Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Od čega je sazdan Novak Đoković? Ovo pitanje bi moglo da postane premisa iz koje će nastati neka doktorska disertacija, a njegova priprema mečeva se i sada proučava.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je uspeo. Još jednom je uspeo da se vrati iz seta zaostatka (četvrti put zaredom na US Openu) i da savlada Aleksandera Zvereva sa 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

Ovaj meč će u karijeri Novaka biti upisan zlatnim slovima, a samo će vreme pokazati da li je ovo bio i najteži meč na turniru. To će biti poznato u nedelju kasno uveče kada bude završeno finale protiv Danila Medvedeva.

Ipak, Đoković je uspeo da pobedi samog sebe, što je bilo daleko teže jer kao što je i njegov otac više puta isticao ukoliko Novak igra kako zna ne treba da brine ni zbog koga.

I ovog puta je na stolu bilo toliko istorije. Put ka 21. grend slem peharu, devetom rekordnom finalu US Opena (sada ima više od Samprasa i Lendla), „Kalendarski slem“. Ostala je mala mrlja na savršenu godinu u Tokiju, kada je upravo Zverev sprečio Srbina da dođe i do neverovatno retkog postignuća „Zlatni slem“. Zapravo , u istoriji tenisa je to uspela samo Štefi Graf.

I rane su i dalje sveže, jedva da je prošlo mesec dana, a Novak je morao da igra protiv čoveka koji mu je raspršio jedan san. Da je uspeo da uradi to još jednom verovatno bi GOAT zvanje bilo dovedeno u pitanje.

Povukao se gotovo potpuno iz javnosti Novak (koliko može tako velika zvezda) od Olimpijskih igara i bolnog poraza od Zvereva u polufinalu sa 1:6, 6:3, 6:1. Ipak, to ne znači da nije radio na sebi. Naprotiv.

Novak je punio baterije, vredno trenirao, proveo vreme sa porodicom,  Jankom Tipsarevićem i Viktorom Troickim koji su mu pomogli da smiri glavu.

Kada je podesio parametre i dalje se strepelo od Zvereva. Kako je samo Marjan Vajda nervozno gledao u pod, kako je supruga Jelena treperila kod svakog bitnog poena.

Novak i Zverev Foto:JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Na sve ovo je ostao imun Novak, pa čak i kada je izgubio prvi set. Možda mu se i vratio „flešbek“ iz Tokija, ali je ubrzo uspeo da ga obriše. Upravo to je njegova velika prednost, šta god da mu se dešava, gubitak bolnog poena od 53 udarca – briši, gubitak seta nakon samo jednog brejka – ne postoji, prednost – arhivirano, vika navijača u toku servisa – ma ne postoji.

Sve ovo je navelo da Novak već dve nedelje u Njujorku objašnjava svima kako se treba psihički pripremati.

Pričao je o tome i posle meča sa Zverevim.

„Postoji pravi uragan emocija u jednom setu ili sekvenci, pa i poenu. Sam si na terenu, nemaš mogućnosti da se izvučeš. Uspeo sam da pronađem formulu koja meni donosi dobre rezultate, morate da složite mnogo stvari, nema čarobnog napitka i da kažem ovo je tajna uspeha. Mnogo je stvari koje treba kombinovati. Tenis je predivan, ali zahteva sport. I telo i glavu, da pronađete balans da bi mogli da se borite za najveće turnire, a ja sam blagosloven da mogu da se borim za velike trofeje.“

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

I nakon svega je Đoković izborio 31. grend slem finale, toliko njih je još igrao Rodžer Federer. U ovom trenutku je jedan od četiri igrača koji su uspeli da osvoje prva tri grend slema u sezoni, a sa četvrtim bi uradio ono što je uradio Rod Lejver (1962. i 1969. godine). Ipak, jedino je Novak uspeo da ih osvoji na tri različite podloge.

Da je tenis već neko vreme u eri Novaka Đokovića svedoči još jedan neverovatan podatak. Od 2013. godine je Novak igrao najmanje pet finala na svakom grend slemu (po šest na Australijan openu i Vimbldonu, te pet na Rolan Garosu i US Openu). Da paralela bude potpuna reći ćemo da u istom periodu nijedan igrač nije uspeo da igra finala na sve četiri turnira.

Novak Đoković – čovek koji je pobedio sam sebe i druge ostavio daleko, daleko iza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare