Hamad Međedović Foto: Starsrport/Serbia Open

Hamada Međedovića i dalje mnogi video kao velikog talenta srpskog tenisa i čoveka koji bi, barem delimično, trebalo da popuni tu rupu koja će nastati kada jednog dana sa scene siđe Novak Đoković. Ipak, šta je još neophodno momku iz Novog Pazara da stigne do samog krema svetskog tenisa.

Ove sezone je Međedović stigao do dva ATP polufinala po prvi put u karijeri, a samo su ga milimetri delili od toga da eliminiše Sebastijana Kordu u Astani (serija 250). Ipak, kao i u Gštadu krajem jula tu je završio učešće. Ovog puta je mnogo, mnogo skuplje prodao kožu. Trenutno 28. teniser sveta je morao ozbiljno da se namuči da bi slomio otpor Međedovića koji je čitava tri seta bio u igri (izgubio u taj-brejku trećeg seta). Na kraju je izgubio koncentraciju, izgubio je i snagu jer mu je neposredno pre toga ukazivana medicinska pomoć zbog koje je napustio teren na neko vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve je rezultiralo time da Međedović polupa reket na 4-1 u taj-brejku kada mu je postalo jasno da je Korda stigao do prednosti koju će teško nadoknaditi. Ipak, pokazao je izuzetan napredak Međedović i zbog čega je jedan od najboljih servera na čitavoj ATP turu u ovom trenutku. Imao je 16 asova što pokazuje da mu je to bez dileme ubedljivo najjače oružje i zapravo je to najveći problem Međedovića u ovom trenutku: Kako da tu nuklearnu snagu kanališe?

Protiv Markosa Girona na Rolan Garosu ove godine je pao u jednom čudnom meču koji je pokazao da i te kako mora da radi na fizičkoj spremi. Deluje da bi trebalo da izgubi nekoliko kilograma kako bi dodatno popravio kretanje, ali to morao da bude odrađeno planski tako da se do nadomesti mišićima. Ta neverovatna sirova snaga može od njega da napravi tenisera budućnosti i čoveka koji bi mogao i te kako da bude konkurentan na najvećoj sceni.

„Hamad ima dobru igru, veliki potencijal, ima mnogo oružja, veliki servis, odlične forhende i bekhende, ima dobar osećaj za teren. Ako ostane konstantan biće pakao od igrača u budućnosti, igrati na grend slemovima je uvek uzbudljivo, ali je deo profesionalnog tenisa to da možeš da smiriš živce. Ukoliko ne, nećeš uspeti“, rekao je Giron za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

I zaista bi Međedović mogao da postane pravi „pakao od igrača“ kako ga je ocenio Amerikanac, ali je mladi srpski teniser pokazao da bi zaista mogao da pravi velike stvari. O tome govore i rezultati ove godine na čelendžerima, pa je tako i u kući Rafaela Nadala na akademiji u Majorci uspeo da osvoji čelendžer.

„Mnogo mi znači jer je ovo moj prvi čelendžer na betonu nakon tri koja sam osvojio na šljaci“, rekao je Međedović ushićeno posle meča.

Stigao je do 104. mesta na svetu, što mu je najbolji plasman u karijeri, ali ujedno i pozicija koja će mu tokom sledeće godine doneti dosta benefita jer će biti direktno u glavnom žrebu grend slem turnira. To bi moglo da znači njegov nagli skok početkom sledeće godine u slučaju dobrog rada u toku pauze između dve sezone. Pre svega na kondiciji i kretanju jer će to doneti i znatno mirnije i racionalnije odluke u trenucima kada se lomi meč.

Foto: Starsport

Međedović obećava velike stvari, uostalom jedini je srpski igrač uz Novaka Đokovića koji je osvoji više od dva čelendžera pre 20. godine što dovoljno govori kakav je talenat.

Od početka sezone srpski igrač igra znatno bolje, poznato je da mu je finansijski dugo pomagao Đoković koji je od njega samo tražio da sutra on pomaže nekog mladog igrača. Ipak, ključni čovek u timu je Viktor Troicki, selektor Dejvis kup reprezentacije koji mu je glavni trener.

„Radio sam na mnogo stvari sa trenerom Viktorom. On je prošao kroz teške situacije kroz koje ja sada prolazim i pomaže mi mnogo, pogotovo na psihičkom planu“, rekao je Međedović posle titule na Majorci.

Novak Đoković i Viktor Troicki, zastava Srbije
Foto: Vicente Vidal / imago sportfotodienst / Profimedia

Troicki je ostao upamćen kao veliki radnik, ali i čovek koji je višestruko nadmašio sve prognoze sa početka karijere. Upravo to veliko iskustvo može da bude presudno u nastavku karijere. Hamad je na US Openu eliminisan u kvalifikacijama od strane Borne Goja, ali je on jedini koji je uzeo set hrvatskom teniseru sve dok u osmini finala grend slema nije zaigrao protiv Đokovića.

Sve ovo govori da je bilo i dosta malera na putu mladog igrača, a da mu zapravo treba samo malo sreće da dođe do Top 50, a odatle će sve biti neuporedivo lakše jer će moći da bude nosilac.

Međedović radi sa Đokovićem kada god ima prilike za to, a prva sledeća prilika će biti tokom završnog turnira Dejvis kupa u Malagi od 21. do 26. novembra. Upravo je posle ovakvih okupljanja Đoković naglo podizao nivoe, a ne bi bilo preveliko iznenađenje da to bude pozitivno delovalo i na Međedovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar