Zaista se neverovatne stvari dešavaju u svetskom tenisu.

Karlos Alkaraz je proveo više od 23 sati na terenu i na kraju je uspeo da osvoji US Open. Preživeo je tri vezana susreta u kojima je igrao pet setova (samo je tu na terenu proveo 13 i po sati), a na kraju u velikom finalu u direktnoj borbi za prvo mesto ATP liste srušio Kaspera Ruda sa 6:4, 2:6, 7:6(1), 6:3.

PROČITAJTE JOŠ

U ponedeljak je objavljena istorijska ATP lista iz više razloga. Dobili smo najmlađeg broja 1 u istoriji Karlosa Alkaraza, dobili smo novu trojicu na vrhu, ali i najmanji broj poena sa kojim je jedan igrač zaseo na vrh planete.

Pre Alkaraza je ovaj rekord držao Danil Medvedev sa 6.885 bodova, a sada je Alkaraz spustio lestvicu na 6.740.

Ovo samo govori da su brojne suspenzije (Novaka Đokovića na američkom tlu i Danila Medveveva na Vimbldonu), te brojne povrede (Rafael Nadal i Aleksander Zverev su bili odstuni nekoliko meseci) učinile da se stvori situacija da je Kasper Rud mogao da sedme pozicije na svetu da postane prvi. To bi bio presedan jer se nikada ranije nije desilo.

Ovo ne umanjuje uspeh Alkaraza, već pokazuje koliko je specifična situacija u svetskom karavanu, pogotovo kada se zna da na Vimbldonu nisu mogli da se osvoje bodovi…

Zanimljivo, Alkaraz je postao prvi na svetu sa najmanje bodova u istoriji, a evo i preseka koliko je kom igraču bilo potrebno da bi stigao do vrha od poslednjih pet ljudi koji su bili najbolji na planeti.

U doba kada su prvi put dolazili do vrha Rodžer Federer i Rafael Nadal bodovanje je bilo malo drugačije. Ipak, prevedeno na današnji sistem Federeru je bilo neophodno 9.825 bodova, dok je Nadalu trebalo 11.595.

Apsolutni rekorder u tom pogledu je Novak Đoković kom je za to postignuće trebalo 13.285 bodova, dok je i Endi Mari daleko premašio cifru od 10.000 sa 11.185.

Danil Medvedev je zaposeo mesto na vrhu kada je stigao do 8.615 bodova.

ATP lista 12. septembar
ATP lista 12. septembar; Foto: Screenshot atptour.com

BONUS VIDEO Fantastični poen pripao Karlosu Alkarazu, Frensis Tijafo ostao u čudu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar