Foto: REUTERS/Kelly Defina

Novak Đoković uspeo je da prevaziđe povredu stomačnih mišića i pobedi na Australijan openu, što je izazvalo brojne polemike.

PROČITAJTE JOŠ

Novak se povredio pri vođstvu od 2-0 u setovima protiv Tejlora Frica u 3. kolu, ali je uspeo da dođe do 9. pehara u Melburnu.

Bio je to istorijski poduhvat, imao je Novak i sreću što je igrao u narednoj rundi protiv tenisera koji mu odgovara po stilu igre.

Novaku je Miloš Raonić redovna mušterija, nije nikad izgubio od njega i niz je nastavio 14. trijumfom u međusobnim duelima, ali su mnogi posumnjali u njegovu sportsku čast.

To je izazvalo revolt Gorana Ivaniševića, ali i armije navijača Novaka Đokovića. Povreda trbušnog mišića je čak i narasla sa 1,7cm na 2,5cm, zbog čega će Novak morati da pauzira.

Bio je u zlatnim rukama svog fizioterapeuta Ulisesa Badija, a portal puntodebreak.com pokušao je da detaljno analizira ovu povredu.

„Posle lavine komentara i kritika, pitali smo se da li je moguće takmičiti se sa takvom povredom, zato smo kontaktirali jednog stručnjaka ATP-a, koji je zadužen za ovakve vrste povreda. Time smo želeli da bolje razumemo šta se desilo sa Novakovom povredom stomaka“, navodi ovaj portal.

„Prvo što treba znati je da se u trbušnom mišiću nalaze vlakna okrenuta u hiljadu pravaca. Nije poput ostalih mišića u telu, i zbog toga je to vrlo osetljivo područje i vrlo je teško lečiti ga“, započeo je stručnjak ATP-a, koji nije želeo da otkriva identitet.

„Kada napravite pauzu, morate da vidite u kom pravcu se sve odbija. Ako dolazi do pokreta u suprotnom smeru od vlakana, rekao bih vam da je gotovo nemoguće igrati. Ako ide u istom smeru, moglo bi se igrati, ali sa puno muke. Morala bi se videti i dubina te povrede, a Đoković me navodi da mislim da ona nije bila velika“, nastavlja on.

Bilo je vidljivo da Novak igra sa zavojima i flasterima, a meč protiv Raonića usmeravao je taktički tako da mu pokreti smanjuju bol.

„Zamislite da vas neko iglom ubode u stomak, a vlakna su na tom mestu oštećena. Obloga je ‘sabijala’ vlakna, kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje i pucanje. Kao da ste sve stezali, ali međutim, to ne sprečava opciju da se neprekidnim kretanjem povreda vlakana može pogoršati, kao što je zapravo i bilo. Vlakna u ovom delu tela se pri povlačenju kreću na jedan način, u zavisnosti od toga da li koristite bekhend ili forhend. Teško je lečiti i izolovati ovo“, naveo je stručnjak ATP-a.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Palo je podsećanje na 2009, kada je Rafael Nadal igrao povređen US Open. Došao je do polufinala i izgubio od Del Potra, ali je ranu proširio na 2,8cm.

„Završio sam turnir sa ranom od 28 milimetara, posle nisam mogao da igram Dejvis kup protiv Izraela. Bio mi je potreban čitav mesec da se oporavim, i ne želim da se to ponovi“, rekao je svojevremeno Nadal, koji je sam turnir počeo da igra povređen, sa ranom od oko 6-7 milimetara.

„Oni su napravljeni od druge ‘sorte’, sigurno. Tokom igre, adrenalin može malo da ukroti bol, oslobađa hormone poput kortizola. Ali problem dolazi kada se meč završi, ili kada se napravi pauza sa nekoliko dana odmora, a to je slučaj na Grend slemu“, naveo je ATP-ov stručnjak.

Bilo je reči i o ATP-ovim potezima, koji su u okviru korišćenja dozvoljenih medikamenata.

„Verovatno je da su mu lekari ATP dali neke oralne analgetike da ublaži bol. To je uobičajena stvar. Ono sa Đokovićem navodi me na razmišljanje da je on prosto drugačiji čovek ili da je rana ‘plitka’. Ne bi trebalo da bude jako duboko, jer već sam vam rekao da je gotovo nemoguće kretati se i udarati loptu. Uradio je to, ne znam kako, ali uspeo je“, kaže on.

U svakom slučaju, Novak se neće previše opterećivati dužinom pauze jer mu je svakako najbitnije sada da bude spreman za Grend slemove. Masterse je kompletirao, svaki je uzeo barem dva puta, pa je ostalo da se fokusira na slemove i Olimpijske igre. Samo to mu nedostaje na putu do titule najvećeg svih vremena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare