Karlos Alkaraz
Karlos Alkaraz; Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa)

Projektovali su mu finale Astane, ali je najbolji teniser sveta počišćen već u prvoj rundi. Tako je prekinuo niz, ali i ušao u odabrano društvo.

Nije se dešavalo često kroz istoriju da broj 1 izgubi od „srećnog gubitnika“, ali jeste to bilo nešto češće u poslednjih 10 godina nego inače.

PROČITAJTE JOŠ

Bolji od Španca bio je 31-godišnji David Gofan koji je slavio sa 7:5, 6:3 i tako zakazao duel sa Adrijanom Manarinom u osmini finala. Ovaj poraz učinio je da se opet aktivira debata da li je mladi Španac zapravo zaslužio da bude prvi na svetu.

Navijači navode da je do prvog mesta došao samo zbog toga što je Danilu Medvedevu zabranjeno da se takmiči na Vimbldonu i turnirima u Engleskoj, da bi sve bilo drugačije da se Aleksander Zverev nije povredio posle Rolan Garosa, da to ne bi bio slučaj da je Rafael Nadal bio dovoljno spreman da odigra sve što je želeo…

I naravno kao primer se navodi i slučaj Novaka Đokovića koji nije mogao da igra masterse u SAD i Kanadi, ali ni Australijan open i US Open, dok mu se bodovi za osvajanje Vimbldona nisu računali.

To je samo rasplamsalo polemiku da li je zasluženo da ovaj 19-godišnjak već sada bude najbolji na svetu. Pogotovo se tu istaklo svedočenje Miše Zvereva, starijeg brata i trenera Aleksandera, koji je govorio o tome koliko je ova godina bila specifična.

„Nedavno sam pričao sa Grigorom Dimitrovim. Rekao mi je da je pre nekoliko godina imao 7.000 bodova i da je bio sedmi na svetu. Alkaraz sada ima 6.740 i sada je broj jedan“, poručio je stariji Zverev.

Karlos Alkaraz
Karlos Alkaraz; Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer)

To je i navelo mnoge da posumnjaju da možda nije sve trebalo da bude baš ovako i da ATP lista (inače najobjektivnije merilo) sada zbog uticaja politike i povreda nije baš potpuno dobar prikaz stanja u tenisu…

Alkaraz je postao četvrti teniser u zadnjih 10 godina koji je izgubio od srećnog gubitnika. Prethodno se to desilo u Madridu 2017. godine Endiju Mariju kog je savladao Borna Ćorić, u Kvinsu je bolji od Britanca bio Džordan Tompson, dok je u Beču Novaka Đoković iznenadio Lorenco Sonego.

Gofan je po treći put u karijeri uspeo da savlada broja 1 i svaki put je to bio Španac, prethodno je dva puta savladao Rafaela Nadala.

Koliko je ovaj poraz bio iznenađujuć svedoči i što po prvi put u prethodnih 334 dana Alkaraz nije osvojio nijedan set. To je situacija koja je poslednji put viđena protiv Uga Gastona u Parizu 2021. godine.

„Naravno da ovo nije rezultat koji sam želeo, ali moramo da nastavimo da radimo. Hvala Astani na podršci“, napisao je Alkaraz na društvenim mrežama.

Na konferenciji za medije je istakao kako je teren prespor, te da nikako nije mogao da se navikne na njega.

„Bio je ovo težak meč. David je odigrao sjajno. Povratak nikad nije lak,on je odigrao dva meča na ovom terenu, na koji nije baš lako da se navikneš. Veoma je spor, bilo je komplikovano. Bio je superioran, igrao je veoma agresivno, nisam mogao da podnesem taj pritisak koji je vršio. To je nešto iz čega moram da naučim, moram da izvučem pouke iz ovog meča“, rekao je Alkaraz.

Karlos Alkaraz
Karlos Alkaraz; Foto: Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer)

Ipak, ovakvo stanje stvari je sasvim očekivano za napredak jednog mladića koji je iznenada napravio bum. Obično kada neki mladić ima ovakvu sezonu onda usledi određeni period kada se igra znatno slabije, a onda proigra.

Zanimljivo je i što je uopšte odlučio Alkaraz da se uputi u Astanu. Naime, to nije bilo očekivano jer se očekivalo da napravi manji odmor nakon osvajanja US Opena i nastupa u Dejvis kupu.

Deluje da je ovo plan njegovog tima na čelu sa Huanom Karlosom Fererom kako bi se navikao na napore koji će ga očekivati u nastavku karijere. Uostalom na silu je igrao neke turnire zaredom početkom godine i tako se brusila forma za US Open gde je proveo više od 23 sati na terenu i preživeo tri meča zaredom u pet setova.

Istovremeno je Alkaraz poručio da ne oseća pritisak, ali je od kada je postao broj jedan izgubio dva susreta od tri koje je odigrao (po nekim podacima je prvi broj jedan ikada koji je izgubio prvi meč nakon što je postao najbolji na svetu).

„To što sam broj 1 i što sam osvojio US open samo mi daje dodatnu motivaciju i samopouzdanje. Udaram loptu bez zadrške, krećem se kako treba – iako nisam bio svež, samopouzdanje je tu. Čuo sam da je Medvedev rekao da je osetio pritisak kada je postao broj 1 i da nije očekivao da bude tako teško. Možda je to efekat Dejvis kupa, mnogo navijača podržava tim, ali mislim da su stvari prilično jednostavne sada“.

Ipak, onda je nakon poraza pričao baš o pritisku, doduše drugačijoj vrsti pritiska.

Ovaj momak je suvo zlato tenisa i nova velika stvar jer za razliku od igrača „sledeće generacije“ već je uradio nešto veliko. Čak i da danas završi karijeru uvek će ostati upamćen kao grend slem šampion i broj 1.

Sada se nalazi na novom izazovu jer će morati da se nosi sa pritiskom. Više neće biti samo čudo, mladi talenat, vunderkind, sada je postao Karlos Alkaraz. Sada je postao igrač kom će pokušati da pronađu mračnu stranu, da umanje svaki uspeh i podebljaju neuspeh.

To je nova vrsta pritiska za koju će morati da nađe pravi odgovor, a već do kraja sezone bi mogao da začepi usta svima koji osporavaju što se našao tu gde se našao. Upravo bi sjajnim rezultatima pokazao da nije slučajno postao najbolji teniser sveta.

Sve je ovo normalno u sazrevanju jednog igrača, ali treba ostati sa obe noge na zemlji i nedozvoliti da psihičke igrice utiču u ovoj fazi karijere. Čak i da usledi blagi pad treba pronaći način da se izbori sa tim.

Tenisu je potreban Karlos Alkaraz.

BONUS VIDEO Alkaraz osvojio US Open i ušao u istoriju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar