Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Meč Novaka Đokovića i Aleksandera Zvereva najavljivan je kao potencijalno najbolji na US Openu. Ovo finale donelo je spektakl, lude poene, padove, svađu sa sudijama i na kraju pobedu Đokovića sa 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon tri i po sata duela na „Artur Eš“ stadionu postalo je jasno da će Novak u nedelju izaći na megdan Danilu Medvedevu koji je ranije ubedljivo savladao Feliksa Ože-Alijasima.

Kao i prethodna tri duela Đoković je započeo izgubljenim prvim setom, a onda uspeovao da preokrene. Za razliku od prethodnih duela ovog puta je Novak morao da završi posao tek u četvrtom setu.

Posebno se istakao poen koji je i zvanično najduži na ovogodišnjem US Openu kada su dva igrača odigrala ukupno 53 udarca, a nakon toga su jedva stajali na nogama.

Novak je posle izgubljenog prvog seta uspeo da osvoji dva u nizu, a onda je Zverev poravnao na 2:2. Ipak, Nemac se u nekoliko navrata svađao sa linijskim sudijama misleći da je trebalo da sude aut Novaku. Usporeni snimak bi bez izuzetka pokazivao da su sudije bile u pravu. Nakon nekoliko tako žustrih rasprava Nemac je prestao da se buni. Onda su došli drugi problemi u vidu publike koja je ustajala u toku poena, pa čak i dobacivala kada je Novak trebalo da servira. Ipak, ovo su bili izolovani incidenti.

Ipak, u poslednjem odlučujućem je Novak napravio dva brza brejka stigao do 5:0, a onda posle nešto muka uspeo da privede meč kraju.

Đoković je tako ostao u igri za „Kalendarski slem“, a za to će mu biti potrebna još pobeda protiv Danila Medvedeva. Uspeo je srpski teniser da se plasira u rekordno deveto finale US Opena (pretekao Samprasa i Lendla), ali i da prekine niz Zvereva od 16 pobeda zaredom.

Bila je ovo i te kako slatka osveta za poraz u polufinalu Olimpijskih igara (1:6, 6:3, 6:1) koja je ostavila Novaka bez prilike da dođe do „Zlatnog slema“.

Peti set: Đoković – Zverev 4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2

6:2 Kraj, kraj, kraj!

Novak je napravio i treći brejk u ovom setu i prošao u finale US Opena.

5:2 Uf, taman su svi pomislili da je gotovo

Zverev dolazi do brejka. U trenutku kada su svi mislili da je samo pitanje trenutka kada će Novak slaviti plasman u finale, Nemac je napravio izuzetno bitan brejk i tako barem amlo produžio susret.

5:1 Zverev za utehu

Osvaja Nemac gem u poslednjem setu, ali je u tim momentima delovalo da je to njegov maksimum.

5:0 Da, da, da

Ukoliko se neko pitao koja je tajna Novakove višegodišnje dominacije sada je sve jasno. Ostao je potpuno miran, a njegovo telo je i dalje moglo da izvodi pokrete kao i na samom početku duela. Đoković je igrao kao da bi mogao to da radi još jedan meč, dok je Zverev ređao greške.

4:0 Godine su samo broj!

Možda je Novak 10 godina stariji od Zvereva, ali ne da se to ne vidi u petom setu, već Nemac ne uspeva da uhvati korak. Stigao je Srbin i do drugog brejka u ovom setu i sve je bliži plasman u finale.

3:0 Novi gem za Novaka

Srbin je uspeo da potvrdi brejk, a nakon toga je samo dunuo u dlan šake. Kao da želi da ohladi vrelu ruku. Stisnuo je pesnicu, a onda seo na klupu.

2:0 Brejk! Od čega je ovaj čovek?!

Novak Đoković ima najmanje devet života! Igra kao da nije upravo pretrpeo bolan gubitak seta. Srpski teniser je uspeo da napravi brejk i to nakon duge razmene. Na kraju je presudila forhend dijagonala koja je bila nešto kraća, pa Zverev nije mogao da stigne lopticu.

Četvrti set: Đoković – Zverev 4:6, 6:2, 6:4, 4:6

4:6 Set za Zvereva

Pokušao je Đoković da zapreti, terao rivala na nešto duže poene, ali nije uspeo da napravi brejk. Zverev je izjednačio na 2:2 u setovima.

3:5 Zverev ne posustaje

Nemački teniser je uspeo da osvoji još jedan gem sa nulom. I ovog puta smo videli nekoliko fantastičnih razmena.

3:4 Ovo je trebalo Novaku

Đoković je uspeo da osvoji gem ekspresno i bez izgubljenog poena. Ova pauza će mu dobro doći da napadne servis Zvereva.

2:4 Drama se nastavlja

Zverev je u ovim momentima uspevao da sačuva prednost, a na ruku mu je išlo i to što je servirao novim lopticama. Nakon završenog gema odlučio je da uzme reket. U loži našeg asa je strepnja bila sve veća.

Aleksander Zverev
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

1:3 Potvrda brejka

Saša nije dozvolio nikakvo iznenađenje i osvajio je još jedan gem.

1:2 Brejk Zvereva

U boksu Novaka nimali ne izgledaju srećno zbog ovakvog razvoja situacije. Srbin je uspeo da spasi prvu, ali ne i drugu brejk loptu, te je Zverev stigao do veoma važnog brejka.

Jelena Đoković je meč posmatrala na ivici sedišta.

1:1 Bez previše drame

Uvodna dva gema seta nisu donela preveliku dramu. Pokušavali su i jedan i drugi da naprave pritisak na rivala, ali nisu uspeli da naprave brejk.

Treći set: Đoković – Zverev 4:6, 6:2, 6:4

6:4 Tenis kakav se ne viđa često

Novak i Saša odigrali su još jedan fantastičan gem. Ovog puta je Đoković stigao do 40:0, a uspeo je da iskoristi tek treću set loptu. Dugo će se prepričavati kada su pri rezultatu 40:15 razmenili čak 53 udarca. Publika je to znala da nagradi ovacijama i ustajanjem.

5:4 Sigurno!

Novak je osvojio još jedan gem na sopstveni servis, pa ga je u tim momentima samo jedan gem delio i od osvajanja seta.

4:4 Novak samo zapretio

Pokušao je Đoković da izvrši pritisak stigao je i do 30:15, ali je na kraju Zverev uspeo da osvoji ovaj gem.

4:3 Savršeno!

Ne postoji bolja reč da se opiše igra dva tenisera u ovom gemu. Završen je sjajnim drop šotom Đokovića koji je izazvao oduševljenje navijača ovim potezom.

3:2 Kakva drama, kakav gem

Novak Đoković je uspeo da spasi dve brejk lopte. Imao je Zverev 40:15, kada je kamera u krupnom kadru pokazala Marjana Vajdu koji se hvatao za glavu. Ipak, uspeo je Srbin da sa dva sjajna servisa izbaci Nemca iz ravnoteže, a onda i osvoji gem. Posle poslednjeg poena u kom je Novak pogodio osnovnu liniju, Zverev se okrenuo ka sudijama i tražio da sude aut. Na kraju je besno seo na klupu.

Novak Đoković
Foto; EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

2:1 Nešto brži gemovi

Nakon što je odigran jedan duži prvi gem kada je Đoković morao da spasi i brejk loptu, sledeća dva su protekla možda i neočekivano mirno. Oba igrača su uspela da stignu tek do dva poena prilikom servisa rivala.

1:0 Novak nastavlja gde je stao

Imao je malih problema u ovom gemu, čak je spasavao i brejk loptu, ali nije dozvolio Zverevu da u set uđe sa prednošću.

Drugi set: Đoković – Zverev 4:6, 6:2

6:2 To bi bilo to!

Novak drugim brejkom u setu stiže do 1:1 u setovima. Scenario iz prethodna tri duela Novaka na US Openu se za sada ponavlja.

5:2 Oba tenisera čuvaju svoj servis

Nije bilo previše drame u ova dva gema, oba tenisera su relativno lako stigli do gema.

4:1 Novak pao na beton

U jednom trenutku je Đoković izgubio ravnotežu pokušavajući da stigne pokušaj Zvereva, pa je pao na zemlju. Ispustio je reket i sa obe ruke se dočekao na beton, pa nije bilo nikakvih posledica.

3:1 Prvi gem za Zvereva

Dugo je Zverev morao da čeka da ga servis ponovo posluži kao u prvom setu, a onda konačno stigao do gema.

3:0 Potvrda brejka

Novak igra u potpuno novoj brzini, a Nemac to nije uspevao da isprati na početku drugog seta.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

2:0 Ma, idemo! To je pravi Novak

Kao da se ponavlja scenario iz prethodna tri susreta u kojima je Novak dolazio do daha tek nakon izgubljenog prvog seta. Ovog puta je stigao do brejka već u drugom gemu nakon što je Zverev dve lopte poslao u mrežu. Đoković je polako preuzimao inicijativu i izgledao je znatno bolje u tim momentima.

Pogledajte i detaljnu statistiku prvog seta.

1:0 Ponovo muke Novaka

Novak je i na početku drugog sata imao dosta problema pri servisu. Zverev je nastavio da vrši konstantan pritisak, pa je tek nakon treće prednosti Novak uspeo da uzme ovaj gem.

Prvi set: Đoković – Zverev 4:6

4:6 Set za Zvereva

Uspeo je Nemac da stigne vrlo brzo do 40:0, a Novak je tada opustio ruku. Uspeo je da pogodi dva puta zaredom teške udarce i dođe do 40:30, ali je na kraju set pripao Nemcu

4:5 Au, otkud ovo?!

Brejk Zvereva. Ništa nije slutilo da će servis ovako izdati Novaka u trenutku kada se lomi prvi set. Zverev je izvršio strahovit pritisak i na kraju uspeo da napravi brejk sa samo jednim izgubljenim poenom.

4:3 Prvi problemi za Novaka

Nakon najduže razmene od 27 udaraca Zverev je stigao do brejk šanse. Ipak, onda je Đoković pokazao zbog čega je najbolji na svetu. Odličan servis, pa viner ostavili su Zverev bez prilike da napravi brejk

3:2 Bum, bum

Nešto teže nego u prethodna dva navrata, ali je Srbin stigao do gema. Na tribinama se nalaze srpske, ali i zastave Crne Gore.

2:2 Niz brzih gemova

Zverev prati Novaka u stopu, za 10 minuta je već odigrano četiri gema, a nismo videli nijednu brejk šansu.

2:1 Vrhunski tenis

Đoković je poene završavao nakon samo dva ili tri udarca. Deluje silno motivisano i potpuno fokusirano da upiše novi trijumf. Sve je začinio izlaskom na mrežu, a njegov volej je završio tačno na osnovnoj liniji.

1:1 Uzvraća Nemac

Prvi poen doneo je razmenu od 17 udaraca, a nakon toga je Zverev stigao i do prvog gema na susretu.

1:0 Perfektno

Početak iz snova. Novak je prvi poen upisao asom, a onda osvojio gem bez izgubljenog poena.

UOČI MEČA

Koliko je Novak dobro igrao u Njujorku svedoči što bi pobedom protiv Zvereva mogao da stigne do rekordnog devetog finala US Opena čime bi pretekao Samprasa i Lendla.

Od Vimbldona 2018. godine Novak na grend slemu protiv Top 10 igrača ima skor od 17 pobeda i samo dva poraza.

Srbin se zagrevao i u hodniku neposredno pre izlaska na teren „Artur Eš“ stadiona.

Novak je stigao na teniski kompleks nešto pre 23 časova po našem vremenu. Srbin je izašao iz automobila ozbiljan i fokusiran, a mnogima je za oko zapalo što je nosio i crne naočare.

Novak se tako na „Flešing Medousu“ našao dva sata pre početka duela sa nemačkim teniserom kako bi mogao da uradi sve neophodne pripreme za jedan od najvažnijih mečeva karijere.

Bonus video: Novakova 20. grend slem titula

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare