Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Uticajni britanski dnevnik "Gardijan" prenosi da su šanse da se turnir na Vimbldonu održi u predviđenom terminu jako male ili ravne nuli.

Pozivajući se na izvore bliske organizaciji grend slem turnira u Londonu, list prenosi kako će odluka o tome da li će se takmičenje odložiti doneti najkasnije krajem aprila ili početkom maja.

Premijer Boris Džonson je nedavno izjavio kako očekuje da u najboljem slučaju, pandemija koronavirusa u Velikoj Britaniji bude okončana posle 12 nedelja.

Praktično, ako se to obistini, održavanje turnira u terminu od 29. juna do 12. jula bi praktično bilo nemoguće.

„Sa tolikom nesigurnoću oko svega, izmenama u velikim, dugotrajnim ugovorima i pomeranjem datuma, što je sve deo komplikovanog procesa i što smo videli na primeru Olimpijskih igara, rekao bih da je to neizvodljivo. Iz tog razloga rekao bih da su šanse da Vimbldon krene u junu jako male ili ravne nuli“, rekao je izvor „Gardijana“, koji je jedan od stručnjaka iz oblasti pravljenja ugovora u oblasti sporta.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Tu se pojavljuje novi problem, što se videlo baš na primeru Igara. Bio je veliki problem naći adekvatan termin za kasnije i otuda su igre odložene za 2021.

„Tu se radi o slobodnim terminima, a toga nema kada se radi o velikim sportskim događajima. Američka televizija u velikom obimu određuje kada će se ti događaji održavati. Ne radi su tu samo o rasporedu u teniskom kalendaru. Imate NFL, koledž sport, bejzbol, golf i onda u manjem obimu hokej, fudbal i tenis“, kaže izvor lista.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Vimbldonu su proteklih dana raspustili brojne radnike, koji sada rade od svojih kuća, dok je u kompleksu ostao svega manji broj onih koji održavaju travnate terene.

Da bi turnir bio spreman za održavanje, potrebno je najmanje dva meseca intenzivnih priprema, jer bi sa postavljanjem tribina moralo da se krene najkasnije krajem aprila i početkom maja.

Kako šanse da se tada bude uspostavilo normalno stanje izgledaju veoma male, jasno je zaključiti da su izgledi da se turnir održi u predviđenom teminu izuzetno male.

Kako organizatori ne žele turnir pred praznim tribinama, ali ni u terminu Olimpijskih igara, postavlja se pitanje kada bi se onda moglo igrati.

U svakom slučaju, tokom aprila mnoge stvari biće jasnije pa i oko toga kakva će biti sudbina nezvaničnog prvenstva sveta u tenisu za 2020.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram