Ivan Dodig
Ivan Dodig ; Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Višestruki je grend šampion, a na Balkanu često ne dobija poštovanje koje zaslužuje. Od 2018. godine ima neprekinut niz osvajanja barem jednog velikog trofeja godišnje, a sam je garant za uspeh jer je to radio sa različitim partnerima.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ivan Dodig i Ostin Krajiček savladali su Horacija Zebalosa i Marsela Granoljersa posle još jednog preokreta za divljenje sa 4:6, 7:6(1), 7:5 i tako su uspeli da se plasiraju u finale Rolan Garosa, gde ih čekaju Arevalo i Rohel, 14. nosioci.

PROČITAJTE JOŠ

Ne samo da ovo nije bio prvi put da su napravili preokret, već su pravo čudo napravili u trenutku kada su bili otpisani protiv Radživa Rama i Džoa Salisburija. Izgubili su prvi set sa 3:6, a onda je usledila neviđena drama – sledeći dobijaju sa 7:6(9), a poslednji sa 7:6(10).

Dva momka koji nisu bili u grupi favorita prošli su najteži mogući put do finala, jer su najpre izbacili osme, pa prve, onda i četvrte nosioce.

Dodig je za Nova.rs pričao sa osmehom, sa zadovoljstvom zbog postignutog, ali i sa jasnim ciljem da ovo nije kraj. Deluje možda neverovatno, ali u polufinalima Rolan Garosa Međugorje ima više predstavnika od Pariza, Londona, Njujorka, Tokija… Međugorje po poslednjem popisu broji 2.265 stanovnika.

Foto: EPA/ANTONIO BAT

Pa i više predstavnika nego i mnoge države, a zbog toga se Dodig osvrnuo i na uspeh svog kuma Marina Čilića koji je po prvi put stigao do polufinala Rolan Garosa (jedini aktivni teniser koji je to uspeo uz „Veliku četvorku“).

„Niko to ne bi mogao ni da zamisli, jer smo mi iz tako malog mesta, mnogi ljudi čak ni ne znaju da smo iz istog mesta. Dolazimo iz mesta gde ni tenis nije toliko popularan, niti se puno znalo o njemu ranije. Počeli smo da igramo kao deca i danas zajedno imamo osam grend slemova zajedno. Osvojili smo sve zajedno od Dejvis kupa, mastersa, grend slemova (plus finale Olimpijskih igara zajedno prim. aut.), živimo skoro kuća do kuće, deli nas 100 metara. Predivno je i nešto na šta možemo da budemo ponosni“, rekao je Dodig za Nova.rs.

Ivan Dodig i Kristina Mladenović; Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Teži put nisu mogli ni da zamisle, ali to čini uspeh samo većim.

„To je i dobro, sećam se kada sam ovde osvojio svoj prvi grend slem u Parizu, isto smo u finalu dobili braću Brajan. Uvek mislim da ako želite da bude najbolji, naravno ima i lakših puteva jer se žreb otvori, ali je mnogo bolje da odigraš dobro sa velikim timovima da vidiš da li tvoja igra vredi. Mi smo to pokazali u četvrtfinalu i polufinalu. Pobedili smo najbolje i u finalu igramo sa vrhunskim timom, nadam se da možemo da nastavimo sa dobrom igrom i da dođemo do još jednog grend slema.“

Kristina Mladenović želi da se vrati singlu“

„Drago mi je što Kristina (stigla do polufinala u dublu) igra jako dobro pogotovo pred domaćom publikom. Ona radi tehnički na nekim stvarima, želi da se vrati i u singlu, ali u tenisu je uvek potrebno vremena za takve stvari“, kaže Dodig.

Pojasnio je i šta će biti presudno u finalu u subotu kada će pokušati da dođe do svoje sedme grend slem titule.

„Biće jako bitno, kao i na prethodna dva meča, to ko bude bolje riternirao i servirao. Dosta timova kada se vratim 10 godina ranije kada sam počeo da igram dubl, tad su u jednom periodu znali da ćete dobiti kada igrate protiv nekog koji je 50, 60. na svetu. Danas je mnogo više trenera dublova, čak i oni koji su 60. na svetu imaju trenera što ranije nije bio slučaj, mnogo se bolje radi. Ima mnogo nepredvidivih igrača, niko tu ne odskače, ali svako zna da igra. Sitnice će odlučiti, bitno je dobro servirati i riternirati jer su svi naučili da igraju dobro voleje, da se pozicioniraju na mreži.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Simon Baker)

Pojasnio je i kako bira svoje dubl partnere, šta je njemu toliko bitno.

„Generalno se svi mi znamo, pa je najbitniji tajming. Moja saradnja sa Melom je krenula ove godine, ali nije bila jako dobra rezultatski i onda razmišljate koga izabrati u datom trenutku. Nekada se pojavi dobar igrač u dobrom trenutku i to oseti trener i kao igrač osetiš sa kim bi mogao da igraš. Neko možda ipak igra dobro sa nekim drugim. Dosta je u tajmingu, malo sreće i isto rizik. Ja sam se dogovorio za Ostinom, iako na neke turnire nismo mogli ni da uđemo. Neke masterse nismo mogli da igramo i prošli put kada sam igrao sa Polašekom on je bio 80. na svetu. Nekada morate da uložite više vremena da bi to profunkcionisalo, iako je nekada riskantno pogotovo u situaciji kada znate na kom ste nivou i teško je jer nekada pogrešite. Sa Krajičekom se znam godinama i čekali smo da se to ostvari, kada se to otvorilo iskoristili smo priliku i sada igramo jako dobro odmah smo videli da će to kliknuti“

Pariz poznaje odlično

„Već 15 godina dolazim u Pariz, pa sam uglavnom video sve. Sada obično sa porodicom malo prošetam, vidim ponešto, sada smo blizu Ajfelove kule pa smo tu otišli na neku večeru pre neki dan.“

Ivan Dodig je u polufinalu sa Krajičekom, Čilić će odmeriti snage sa Kasperom Rudom, ali je do polufinala stigao i mladi hrvatski junior Dino Prizmić koji je odmerio snage sa domaćim Gabrijelom Debruom.

„Ovo nije uspeh samo Hrvatske, već čitavog Balkana. Mi Balkanci stalno uzmemo neki grend slem, pa vidite šta Novak radi, godinama im mrsi račune. Mi smo male države, koliko samo ima tenisera u SAD, Engleskoj, Francuskoj, a opeti stalno pravimo dobre rezultate. Zanimljivo je da imamo puno talenta i za tenis i u svim drugim sportovima smo jako dobri. Što je najzanimljivije i drugi sportisti, ne samo teniseri, nas mnogo cene i plaše nas se, jer smo veliki radnici i znaju da ćemo se uvek boriti do samog kraja. Mislim da smo u sportu jako, jako dobri u odnosu na ono koliko se uopšteno ulaže u sport“, završio je Dodig za Nova.rs.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar