Goran Ivanišević, trener najboljeg tenisera u istoriji Novaka Đokovića, govorio je za Novu.

Đoković je na Rolan Garosu osvojio rekordnu 23. grend slem titulu i oborio je i rekord koji je najviše želeo, prestigavši Rafaela Nadala.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivanišević je i ovog puta bio deo njegovog tima, bilo je naporno i napeto u mnogo situacija, ali je titula na kraju na stolu, a Ivanišević kaže da će tek sada uspeti malo da se odmori, mada bi više voleo da može da se okupa malo u Dalmaciji, nego u Istri gde je trenutno.

U emisiji „Među nama“, ispričao je i anegdotu kada su mu pukle pantalone u Beogradu, šta najviše voli kod tenisera sa kojim radi već četiri godine, ali i zbog čega ga nije bilo u boksu na Rolan Garosu, dok je spiker izgovarao Đokovićevo ime i prezime.

„Dobro, ja sam bio tamo kad je Novak došao gore, a ako hoćete tačan odgovor, išao sam u WC. A ja sam dosta praznoveran lik i kad krene meč, nema micanja i dizanja. Imam u sebi neke svoje rituale šta moram ispunit, bila mi je sila. Nisam smeo u toku meča i čekao sam njega da dođe, pa sam otišao na brzinu“, rekao je Ivanišević za Novu TV.

Goran Ivanišević, Novak Đoković/Foto: EPA-EFE/MATT TURNER

Priznaje da je kao igrač bio sklon sujeverjima, pa je zbog jednog i sada ostao na svojoj stolici dok se meč nije završio, a onda je morao u toalet.

„Još sam bio gori. Sad sam kao trener malo blaži, ali opet sam imao neke rituale u Parizu koje sam morao ispuniti, da ja budem sam, ali ako sam miran bar, onda mi je lakše da gledam“, priča Ivanišević.

Osvrnuo se i na skandalozan tekst koji je posle Novakove titule u Parizu, osvanuo na britanskom Gardijanu, gde se nizom besmislenih tvrdnji osporava Đokovićev rekord.

„A dobro, ako ćemo mi gledati šta Englezi pišu i pričaju, to… Danas pročitamo, sutra zaboravimo. Meni je on najveći, šta god ko pisao, ili ne pisao. I da nije osvojio 23. grend slem, meni bi bio najveći. Rezultatski je to samo potvrdio. Gde je kraj? Nema kraja, u nogama, rukama i glavi ima još dosta grend slemova, budućnost će reći koliko će i šta osvojiti“.

Ivanišević smatra da Novak trenutno ima dva cilja, pošto je onaj glavni koji je želeo, već ispunio.

„Više ni ne znam koliko rekorda ima. Cilj je da ostane zdrav, cilj je da ima motivaciju svaki put kad izađe na teren, pogotovo za grend slemove. Da bude srećan i zadovoljan sam sa sobom, a kad je takav, onda ga niko ne može dobiti. A sad da li će biti prvi 500 nedelja, to je nevažno, bitno je da on uživa u tome što radi“, ističe Đokovićev trener.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Goran podseća na neke od teških stvari koje je prošao sa srpskim teniserom, čak neke od najtežih koje je i Novak imao za 20 godina profesionalne karijere.

„Ne znam jer sam u ove četiri godine s njim preživeo svašta. I diskvalifikaciju i zatvor ako možemo reći, u onoj nesrećnoj Australiji, toliko uspona i padova. Pisanje istorije pre nekoliko dana. Ne bih verovao da će biti ovakav scenario. Osvojio sam sa njim šest grend slemova, jedan sa Čilićem, to je sedam i neverovatno zaista. Za četiri godine se toliko lepoga i ružnoga desilo, da bih mogao tri filma da napišem“.

Ivanišević napominje da se svašta može naučiti od Novaka, jer ga smatra „genijalcem sa specijalnim softverom u glavi“, tvrdi i da je rođeni pobednik i da neverovatno priča, ali posebno podvlači jednu njegovu osobinu.

„Poseban je i najviše mi se kod njega sviđa što se drži svojih stavova. Nije se hteo vakcinisati, makar uništio svoju karijeru, makar sve ono prošao. Jednostavno ima svoja uverenja, toga se drži i to poštuje. To bi morali svi da poštuju kod njega. Da je lak, nije lak, ali je neverovatan“, naglašava hrvatski trener. Upravo zbog toga, nije siguran ko je „lakši“, a ko „teži“ kao osoba.

„Pa dobro, ja sam sigurno od njega teži po kilaži. Uvek sam govorio i to i dalje tvrdim, Balkanca može samo Balkanac trenirati, a Balkanac može svakoga. Mi smo prilagodljivi, imamo taj sklop u glavi, svuda gde nas ostaviš, mi se snađemo. I pričamo isti jezik, pa je to mnogo lakše, komunikacija koja mora da bude brza i pitka je lakša“.

Na pitanje hoće li sledeći put u Beograd poneti rezervne pantalone, Goran kaže da hoće.

„Pa to se samo meni može desiti, da mi puknu… a nisu mi pukle gaće malo, nego ono, a niko mi nije rekao, nego su se svi smejali. Sledeći put ću poneti gaće koje ne mogu da puknu, a za izlaske u Beogradu sam prvi“, kazao je Ivanišević.

BONUS VIDEO: Đoković besni na svoj tim u boksu u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare