Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Nekadašnji teniser i grend slem šampion nije zadovoljan modernim tenisom

Janik Noa, bivši teniser i nekada treći reket sveta, upoređivao je nekadašnje i sadašnje asove „belog sporta“, a usput je spomenuo i Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Federer se na nedavno održanom Lejver kupu i zvanično oprostio od profesionalnog tenisa, a Noa ističe da niko nikada neće moći da ga zameni.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da li će neko moći da zameni Federera? Ne, niko nije zamenio Lejvera ili Mekinroa. Neko će doneti nešto novo. Ljudi su skloni da komentarišu sport gledajući samo rezultate. Ne shvataju da je ključna komponenta spektakla i drame. Tehnički i atletski elementi su sekundarni. Kad je Rodžer igrao, znao si da će se nešto dogoditi. Doći će neko drugi, ali biće drugačije. Sviđalo mi se kad je izlazio na mrežu jer je to skraćivalo poene. Morate da bacite svoje karte na sto bez da ih predugo držite u ruci,“ istakao je Noa.

Francuz je pričao i o tome koliko se igra promenila, ali i kakav je uticaj teniskih ličnosti na mlade naraštaje.

„Šta mi se svidelo kod Mekinroa? Njegov bekhend i njegov forhend? Ne, njegova ličnost. Mekinro danas ne bi završio meč. Isto važi i za Nastasea. Koliko je dece počelo da igra tenis zahvaljujući Nastaseu? Mnogo jer je bilo urnebesno. Sada je sve dosadno. Nemojte pogrešno da me shvatite, Nadal i Đoković su fenomenalni, ali predvidivi. Kakav je Zverevov glas? Ne znam, nikad čuo. Voleo bih da svuda ima mikrofona da ti igrači mogu da se izraze. Voleo bih da se smeju, vrište, šale, plaču… Videti Federera i Nadala kako plaču ruku pod ruku je nešto najbolje jer izražavaju svoju ljudskost.“

PROČITAJTE JOŠ:

Noa nije zadovoljan pravilima u modernom tenisu.

„Sponzori postavljaju pravila. Organizatori u Sjedinjenim Državam odlučili su da psovanje više ne sme da se koristiti jer deca mogu da čuju. Igrači sada imaju toliko obaveza – pravilo 25 sekundi, moraš sam da uzmeš peškir, ne možeš da razgovaraš sa majkom koja je na tribinama. A ako neko pokuša slobodno da izrazi svoje misli, dobija kazneni poen. Pravila su potrebna, ali ih je previše i prestroga su. I sva sa jednom porukom: ‘To ne možeš’“.

Šezdesetdvogodišnji Noa poslednji je Francuz koji je osvojio Gren slem titulu u pojedinačnoj konkurenciji.

BONUS VIDEO Kraj Federer – ere Tenis posle Rodžera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar