AP Photo/Shuji Kajiyama

Uzbudljivo je pratiti Kecmanovića ove sezone, ali bi retko ko smeo da se kladi na njega.

Srpski teniser Miomir Kecmanović na poslednjoj objavljenoj ATP listi zauzeo je 28. mesto, što mu je najbolji plasman u karijeri.

Proteklih sezona Kecmanović se uglavnom mučio da prođe uvodna kola velikih turnira, gotovo da nije bilo rivala protiv koga bi bio izraziti favorit, ali mu je onda pomalo i srećan splet okolnosti početkom ove sezone bio odskočna daska za znatno bolje rezultate.

PROČITAJTE JOŠ:

Kecmanović je prošlu godinu okončao kao tek 69. teniser planete, a onda je prvi zapažen rezultat na grend slemu imao na Australijan openu. Kada je na žrebu izvukao Novaka Đokovića u prvom kolu verovatno se nije radovao, ali se onda dogodila deportacija tada najboljeg tenisera planete.

Slabije rangirani srpski teniser je tako za rivala dobio kvalifikanta Salvatorea Karusa, koga je lako razbio sa 3:0. Nakon toga usledila je, može se slobodno reći senzacija protiv Tomija Pola i to u tri seta. Težak zalogaj bio je Lorenco Sonego, ali je Kecmanović i njega „preskočio“ nakon četiri seta. Imao je Miša šanse i protiv Gaela Monfisa u osmini finala, ali je Francuz ipak slavio sa 3:0 pre svega zbog iskustva u ključnim momentima meča.

Uprkos porazu od Monfisa, Kecmanović je pokazao da je ozbiljno kročio na najveću scenu i da bi u narednim mesecima mogao da bude veliki zalogaj, pa čak i za one iz samog vrha tenisa.

Imao je priliku da zasija na turnirima u Buenos Ajresu i Rio de Žaneiru, ali ga je oba puta zaustavljao Francisko Serundolo, prvi put u osmini finala, a onda u rundi kasnije.

Prvi veliki izazovi posle Australije bili su mu na mestersima u Indijan Velsu i Majamiju, gde je možda odigrao i neke od mečeva sezone. Pobeđivao je Marina Čilića, Matea Beretinija, Feliksa Ože-Alijasima, Džeka Soka… Može se reći da je lista pobeđenih bila impozantna, a na oba pomenuta turnira Kecmanović je ispadao u četvrtfinalu – najpre od Tejlora Frica, a onda od Karlosa Alkaraza.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije Miomir razočarao ni u Beogradu, gde je izgubio od Novaka nakon prekoeta, ali je činjenica da je na turniru u Minhenu mogao korak ili dva dalje. Tada mu je nepremostiva prepreka bio Botik van de Zandšlup u polufinalu, iako je Kecmanović imao set prednosti.

Na mastersima u Rimu i Madridu se nije proslavio (prvo i drugo kolo), a na Rolan Garosu je u trećoj rundi izbačen od Danila Medvedeva sa 3:0.

Nakon toga usledili su turniri u Haleu i na Majorki, a očekivalo se da Miša može da dogura do završnice. Ipak, na oba je ispadao u prvom kolu i to od slabije rangiranih tenisera – Oskara Otea i Aleksa Molčana.

Vimbldon mu je u trećoj rundi doneo Đokovića, koji ga je počistio, a dobro izdanje Kecmanovića mogli smo da gledamo u Los Kabosu, gde ga je Medvedev izbacio u polufinalu.

U Montrealu i Sinsinatiju su usledila brza ispadanja, a bolan je bio poraz od veterana Rišara Gaskea u drugoj rundi US Opena.

Miomir Kecmanović
Miomir Kecmanović; Foto: EPA-EFE/Jorge Reyes

Ni Dejvis kup nije doneo Kecmanoviću mnogo radosti, pošto je na dva od tri meča poražen, a onda je ispao i u prvom kolu Seula od američkog tenisera Aleksandra Kovačevića i to sa 2:0.

Uspeo je Miša da veže dve pobede u Tokiju, kao i tri u Napulju, ali je u italijanskom gradu ispao od Lorenca Musetija, može se reći i prelako u polufinalu. Srbin je u tom meču poveo nakon ranog brejka, ali se onda „raspao“, što je Museti, kasniji šampion, iskoristio.

Poslednji turnir na kom je Kecmanović učestvovao je Bazel, gde ga je mladi Kanađanin Feliks demolirao sa 6:1, 6:0. Srbin je u tom meču uzeo samo sedam poena u drugom setu, te je imao samo dva vinera tokom celog duela.

Sudeči prema žrebu, Kecmanoviću se ne piše dobro ni na Mastersu u Parizu, pošto će već u prvom kolu imati tešku prepreku u vidu Kamerona Norija. Ukoliko pak pobedi, u drugoj rundi će mu rival biti Borna Ćorić, koji je u usponu forme ili kvalifikant. Sa iste strane žreba je i Rafael Nadal, ali i Novak Đoković, pa je teško očekivati da Miša može da napravi neko veliko iznenađenje.

Ne može se reći da je Mišina sezona loša ili da je podbacio, jer je svakako napravio veliki skok na ATP listi, ali je nekoliko puta imao velike prilike da se domogne finala ili pak titule na nekim turnirima iz serije 250 ili 500, pa nije uspeo. Ne treba zaboraviti da je pružao otpor Alkarazu, Medvedevu i još nekim teniserima iz vrha, ali mu je za veliki uspeh na mastersima i grend slemovima potrebno i da im skine skalp.

Miomir Kecmanović
Miomir Kecmanović; Foto: EPA-EFE/Jorge Reyes

U tome do sada uglavnom nije uspevao, a nije imao ni dovoljno dobrih rezultata u kontinuitetu kako bi ušao u top 20, iako je imao izglednih šansi za tako nešto, pogotovo u ovako „ludoj“ teniskoj godini.

Ono što je sigurno je da je Kecmanović sazreo, više nije teniser koji je poželjan u žrebu, a sledeća godina mogla bi da mu bude prava prekretnica. U njoj će imati veliki broj bodova koje će braniti pogotovo na turnirima iz prvog dela sezone, ali ako u tome uspe otvoriće sebi put ka vrhu.

BONUS VIDEO Novak napravio ludnicu izjavom o Kirjosu: Hajde da prvo odemo na večeru, pa ćemo videti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar