Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

US open doneo neočekivan rasplet.

Zaista da je neko pre ovog US Opena govorio o svemu što ćemo videti verovatno bi mu svi do reda rekli da mora da se šali. Ipak, sve ovo nije šala.

PROČITAJTE JOŠ...

Frensis Tijafo je postao prvi Amerikanac koji se nakon 10 godina našao u četvrtfinalu US Opena nakon, bez ikakve sumnje, partije karijere i pobede protiv Rafaela Nadala sa 6:4, 4:6, 6:4, 6:3. Koliko je to značilo ovom 24-godišnjaku najbolje svedoči reakcija po završetku susreta kafa je plakao kao kiša. Sve do ovog turnira je on bio epizodista na ATP turu, čovek kome su postavljali pitanja o drugim, zato se i brecnuo nedavno da je došao na konferenciju da bi pričali o njemu.

A i te kako on zna da priča. Više američkih tenisera mi je u razgovoru poručilo da je Tijafo najduhovitiji čovek kog su upoznali. Kažu da ne samo zbog smisla za humor već zbog čitave mimike i neograničene energije sve čini da se osećaju bolje. I ta neograničena energija se videla u nešto više od tri i po sata igre sa Špancem. Nije dozvoljavao Nadalu da lopta odskače visoko jer ih je hvatao vrlo rano tek nakon što bi prvi put dodirnule beton. Treba biti iskren i reći da ni Nadal nije prikazao svoju najbolju partiju, pa je tako poražen nakon 22 grend slem pobede ove sezone. Amerikanac je uspeo u onome što nije uspeo niko drugi ove sezone.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Mnogima je upao u oči i obrazac ponašanja Rafaela Nadala pred odlučujući poen na meču. Naime, pokušavao je da razbije ritam Amerikanca tako što je tražio od njega da sačeka sa servisom, to je jedan novi obrazac koji Nadal koristi u igri (poslednjih par godina) i koji predstavlja jedan od onih netipičnih poteza koje radi (kao kada je zvao Lorenca Sonega na mrežu tokom Vimbldona). Ove sitne provokacije imaju veliki psihološki efekat u trenutku kada svaka sekunda deluje kao večnost i predstavlja nastavak opsesivne potrebe Nadala da ima kontrolu nad svih što se dešava na terenu (otud ono brisanje znoja, preskakanje linija, ređanje flašica).

U jednom trenutku je uspeo da napravi pauzu između dva segmenta igre od čak devet minuta i 12 sekundi. To je zaista previše, ali svedoči da, kao što mu je sugerisao američki novinar, očigledno za njega ne važe baš potpuno ista pravila kao za ostale. Opravdano ili ne kada je to u pitanju, svakako jeste poštovanje zaslužio nakon osvojene 22 grend slem titule.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Tijafou je upravo Nadal bio praktično mentor kada se pojavio na ATP turu pre tačno 10 godina, a kao 16-godišnjak je odradio zajednički trening sa Špancem.

Nadal nije igrao na svom uobičajenom nivou, između ostalog i zbog toga što mislima nije bio u Njujorku. Brinuo se više o tome da li je dobro supruga Ćiska Perelja i maleni dečak kog još uvek nosi u stomaku. Bilo je nekih manjih komplikacija u trudnoći, pa je odlučeno da bude smeštena u bolnicu dok sve ne prođe…

Ipak, meč Nadala je većina navijača u našoj zemlji i mogla da isprati, ali retko ko je odlučio da ne spava da bi ispratio meč u kom je Karlos Alkaraz savladao Marina Čilića posle četvorosatne drame sa 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:3.

Postoje dve stvari koje treba opet pomenuti o ovom susretu. Šta god da se desi do kraja turnira Karlos Alkaraz će definitivno ući u Top 3 igrača na planeti, najverovatnije i u Top 2. Druga stvar je da se desila zaista nezapamćena situacija u kojoj od osam četvrtfinalista nijedan nikada nije bio grend slem šampion, tako da je evidentno da ćemo treću godinu zaredom videti nekoga ko u Njujorku osvaja prvu grend slem titulu (posle Dominika Tima i Danila Medvedeva). Ovo nimalo ne čudi kada se zna da Đoković nije mogao da nastupa, a kada su Nadal i Medvedev ispali neobično rano.

Fot:o: AP Photo/Adam Hunger

Da bi Alkaraz postao najbolji na svetu mora da osvoji titulu ili da stigne do finala u kom će igrati protiv nekog ko nije Kasper Rud. Rud osim što je postao prvi Norvežanin u ovoj fazi takmičenja može da postane i prvi teniser svih vremena koji je postao najbolji na svetu, a da nije osvojio titulu iznad serije 250. Za to je potrebno da izgubi u finalu US Opena od nekog ko se ne zove Alkaraz.

Alkaraz će u četvrtfinalu igrati protiv Janika Sinera koji je posle velike drame i pet setova uspeo da slomi Iliju Ivašku. Ovo je novo rivalstvo tenisa i budućnost svakog marketinga i promocije. Sledećih 10 godina bi mogla da obeleže upravo ova dva momka.

BONUS VIDEO Nadal slomio nos

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare