Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Janik Siner je pre avgusta bio mladi, zahuktali teniser koji je redom "gazio" i zauzeo prvo mesto na ATP rang listi. No, nakon što je isplivala afera o njegovom dopingu, Italijan je dospeo u nemilost svetske teniske javnosti.

Na njegovu nesreću, stvar nije ostala na jednom skandalu, već su se od objavljivanja prvobitne informacije nizali novi, jedan za drugim.

A ovde ćemo se osvrnuti na one najbolnije i najčudnije zbog kojih je teško poverovati da će Siner ikada uspeti da se otrese etikete varalice.

Pet meseci tišine

Siner je na supstancu klostebol bio pozitivan u martu, tokom trajanja Indijan Velsa, na dva uzastopna testa. Tri saslušanja kasnije, Međunarodna organizacija za integritet tenisa (ITIA) donela je odluku da Sinera „kazni“ oduzimanjem bodova sa ovog turnira (ispao u četvrtfinalu) i vraćanjem novčane nagrade koju je zaradio u Kaliforniji.

PROČITAJTE JOŠ...

I potom je usledila takozvana „radio tišina“ koja je potrajala od 10. marta, kada je Siner prvi put bio pozitivan, pa sve do 20. avgusta, kada je ipak objavljeno da je slobodan.

Postavlja se pitanje zbog čega je toliko vremena bilo potrebno ITIA da javnost upozna sa činjenicom da je najbolji igrač sveta u tom trenutku počinio jedan od najvećih grehova u modernom sportu?

Foto: IPA/IPA / Sipa Press / Profimedia

Kako su Naldi i Ferara odjednom postali „nepouzdani“

Prema zvaničnoj verziji koja je još uvek aktuelna, sve je počelo 3. marta, kada je Đakomo Naldi, fizioterapeut Janika Sinera, navodno posekao mali prst skalpelom kada je ruku gurnuo u torbu sa opremom. Dva dana kasnije, u razgovoru sa Umbertom Ferarom, uzeo je sprej po imenu Trofodermin, koji u sebi sadrži klostebol, a koji se inače koristi za tretiranje rana.

Navodno, Naldi je taj sprej koristio u narednih osam dana, i to dok je Sinera redovno masirao – prema zvaničnoj verziji, bez rukavica ili pranja ruku neposredno pred početak tretmana.

Siner je bio pozitivan na klostebol, supstancu zabranjenu antidoping pravilima, ali je dobio „zeleno svetlo“, dok su i Naldi i Ferara bili zvanično deo njegovog tima.

I utisak je da bi tu i ostali da priča nije dospela do javnosti, pa je 23. avgusta Siner odlučio da je rastanak najbolje rešenje.

„Želim da kažem da su oni bili veoma važan deo moje karijere. Radili smo zajedno dve godine i bili su neverovatni, sa velikim uspehom, stvoren je dobar tim. Sad, zbog ovih grešaka, ne osećam se sigurnim da nastavim sa njima. Ali trenutno mi je potrebna prostor. Mnogo toga sam prebacio preko sebe poslednjih meseci. Čekao sam rezultat, sad mi je potrebno svežeg vazduha“, rekao je Siner na konferenciji za medije pred US Open, na kom je posle osvojio titulu.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

U međuvremenu, Siner je u periodu od marta do avgusta (mada je navodno sa njima saranju raskinuo nešto ranije) igrao na nekoliko turnira – u Majamiju, Monte Karlu, Madridu, na Rolan Garosu, u Haleu, na Vimbldonu…

Postavlja se pitanje kako Siner nije saradnju sa njima raskinuo ranije, i kako je moguće da je odmah posle pozitivnog testa ipak bio dovoljno siguran da ih bar još neko vreme zadrži u svom timu?

Da li je imao „vetar u leđa“ iz ITIA?

Iako je ova organizacija stvorena sa ciljem da čuva integritet „belog sporta“, nakon što je Svetska antidoping agencija (WADA) ipak donela odluku da se žali Sudu za sportsku arbitražu (CAS), počele su da isplivavaju neke pojedinosti koje bude sumnju u istinitost tih tvrdnji.

Kao glavno ime u ovoj kontroverzi „iskočilo“ je Nikol Sepsted, direktorke ITIA.

Ona je u veoma kratkom vremenskom periodu ITF, odnosno ITIA kao deo ITF-a koji se bavi dopingom, od strane Dejli Mejla bila označena kao osoba odgovorna za slanje mejlova sporistima u kojima ih je pozivala da „rezervišu svoje vreme za antidoping testiranje“, na taj način praktično otkrivši kada i gde će testiranja biti izvršena, a potom i za „naduvavanje“ brojeva odrađenih testova od strane ITIA. Navodno, jedan test ova organizacija je brojala čak tri puta kako bi pružila privid znatno većeg broja urađenih testova nego što je to zapravo bio slučaj.

A upravo je Sapsted bila inicijator kreiranja stručne komisije koja je Sinera oslobodila.

Nema dileme da će u narednim nedeljama isplivavati još detalja kada su u pitanju propusti ITIA u istrazi Sinerovog „greha“, a ostaje nam da vidimo kako će sve to biti rešeno.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar