Foto: youtube.com

Bosanske piramide sve su popularnije zahvaljujući Novaku Đokoviću, koji je postao redovan gost Semira Osmanagića.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, već dugo, još pre početaka Novakovih odlazaka u Bosnu i Hercegovinu, indijski guru Mohanđi, prijatelj porodica Divac i Đoković, promovisao je Bosanske piramide i organizuje odlaske tamo.

Još 2018. godine, Mohanđi je organizovao seansu u Sarajevu i držao je predavanje o posebnosti Bosanskih piramida.

U ovogodišnjem programu, Mohanđi je naveo šta smatra posebnim u Bosanskim piramidama.

„Uputi se na ovo putovanje, u prisustvu Mohanđija, potpomognut isceljujućom energijom Bosanskih piramida. Mohanđi godinama odlazi na Bosanske piramide da iskaže Svoju zahvalnost ovom mestu, jedinstvenom u svetu. Visoka frekvencija Bosanskih piramida podržava duhovni razvoj pojedinca. Sve tehnike koje ćemo praktikovati, jake isceljujuće energije Bosanskih piramida, Mohanđijevo vođstvo i smernice, podržaće te u pronalaženju sebe. Jednom kada više nisi vezan za telo, ili oblik i ličnost, tada počinješ da shvataš šta je tačno suština, to jest istina u tebi. Jednom kada spoznaš istinu u sebi, doživljavaš da si izvor, a ne pojavnost. Jednom kada se povežeš sa izvorom, koji možeš nazvati dušom, shvataš da si jedno sa svim što te okružuje“, navodi se.

Prilikom prve posete Bosanskim piramidama Mohanđi je rekao da posebno ceni Semira Osmanagića.

„Verujem da postoje piramide koje su prijemnici i one koje su odašiljači. Smatram da su egipatske piramide, iako nikada nisam bio tamo (ne znam zašto, nije me zanimalo da idem tamo, ali me je zainteresovalo da dođem ovde), uglavnom prijemnici – primaju nešto za zemlju. Smatram da je piramida ove prirode izvor energije. One su odašiljači. Kretanje energije je kao fontana, kao vulkan. To se može videti iz svemira. Bića više prirode koja putuju s energijom, uz pomoć ovih piramida mogu da vide i osećaju šta se ovde dešava. Takođe, energija unutra odgovara njihovoj energiji. Kada bi želeli da se prizemlje, ovo su portali za prizemljivanje. Svi mi imamo frekvenciju i ako nam se frekvencija ne poklapa sa mestom na kome boravimo, ne možemo da ostanemo tu. Bića koja su potpuno nesebična, i potpuno objektivna, dolaze i potrebni su im ovakvi portali da bi boravili ili radili. Namera im je čista. Nisu došli ovde da bi nešto uzeli. Ovde su da bi uzdigli svest u ovoj eri. Isto tako, imam osećaj za izvore energije. Postoji četiri vrste mesta: vrlo loša, osrednja, dobra i jako dobra. Ovo mesto spada u jako dobra kada je reč o energiji. Da biste ušli u ovakvo mesto, potrebna je dozvola, poziv. Ne možete samo da uđete. Zato ga mnogi poriču, kako kaže profesor dr Semir Osmanagić. Ne mogu da uđu. Kada funkcionišete u frekvenciji grubosti, ne možete da dospete u suptilnu ravan. Čista logika. Molim vas, mislite ili verujte da ste pozvani inače ni vi ni ja ne bismo sada bili ovde. Nema slučajnosti. I sve što vam je potrebno da biste bili na ovakvom mestu je praznina. Nemojte da razmišljate. Samo osećajte. Na pitanje kako možete da iskoristite ovo mesto odgovor je jednostavan – zavisi od vas. Ako ste sasvim prazni, bićete skroz napunjeni. Ako ste već sasvim puni, nema šta da vam se da. Dakle, budite prazni i prigrlite energiju.”

Bosanske piramide

Bosanskim piramidama naziva se niz formacija u blizini mesta Visoko, u BiH, a centralna tačka je brdo po imenu Visočica. U centar pažnje dospela je u oktobru 2005. godine, kad se proširila teorija da je delo ljudskih ruku i da predstavlja najveću drevnu piramidu na Zemlji, staru 29.000 godina (plus/minus 400 godina). Evropsko udruženje arheologa to je otpisalo kao obmanu, ali Visočica je ostala obavijena misterijom i tvrdnjama doktora Semir Osmanagić da je u pitanju drevna građevina i to dokazuje na brojne načine. „Piramida Sunca je prekrivena betonskim blokovima, a sedam naučnih instituta potvrdilo je da je reč o veštačkom betonu“, tvrdi, između ostalog, Semir Osmanagić.

Očigledno, Novak je saglasan i čak je zvao kolege da dođu u Visoko.

„Znate šta, ovde imate, to jest mi na Balkanu, imamo jedno veliko blago. Semir to već 15 godina unazad objašnjava jako lepo, kroz naučnu metodologiju. Sve je jasno objašnjeno, ko god ima neke nedoumice, sumnje da je ovde nešto što nije predstavljeno na pravi način, može da dođe i da se uveri. Ja ne bih previše stručno da pričam o tome, to je Semirov zadatak jer je on stručan i otkrio je nešto što je jako bitno ne samo za nas na Balkanu, već za čitav svet. Što se tiče moje oblasti, sporta, pozvao bih sve sportiste da dođu i provedu neko vreme u tunelima koji su jako delotvorni na uvećanje kiseonika u plućima, direktno utiče na regeneraciju i oporavak, što je svima nama sportistima jako bitno. Naročito u elitnim sportovima gde sezona traje jako dugo, izloženi ste velikim naporima. Stalno morate da menjate vremenske zone, to je specifično. Sve što može na prirodan način da pomogne da se oporavite, to služi i kao prevencija od ne daj Bože neke povrede. Piramide i tuneli su prava stvar“, rekao je Novak medijima iz Bosne i Hercegovine prošle godine u oktobru, kada je boravio u Visokom.

Same Piramide su već dugo kontroverza i turistička atrakcija.

„Ono što je Osmanagić otkrio nije čak ni neobično ni spektakularno sa geološke tačke gledišta“, kazao je geolog Robert Šoh sa Bostonskog univerziteta, koji je 2006. proveo 10 dana u Visokom.

A prethodno su arheolozi sa Univerziteta Tuzla zaključili da se „bosanske piramide“ sastoje od geoloških materijala kao i okolni teren.

„Oblik terena koji Osmanagić naziva piramidom zapravo je prilično uobičajen. U Sjedinjenim Državama ih zovu flatironima i ima ih dosta na Zapadu. Ima ih i više stotina stotina širom sveta, uključujući i takozvane ruske blizanačke piramide u Vladivostoku“, izjavio je i Pol Hajnrih, arheološki geolog sa Državnog univerziteta u Luizijani, prenosi Smitsonijan.

Bilo je i naučnika, kao što je profesor Entoni Harding, predsednik Evropskog udruženja arheologa, koji je piramide nazvao „uvrnutim i apsurdnim“, prenosi BBC.

Ipak, Novak Đoković tamo nalazi priliku da se opusti i ne mari za kritike – njegovim stopama išao je i Vlade Divac, još jedan čuveni posetilac Bosanskih piramida.

BONUS VIDEO – Đoković u poseti piramidama u Visokom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare