Foto: TSS

Ako ovih dana budete čuli u Novom Pazaru kako neko marljivo vežba udarajući tenisku lopticu u zid, nemojte se iznenaditi ako ugledate Fatmu Idrizović, FED kup reprezentativku Srbije i buduću veliku šampionku.

Ova sjajna 15-godišnja devojčica, reprezentativka je Srbije na svim juniorskim nivoima. Bila je i prvi reket Srbije na juniorskoj ITF listi i sa Lolom Radivojević i Tijanom Sretenović predstavlja budućnost srpskog tenisa.

Fatma je u februaru u FED kupu, debitovala u timu Srbije na turniru u Luksemburgu, gde su se naše devojke dokopale plej-ofa u kojem bi, ako situacija to bude dozvolila uopšte ove godine, trebalo da igraju sa Kanadom.

PROČITAJTE JOŠ

Fatma je u razgovoru za Nova.rs pričala o svojim počecima, ali i velikim planovima za budućnost.

„Prvi put reket sam uzela u ruke sa osam godina inspirisana igrama, veličanstvenim mečevima, rezultatima i uspesima Jelene, Ane, Novaka, Janka, Nenada. Oni su učinili  da se zaljubim u ovaj sport koji postaje moj život, oni su bili moji uzori i oni me i danas inspirišu da pokušam da dosegnem sve ono što su oni učinili i ostvarili na svetskoj sceni, ostavivši dubok pečat u istoriji tenisa. Dali su svima nama, budućim pokolenjima veliki i težak zadatak, neko bi rekao nedokučiv. Ipak, sve se može kad se hoće, a ja hoću njihovim putem i zato na tome radim marljvo, svakodnevno sa sve većim žarom i energijom“.

Kada bi sebe uporedila sa Jelenom Janković i Anom Ivanović, šta bi volela da imaš iz repertoara jedne i druge igračice?

„Volela bi da imam Jelenin bekhend koji je bio najbolji na svetu i Anin forhend koji je takođe bio svetski vrhunski.“

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nedavno si imala prilike da budeš deo FED kup tima Srbije. Sve svoje uspehe proslavljaš sa zastavom i u trenerci Srbije. Kakav je osećaj predstavljati svoju zemlju na takmičenjima?

„Ljubav prema domovini je nemerljiva, posebna i čista. Ljubav prema svojoj zemlji je ljubav prema svom narodu, onima koji ti daju snagu, motiv, bezrezervnu podršku, kad te prate, najvijaju za tebe i kad je dobro i kad je loše, čine da se dobro osećaš, da ideš uvek napred i dalje. Svi smo mi Srbija i svi treba kada god smo u mogućnosti obučemo trenerku naše zemlje, koju ja uvek nosim u torbi. Kada obučeš trenerku svoje zemlje time šalješ otpozdrav na svu ljubav koju ti šalje tvoja zemlja i tvoj narod, to nema cenu!“

Koji meč, koji su gledala u poslednje vreme, ti je ostao najviše u sećanju?

„To je finale Australian opena između Novaka i Tima u kome je naš heroj Novak pokazao još jednom svu svoju jačinu, snagu, raskoš igre i da u trenucima kada je najteže, kada sve izgleda izgubljeno, on nađe način da se vine, uđe u taj tempo koji melje i koji vodi ka pobedi. Mnogo toga korisnog se može naučiti iz svakog meča Novakovog, a ovaj je jedan od najboljih primera“.

Foto: Nova.rs

Kako opisuješ to da Novi Pazar polako postaje grad tenisa, jer ste i ti i Hamad Međedović iz istog grada?

„Novi Pazar je uvek bio grad dobrih sportista, vrednih i marljivih šampiona. Srećna sam zbog činjenice da Hamad i ja idemo ka tome da naš rodni grad jednog dana možda doživi da dobije velike šampione u tenisu i to na svetskom nivou. Hamad je već sad u svetskom vrhu u konkurenciji do 18 godina, oboje smo bili najbolji u Evropi u svojim konkurencijama“.

Može li Srbija dobiti u budućnosti dva Top 10 igrača iz Novog Pazara?

„Verujem da možemo i na profi sceni jednog dana ostaviti dubok trag i biti ponos ne samo našeg rodnog grada već i cele zemlje. Veoma je važno za mlade igrače da se razvijaju i grade u domaćoj atmosferi koju krasi ljubav, toplina, ali i disciplina, veliki rad, a mi to sve imamo u našem Novom Pazaru i ponosni smo na to. Zato, kako ne biti šampion, kada imaš sve to uz sebe i oko sebe, svi tu ljubav i podršku? Na tebi je samo da radiš i veruješ, nikada ne posustaješ i rezultati će doći, moraju da dođu!“

„Cilj – prvi profi poeni“

Kakvi su ti ciljevi u narednom periodu?

„Moj cilj je da igram juniorske gren slemove u narednom period i da krenem u profi vode. Želja mi je da koliko u ovoj godini to bude moguće da uzmem prvi profi poen, obzirom na trenutno stanje u kome se celokupni svetski sport nalazi, a to je suspenzija na svim nivoima do daljenjeg, zbog epidemije koronavirusa“.

Epidemija koronavirusa je prekinula takmičenja i u tenisu? Kako se ti boriš sa ovom situacijom? 

„Prvi dani su bili jako teški, šokantni, jer sa ovakvom životnom situacijom niko nikada se nije susretao. Odjednom svi smo izloženi nečemu što ugrožava naše živote, a to nešto ne možemo videti, opipati, na kraju krajeva uočiti i pobeći bez posledice. Jedno zaista teško stanje za celu zemaljsku kuglu, ali stanje koje nam govori da je u životu jako važna disciplina, skromnost, vladavina razuma, solidarnost, ljudskost. Mnogo toga se sada može naučiti, velike životne lekcije su pred nama, a na nama je da ih savladamo i izađemo iz svega jači i bolji.“

Foto: TSS

Kako provodiš slobodno vreme sada kada nema turnira?

„Kao i cela moja porodica, tako i ja, pridržavam se mera koje su na snazi. Treba ostati kod kuće i sačekati mirno da ova pošast prođe. Vežbam u kući i tatinoj garaži, radim sve od vežbi koje mogu, udaram loptu od zid i tako održavam neki ritam i kondiciju koliko se to može u datim okolnostima. Šta je tu je, važno je da svi ostanemo živi i zdravi, pa polako, biće vremena za sve, za treninge, igre, mečeve, pobede, poraze, sve će doći na svoje mesto“, zaključila je mlada teniserka iz Novog Pazara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram