Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Mlada američka teniserka Koko Gof, u blogu koji je nedavno pokrenuo teniser Noa Rubin, "Iza reketa", pričala je o sebi, svojim počecima i ambicijama.

Gofova je uzdrmala teniski svet prošlog leta kada je kao kvalifikantkinja sa 15 godina, stigla do osmine finala prestižnog turnira.

Velika nada američkog i svetskog tenisa kaže da jednostavno ne može da zamisli život bez tenisa.

„Oduvek sam se pitala kakav bi mi život bio, gori ili bolji, da nema tenisa. Sa svim što mi je tenis dao do sada, ne mogu da zamislim da bi mi bilo bolje bez njega. I sada mi je teško da poredim sebe sa drugima. Većina mojih vršnjaka ide normalno u školu, imam utisak da su oduvek bili srećni što su takvi, ‘normalni’. I ja sam pomišljala da želim to, ali sam shvatila nisu svi tako srećni kao što se može videti iz njihovih postova na društvenim medijima. Trebalo mi je godinu dana da to shvatim“, kaže Gofova.

PROČITAJTE JOŠ:

Kaže da joj je jako smetalo što je od malena stalno pred njom bio pritisak „brzog uspeha“.

„To je sve dodatno uticalo na pritisak. Kada sam prestala da osećam taj pritisak, došli su rezultati. Pred Vimbldon 2018. imala sam problem da shvatim šta stvarno želim. Imala sam rezultate, ali sam se našla u poziciji da ne uživam u tome što sam volela da radim. Shvatila sam da je potrebno da počnem da igram za sebe, a ne za druge. Godinu dana sam bila depresivna. To je bila moja najteža godina do sada, imala sam osećaj da nisam okružena sa mnogo prijatelja“, priznala je Koko, koja je srećom, sve to prevazišla.

Često je porede sa sestrama Vilijams, ali kaže da joj to baš i ne prija.

„Ima devojaka, većiom Afroamerikanki koje mi sada kažu da su samo zbog mene zele reket u ruke. Tako sam i ja počela da se bavim tenisom. Kada sam počela da treniram, u klubu su bili uglavnom dečaci. Mesec dana pošto sam krenula, većina su bile devojčice i trener je rekao da je to zbog mene. Za mene je najvažnije da nastavim da preskačem sve barijere. Istovremeno, ne volim kad me porede sa Serenom ili Venus Vilijams. Prvo, nisam na njihovom nivou. Nije u redu porediti ih sa nekim ko tek stupa na scenu. To nije u redu iako ih i dalje vidim kao svoje idole. Ipak, zbog svega što su uradile, ne možemo biti u istoj grupi. Naravno da se nadam da ću krenuti njihovim putem, ali one su te koje su mi otvorile put i zato ne mogu biti kao one. Bez njih, ne bih bilo moguće ni do ovog momenta da dođem, niti bih pomislila da se bavim tenisom, jer je malo Afroamerikanaca bio u ovom sportu“, poručila je Gofova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar