Foto:EPA-EFE/DEAN LEWINS/Srdjan Stevanovic/Starsport

Srpski teniski stručnjak Radmilo Armenulić kaže da je Novak Đoković prvi favorit za osvajanje predstojećeg Australijan opena, ali i da će na turniru biti problema.

PROČITAJTE JOŠ

Neki od njih pojavili su se i tokom ATP kupa, kada su pojedini mečevi otkazivani zbog koronavirusa, uprkos strogim merama karantina koje su teniseri prolazili kad su stizali u Australiju.

Svi oni bili su po dve nedelje u izolaciji, s tim što je nekima bilo dostupno pet sati treninga dnevno, a drugima ni toliko.

„To je kontrolisani haos. Svakog sata se daju nova obaveštenja, da li će da se odloži, da li neće, hoće li uopšte da se igra, tako da su igrači zbunjeni. Vidim da je napravljen žreb i da prvo kolo, što se tiče Novaka nije interesantno. Jedino polufinale, tu ima Tima i nije mu žreb naročito dobar. Ipak je Tim posle njega i Nadala najjači igrač“, počeo je Armenulić priču za Nova.rs.

Iskusni stručnjak upozorava na više stvari…

„Ali Australijan open je Australijan open, nema slabih među 128 igrača. U svakom slučaju, mislim da će biti dosta neregularnosti, otkaza i povreda i da AO neće biti onaj turnir kakav smo navikli da gledamo“,

Foto: EPA-EFE/MORGAN SETTE

On smatra da dve nedelje bez pravog treninga za posledicu mogu da imaju smanjen kvalitet tenisa.

„Mislim da će imati uticaj na formu igrača. Kad ne trenirate dve nedelje, trenirate u sobi ili nekim užasnim uslovima, ne možete da dostignete formu na koju ste inače navikli i koju ste imali prošle godine. Tako da, mislim da kvalitet tenisa neće pokazati onu snagu koju je imao nekad. Kvalitet neće biti dobar“, kaže Armenulić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prokomentarisao je i žreb srpskih igrača od kojih Đoković odbranu titule počinje protiv Žeremija Šardija u ponedeljak.

„Đere ima loš žreb, igra sa Nadalom prvo kolo. Mislim da Krajinović ima najbolji žreb (Robin Hase prvo kolo). Videćemo šta će da se dešava, ne očekujem ništa dobro pravo da vam kažem, čak možda i da se odloži. Jednostavno, zbog bolesti nekoliko igrača. Videli ste da su morali da testiraju 500, 600 ljudi da bi se nastavio turnir. Pitanje je šta će da se desi u naredna tri, četiri dana. To me brine“, konstatuje Armenulić.

Đoković je lani titulu uzeo posle pet setova dramatičnog finala sa Dominikom Timom. Austrijanac je tada bio veoma težak protivnik, a Novak je od tada više puta naznačio da mu je bitna potera za Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom po broju grend slem trofeja.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Novak ih trenutno ima 17, a Španac i Švajcarac po 20.

„Ja bih voleo da se turnir odigra zbog Novaka, jer on želi da ga osvoji, ali ništa nije sigurno dok on ne počne turnir osmog. Pitanje je šta će biti između petog i osmog“, kaže Armenulić.

Poslednjih dana su se pojavile informacije i da bi setovi mogli da se skrate na četiri dobijena gema. Nešto slično videli smo na Adrija turu gde se skraćeno igralo zbog smanjenja rizika od povreda igrača.

„Mislim da bi to bilo dobro. Odavno sam predlagao da se grend slemovi igraju na dva dobijena seta i da se samo polufinala i finala igraju na tri dobijena seta. Skraćeni setovi su dobra ideja, da bi se igralo što brže i da se što pre stigne do polufinala i finala“.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Hamish Blair

Na pitanje o potencijalnim iznenađenjima i favoritima, Armenulić izdvaja nekoliko imena.

„Verovatno će biti iznenađenja. Uvek su ona velika moguća na AO. Ima tu dosta kandidata, pogotovo Rubljov, Medvedev, Cicipas, Zverev, ima tu kandidata. Od favorita mislim da je Novak prvi. Tu su i Tim, eventualno Zverev i neko kao iznenađenje, recimo Medvedev. Mislim da Rafa neće mnogo da postigne, jer je povređen, ali ako se oporavi biće i on kandidat“, procenjuje Armenulić.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada je reč o srpskim teniserkama, Olga Danilović će svoj prvi meč u Australiji odigrati proitv Petre Martić (18. na WTA listi), 9. februara oko jedan sat iza ponoći.

„Bio bi veliki uspeh za nju da prođe prvo kolo. Videćemo kako će da odigra. Bila je u promenljivoj je formi, prvo je odigrala dobro, prošla jedno kolo, pa je izgubila u prvom. Pitanje je u kakvoj će formi da bude tog dana“, zaključio je Armenulić.

Australijan open traje od 8. do 21. februara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar