Janik Siner i Karlos Alkaraz
Janik Siner i Karlos Alkaraz; Foto: Youtube Screenshot Tennis TV

Do sada su igrali tri puta i dva puta je slavio Italijan. Ali, i dalje pratimo samo prolog.

Tenis je jedan od sportova koji su se najmanje menjali u poslednjih 60 godina, zapravo da nije bilo nekoliko manje ili više usiljenih promena poslednjih godina gotovo da bi sve bilo isto kao i 1968…

PROČITAJTE JOŠ

U takvoj situaciji se vrlo jasno iscrtavaju neke teniske zakonitosti, kao što su formiranje rivalstava.

Kada se pojavio Karlos Alkaraz u svom sopstvenom sjaju nakon Australijan opena ove godine svi su mislili da će vrlo brzo da pometla sve i da se popne na prvo mesto ATP liste bez zadrške. To se, ipak, nije desilo, pa su u međuvremenu mnogi počeli da mu traže arhinerpijatelja pokušavajući da stvore barem delić rivalstva koje su imali Rafael Nadal i Novak Đoković, Rodžer Federer i Nadal ili Đoković i Federer. I onda se sve ukazalo već na Vimbldonu, ipak do Umaga nismo videli koliko će ono biti značajno. Zanimljivo, kada se broj godina Sinera i Alkaraza sabere (20+19) i dalje su mlađi od Federera (40). Dakle, dobili smo rivalstvo, po svemu sudeći, za sledećih 15 godina! To je ono što je tenisu preko potrebno u trenutku kada Zverev, Cicipas i Medvedev ne uspevaju da naprave takvu famu od međusobnih duela.

Italijanski teniser Janik Siner osvojio je titulu na turniru u Umagu, pošto je u finalu pobedio branioca titule, petog tenisera sveta Španca Karlosa Alakraza posle tri seta, 6:7 (5), 6:1, 6:1.

Ipak, značajnije je što je još jednom očitao ozbiljnu lekciju Špancu, što je još jednom slavio nakon Vimbldona i što je još jednom Alkaraz bio daleko od svoje prave igre. Kao da je Italijan pronašao magični prekidač kako da isključi vrhunske poteze rivala.

Siner, deseti teniser sveta, pobedio je duplo bolje plasiranog rivala (od ponedeljka je na 4. mestu) posle skoro dva i po sata. U dva meča je Siner spasao svih 16 brejk lopti koje je Alkaraz imao na njegov servis. I upravo se tu krije ključ uspeha.

„Puno smo radili na servisu. Promenili smo pokret. Nije samo pitanje servisa. Treba odigrati i udarce posle toga. Promašio je i neke riterne. Ali i kad izgubiš servis, moraš naći način kako da se vratiš.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

U prvom setu nije bilo brejka i odigran je taj-brejk, koji je španski teniser dobio sa 7:5. Siner je u nastavku zaigrao bolje, prepustio je protivniku samo dva gema u naredna dva seta i osvojio šesti ATP turnir u karijeri.

To je prva titula za Sinera ove godine, ali i prvo finale posle Antverpena prošlog oktobra. Bila je ovo i prva pobeda Sinera nad igračima iz Top 5 u karijeri (13 poraza prethodno).

On je postao treći Italijan osvajač turnira u Umagu, posle Fabija Fonjinija (2016) i Marka Čekinata (2018), a ujedno je prekinuo prokletstvo da Italije u finalima uvek dobijaju Španci. Alkaraz nije ličio na sebe u drugom i trećem setu, a Siner je sve to kažnjavao, pa mu je još jednom naneo bolan poraz nakon onog na Vimbldonu.

Španski teniser je izašao sa suzama u očima, održao je kraći govor, a onda kao da mu je i laknulo jer je sve gotovo. Uspeo je i da se nasmeje dok je držao trofeje sa Sinerom. Ključni trenutak meča bio je drugi gem drugog seta kada je Alkaraz imao 0:40, propustio je tri brejk šanse, a onda je Siner eksplodirao.

„Protiv igrača kao što je Jannik, teško je pobediti, ako ne iskoristiš prilike. Nakon tog gema je i počeo bolje da vraća servis. Nisam mogao da pronađem pravi servis. Počeo je i da igra bolje. Nisam našao način kako igrati protiv njega. Počeo sam da promašujem puno, a nije mi bilo jasno zašto“, rekao je Alkaraz.

Siner je najavio da planira da se opusti, ali samo na kratko.

Karlos Alkaraz Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

„Kad pobediš u ovakvom meču, osvojiš turnir, onda se možeš malo opustiti. Volim da radim i stvari izvan tenisa. Volim brzinu pa ću malo uživati na džet skiju. Ali, već ćemo u ponedeljak popodne trenirati na tvrdoj podlozi. Montreal je blizu“, pokazao je, ipak, koliki je profesionalac Siner.

Bio je ovo ujedno i prvi poraz Alkaraza u finalima jer je prva pet koja je igrao pobedio. Nije mogao da se seti nijedne pozitivne stvari iz ove nedelje.

„Sad ne znam. Znaću kad se smirim i razmislim o svemu, sigurno ima nešto“, rekao je Alkaraz.

Alkaraz je ove sezone osvojio četiri titule, u Rio de Žaneiru, Majamiju, Barseloni i Madridu.

Zanimljivo prvi međusobni duel pripao je Alkarazu koji je u Parizu slavio sa 7:6(1), 7:5, dok je Siner dobio oba duela ovog jula.

Bilo je ovo ujedno i najmlađe finale Umaga svih vremena i ujedno najkvalitetnije jer su po prvi put igrala dva igrača iz Top 10 (treći turnir na kom su igrali prvi i drugi nosilac). Možda će upravo u sledećim godinama ovo biti prepričano kao prvi put da su dva velika šampiona igrala u finalu jedan protiv drugog.

BONUS VIDEO Neverovatan „Raspad“ Karlosa Alkaraza

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar