Nakon večeri u kojoj smo gledali potop favorita, usledilo je veče za rušenje rekorda.

Očekivano najveću pažnju javnosti privukao je „poslednji ples“ Serene Vilijams. Amerikanka uspešno uspeva da odloži taj pridev „poslednji“ uz meč, pa je i drugi put uspela da slavi na US Openu.

PROČITAJTE JOŠ

Vilijams je savladala Anet Kontavejt, trenutno drugu igračicu planete, sa 7:6(4), 2:6, 6:2 i plasirala se u treću rundu.

Bilo joj je potrebno dva i po sata tenisa da slomi otpor Estonke, koju već proglašavaju najgorom drugom igračicom sveta u istoriji.

Osvajačica 23 grend slem pehara će u trećoj rundi odmeriti snage sa Ajlom Tomljanović koja je srušila Elenu Rodinu sa 1:6, 6:2, 7:5.

Serena je najavila da joj je ovo poslednji turnir, pa je svaka pobeda utoliko emotivnija, a iz večeri u veče kada igra obaraju se rekordi posećenosti (29.959 navijača je stiglo na noćnu sesiju). Postavila je rekord i prvog dana noćne sesije jer je čak 29.402 ljudi stiglo da vidi najveću šampionku tenisa.

Serena Vilijams
Serena Vilijams; Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II)

„Ne žurim nigde, obožavam ovu publiku. Moj bože, ovo je sjajno. I dalje je ostalo malo u meni. Videćemo“, rekla je Vilijams posle susreta, a usledile su ovacije prepunih tribina „Artur Eš“ stadiona.

Do sada je u karijeri Vilijams slavila u 23 od 25 poslednjih susreta protiv igračica koje su u tom momentu druge na planeti, a jedino je Azarenka uspela da je savlada dva puta još 2013. godine.

Ipak, strasti se nisu smirile kada se otišlo „iza kulisa“, na konferenciji za medije je Kontavejt bila izuzetno emotivna.

Kontavejt se potpuno slomila, a nije joj se dopao ni odnos publike.

„Očekivala sam to, gledala sam njen prethodni meč. Kada si na terenu, jeste teško, iako sam znala da će tako biti. Pretpostavljam da ne možeš da učiš iz tuđih iskustava, a ja tako nešto nikada nisam osetila. Nije da su navijali protiv mene, samo su očajnički želeli da Serena pobedi. Ne shvatam to kao lični napad, Serena to zaslužuje“, poručila je Estonka.

Pričala je na maternjem jeziku sa novinarima iz Estonije dok su joj suze klizile niz obraze, nije mogla da iskontroliše emocije nakon bolnog poraza.

Zaključila je pričom o Amerikancima.

„Nije sramota izgubiti od Serene, ali mi je bilo teško zbog navijača“, završila je Estonka, a onda odmah izjurila iz sale.

U drugom setu se došlo do nešto bržeg ritma nakon prvog u kom je bilo problema za Aleksandru.

Aleksandra Krunić
Aleksandra Krunić; Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

U petom gemu je Krunić napravila ključni brejk koji je sačuvala do kraja seta.

U trećem setu je Krunić izašla još agresivnije, a nije je pokolebalo ni kada je izgubila jedan servis gem jer ubrzo odgovara sa tri brejka i dolazi do trijumfa.

U sledećoj rundi će igrati protiv još jedne devojke koja je priredila iznenađenje. Ljudmila Samsonova uspela je da savlada Lejlu Fernandez, finalistkinju od prošle godine i 14. igračicu sveta, sa 6:3, 7:6(3). Time na turniru nema više šampionke (Eme Radukanu) i vicešampionke, pa se i Lejli sprema veliki pad. Uspevala je da spasi nekoliko meč lopti, ali je na kraju potpuno pokleknula.

Najbolji rezultat Krunić na US Openu bilo je četvrto kolo 2014. godine, a do sada je dva puta igrala trećoj rundi.

Ovo je bio još samo jedan pokazelj da Krunić i te kako ima šta da prikaže na turniru u Njujorku.

U noći između srede i četvrtka je „jabuka u grlu“ zastala Feliksu Ože-Alijasimu kog je sa terena bukvalno „obrisao“ Džek Drejper.

Britanac ima samo 20 godina i jedan je od tenisera koji su najviše napredovali ove sezone, a tokom čitavog susreta je dozvolio Kanađaninu samo jednu brejk loptu i slavio je sa 6:4, 6:4, 6:4. Eliminacijom Feliksa je ispao i peti četvrtfinalista od prošle godine u prva tri dana (Fernandez, Sakari, Krejčikova i Van de Zandšulp)

Ože-Alijasim je potpuno razočarao jer je prošle godine u Njujorku stigao do polufinala.

Ovom pobedom je Drejper čak 20. put popravio svoj plasman u 2022. godini, pa će od ponedeljka 12. septembra biti među 50 najboljih igrača sveta (za sada 46. pozicija ATP liste).

Danil Medvedev je uspeo da opravda zvanje favorita protiv Artura Rinderkeka i slavio je sa 6:2, 7:5, 6:3. Medvedev je slavio na devet poslednjih mečeva US Opena, osvojio je 27 od 28 odigranih setova, a upisao je 35 pobeda na poslednjih 40 mečeva na betonu grend slem turnira.

Čak je i Rus bio emotivan posle meča: Gledao sam Serenu na televiziji, mislim da svi navijamo za nju.

Miomir Kecmanović i Vilijam Blumberg eliminisani su u prvom kolu takmičenja u dubl konkurenciji.

Srbin i Amerikanac su na startu poraženi od 11. nosilaca Lojda Glaspula i Harija Heliovare 6:3, 6:3 za 57 minuta.

Pokupio je sasvim sigurno neke bodove kod navijača koji žele da se Amerikanka oprosti titulom. Otuda i ne čudi što je meč posmatrao Tajger Vuds, što je na prethodnom meču bio Majk Tajson, što je i Stef Kari napisao „Ništa još nije gotovo“.

„Takmičarski sam veoma nastrojena, a na sve što sada uradim gledam kao bonus. Nemam šta da dokazujem i apsolutno nemam šta da izgubim. Iskreno, nisam mogla ovako da igram od 1998. godine. Bukvalno sam imala veliku crvenu metu na leđima od 1999. godine (prva US open titula). Uživam u tome da samo izađem na teren i uživam, dugo je prošlo otkad sam mogla tako“, rekla je Serena između ostalog.

Trebalo bi pomenuti i Nika Kirjosa (slavio protiv Benžamena Bonzija sa 7:6(3), 6:4, 4:6, 6:4)  koji se još jednom pobrinuo za neobičnu situaciju kada je poručio da neko na tribinama „puši travu“.

Poručio je sudiji da oseća marihuanu i da bi to moglo da ga ometa. Zanimljivo da je komentator poručio da je video nekog kako puši marihuanu na tribinama, a potvrdio je i kamerman koji se nalazi u blizini Australijanca da je osetio prepoznatljiv miris.

Sudija je iz stolice poručio da to nije dozvoljeno i sve je brzo zaboravljeno, a komentator je u jednom trenutku pojasnio da je Kirjos rekao sudiji da ne želi da taj miris utiče na njegovu igru i da zbog toga prijavljuje.

Ipak, ostaje pitanje kako se desio takav propust organizatora sa obzirom na činjenicu da u okviru teniskog kompleksa nije dozvoljeno pušenje cigareta i da tome nije mesta na sportskim priredbama. Konzumiranje marihuane je legalno za punoletne građane Njujorka (stariji od 21 godine) od 2019. godine, u Srbiji marihuana nije legalizovana i vodi se kao droga.

Kratak pregled

Endi Mari je podsetio na najbolje dane pobedom nad Amerikancem Emilijanom Navom nakon preokreta.

Izgubio je prvi set sa 7:5, ali je od tog momenta zaigrao kao u transu, i prosto pregazio rivala – u naredna tri seta Nava je osvojio samo četiri gema.

Na kraju, 6:3, 6:1 i 6:0 za prolaz u treću rundu.

Karenjo Busta Agut, 15. igrač planete, u jednom od derbija druge runde izbacio je 47. tenisera sveta, Aleksandera Bublika, sa 6:4, 4:6, 6:3, 7:6, dok je pobedu zabeležio i Mateo Beretini nad Ugom Grenijeom (2:6, 6:1, 7:6, 7:6), kao i Aleks de Minor protiv Kristijana Garina (6:3, 6:0, 4:6, 6:2).

I za kraj da pomenemo još jedan rekord Koko Gof koja je u jednom trenutku odservirala neverovatnih 128 milja na sat. Možda to ne zvuči previše impresivno, ali je to peti najbrži rezultat u istoriji ženskog tenisa. Gof je servirala brzinom od 205 kilometara na čas, a najbrži servis kod dama ikada išao je brzinom od 210 kilometara na čas, pa bi uskoro mogli da dobijemo novu svetsku rekorderku.

Veliki peh je i povlačenje Džona Iznera, koji je tako omogućio Holgeru Runeu plasman u treću rundu bez borbe.

„Tokom mog meča pretrpeo sam pad i polomio levi zglob. Neverovatno nesrećno i nepotrebno je reći da se povlačim sa turnira. Vidimo se u 2023. godini“, napisao je Izner.

I za kraj još jedan neverovatn uspeh je plasman Vua u treće kolo US Opena, postao je prvi Kinez u ovoj rundi još od 1946. godine i Koa Sina Kijua. Savladao je kvalifikanta Borgesa sa 6:7(3), 7:6(4), 4:6, 6:4, 6:4.

BONUS VIDEO Laslo Đere okončao nastup US Open poraz Andrej Rubljov

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar