je Čeh u dva navrata vodio.

Nije mu bilo dovoljno, pa će Srbin na megdan Niku Kirjosu u drugom kolu, posle prve pobede koju je ikada ostvario u Londonu. A sve je počelo naopako.

Prvi set je Lehečka rešio tako što je iskoristio pad Krajinovića u poslednjem gemu.

Prethodno je Srbin već bio spasao jednu brejk priliku, nije ponovio isto u 12. gemu i uveo prvi set u taj-brejk.

Na startu drugog seta, Filip je dobrim bekhendima i promenama ritma uspeo da se vrati iz minusa od dva gema.

Lehečka je imao problema u tim trenucima, jer mu je servis bio i blagoslov i usud – odservira as, pa napravi duplu grešku, pa je Krajinović posle fantastične linije iz riterna na drugi servis protivnika došao do brejk lopte u petom gemu.

Foto: Nova.rs

Kada je njegov rival posle nekoliko oštrih udaraca Srbina, pogodio mrežu, bilo je jasno da je Krajinović drastično podigao nivo igre.

Čuvao je prednost do 5:4 i onda je trebalo da odservira za izjednačenje.

U prvom poenu je izašao napred i delovalo je da će na mreži uzeti poen, samo što je Čeh odigrao dobar pasing šot.

Međutim, nakon toga je imao poklon paralelu, koju nije pogodio, a onda je zatresao mrežu i u situaciji kada je imao Krajinovića na mreži – na izvol’te.

Foto: Nova.rs

Krajinović je maestralno odigrao paralelu iz defanzive, probio je Lehečku na mreži za 40:15 i iskoristio je drugu set loptu za 6:4.

Već u prvom gemu trećeg seta, Lehečka se „nudio“ za brejk Srbinu, koji je to prihvatio.

Bekhendi Lehečke nisu bili dovoljno dobri, Filipov ritern jeste, taktički je čekao grešku protivnika i to je bilo dovoljno da posle 40:40 veže dva poena za brejk i 1:0.

Filip je uspeo da potvrdi brejk, ali je onda ušao u kontraritam i Lehečka je njegov pad iskoristio da uzme brejk sa nulom, veže tri gema i preokrene na 3:2.

Tek kada je Čeh nanizao četiri gema, Filip se „probudio“. Vratio je jedan brejk, izjednačio, a onda odigrao odličan poluvolej na mreži i nekoliko bekhenda za brejk loptu u devetom gemu.

U 12. gemu je bio u neugodnoj situaciji na 0:30, pre nego što je sjajnim servisom, još boljim napadom iz forhenda i onda izlaskom na mrežu časkom preokrenuo na 40:30.

Uveo je set u taj-brejk i tamo je u najvažnijem momentu na mreži promašio udarac koji je podario Lehečki set na tacni.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana (PROMO)

Čeh se poslužio i poveo sa 2:1. U četvrtom je na 3:3 i 40:40 Filip još jednim sličnim volejem na mreži dao rivalu brejk priliku, pa se ubrzo spasao servisom i forhendom za 4:3.

Dupla greška i još jedan volej presudili su mu u narednom servis gemu, Lehečka je otišao na 5:4, pa nije teško reći da je Filip sebi „pucao u nogu“.

Srećom, u sledećem gemu je iskoristio treću brejk priliku da se vrati u meč i onda u taj-brejku odigra jedan vanserijski forhend za 4:2, pa da pročita na mreži rivala za 7:5 i peti set.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

U njemu je napravio brejk u petom gemu i poveo je sa 3:2 dobrim potezom na mreži, a onda i greškom Lehečke.

Kako došlo, tako i otišlo, pa je Čeh brže-bolje vratio izgubljeno i poveo 4:3. Tu je stao. Fizički je počeo da posustaje, udarci koji su ga krasili u pola časa do sat dotle, „presušili su“.

Krajinović je to iskoristio, dokopao se brejk šanse kojom se izvadio iz provalije, sačekao duplu grešku protivnika i poravnao rezultat, te ubrzo poveo sa 5:4, posle čega je sačekao da se Lehečka samouništi i upisao je jedan od važnijih trijumfa karijere kada je reč o samopouzdanju.

Prijatelj specijala je MaxBet.

BONUS VIDEO: Krajinović na visini zadatka, savladao Andreja Rubljova

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar