Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Četiri grend slema godišnje, četiri prilike da se napravi najveći uspeh karijere.

Čak 128 tenisera ima šansu da promeni njen tok i gotovo da svaki put barem jednu senzaciju vidimo u glavnom žrebu.

U Australiji ove godine bio je to Amerikanac Ben Šelton, koji je stigao do četvrtfinala, a da nije bio ni nosilac, dok je na Rolan Garosu to uradio Tomas Ečeveri.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Argentinac je u tom trenutku bio 32. igrač sveta, pa se njegov uspeh dolaska u četvrtfinale i ne može okarakterisati kao nešto što će se dugo pamtiti.

Sada, na Vimbldonu, jedan Amerikanac napravio je zaista posebnu priču, a sigurno je to da niko osim pravih teniskih fanatika nije znao za njega, pre nego što je pobedio Stefanosa Cicipasa u osmini finala.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Kristofer Jubanks je sa 3:2 srušio Grka i tako je napravio najveći uspeh u karijeri, a u četvrtfinalu će igrati protiv Danila Medvedeva. Jubanks je pre ovog turnira imao samo dve pobede na grend slemovima, a u Londonu je već ostvario četiri.

Ipak, možda to i ne treba da nas iznenadi, pošto je u jedinoj proveri pre trećeg slema, u Španiji na turniru kategorije 250, bio najbolji. Imao je samo četiri dana za odmor nakon toga, ali mu to nije napravilo problem.

Prvo je srušio Tijaga Monteira sa 3:1, istim rezultatom je šokirao domaćeg Kamerona Norija, da bi dominaciju potvrdio protiv Kristofera O’Konela pobedom od 3:0.

Foto: AP Photo/Alastair Grant

Najteži ispit imao je protiv Stefanosa Cicipasa koji je vodio 2:1 nakon trećeg seta. Amerikanac koji ima posebnu priču se nije predavao, prvo je sa 6:4 osvojio četvrti i onda isto tako i peti set u kome je spasao čak dve brejk lopte.

Jubanks ima 27 godina i dugo je čekao na svoju eksploziju na ATP turu. Titula u Majorci mu je jedina u karijeri, a najbolji rank pre Vimbldona bio mu je 43. mesto. Profesionalac je postao tek 2017. godine, a u jednom momentu je čak hteo i da prekine karijeru.

Kao i svi teniseri, najteže mu je bilo tokom pandemije koronavirusa. Amerikanac je otkrio nedavno da se seća se da je rekao svom agentu: „Slušaj, ako sam još uvek 200. igrač na svetu do sledeće godine i da povrede nisu igrale ulogu u tome, mogu da radim nešto drugo sa svojim vremenom. Nije tako glamurozno ako si rangiran oko 200. mesta.“

Foto: AP Photo/Alastair Grant

Zbog toga je Amerikanac čak počeo i da komentariše na „Tennis TV-u“ i tako je razmišljao o alternativnim karijerama ukoliko se ne probije u teniskom svetu.

Zanimljivo je i to što je visok čak 201 centimetar i jedan je od retkih igrača te visine koji može da se dobro kreće na terenu. Najbolji adut mu je naravno servis, ali i njegov forhend može da predstavlja veliki problem za protivnike.

Ukoliko savlada Medvedeva, Jubanks će u polufinalu igrati protiv boljeg iz meča Karlos Alkaraz i Holger Rune, te će mu potencijalni put do titule biti zastrašujuć.

Teniske početke imao je na koledžu Džordžija Tek, a nedavno je otkrio da dugo nije verovao u to da može da postane profesionalac.

„Moj životni cilj nije bio da igram profesionalni tenis. Uvek sam govorio da želim da budem profesionalni teniser, ali mislim da nisam u potpunosti verovao u to sve do svoje druge godine na fakultetu. Bilo je kao, hajde da diplomiram i možda ću igrati profesionalni tenis, možda treniram, videćemo šta će se desiti. Stvari su počele da dobijaju neki zamah oko moje prve godine, i odlučio sam da u potpunosti baviti tenisom“, rekao je Jubanks.

Tako je ATP tur dobio novu zvezdu koja do kraja Vimbldona može da napravi velike probleme favoritima.

BONUS VIDEO Kako je Novak postao najbolji svih vremena (G.O.A.T.)?