Foto: EPA-EFE/RAY ACEVEDO

Kraj se nazire, ali Mari ne želi da stane

Endi Mari podsetio je na najbolje teniske dane, pošto je nedavno na turniru u Štutgartu igrao finale.

PROČITAJTE JOŠ:

Na putu do same završnice nije izgubio ni set, dobio je četiri meča, a među rivalima koji su pred njim padali bili su Australijanac O’Konel, Aleksandar Bublik, Stefanos Cicipas i Nik Kirjos.

U borbi za titulu nakon više od dva i po sata borbe i tri seta bolji je bio Mateo Bereitni, koji još uvek nema poraz na travi ove godine. Mari je pokazao da i dalje može da se nosi sa najboljima, uprkos tome što igra sa veštačkim kukom.

Imao je u planu Britanac da igra i u Kvinsu, ali je odustao zbog povrede stomačnog mišića, što mu je teško palo.

„Ovaj turnir mi mnogo znači. Razočaran sam što ne mogu da se takmičim, jer sam već odigrao nekoliko dobrih mečeva na travi“, rekao je Mari.

Ostaje nada da ćemo ga gledati na Vimbldonu, gde je titulu osvajao u dva navrata – 2013. i 2016. godine.

Upravo je pre šest sezona i postao prvi teniser sveta, a ujedno i jedini Britanac u istoriji sa tim zvanjem, kao i drugi najstariji debitant na vrhu ATP liste.

Tu sezonu završio je sa nizom od 24 pobede, a na Završnom mastersu u Lonodnu pobedio je Novaka Đokovića u finalu i uzeo čak deveti trofej u sezoni.

Nakon toga usledio je stromoglavi pad, prouzrokovan povredama i operacijama, a od 2017. do danas osvojio je još samo dve titule – u Dubaiju i Antverpu.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

U karijeri ima 14 osvojenih masters titula (sedam različitih turnira), 46 trofeja i još 24 izgubljena finala. Jedan je od retkih koji je u eri Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera uspeo da napravi značajniji uspeh i prekine, bar za kratko, njihovu dominaciju na Turu, ali i ATP listi, kojom su suvereno vladali.

O tome svedoči podatak da je on jedini teniser sa sedam ili više pobeda nad svakim članom „velike trojke“ (25-11 za Novaka u međusobnim duelima, 17-7 za Nadala i 14-11 za Federera).

Ostvario je 710 pobeda na Turu, čime je postao tek četvrti aktivni igrač, koji je uspeo da pređe „kotu 700“, a prethodna trojica su Novak, Nadal i Rodžer. Sledeći cilj mu je da prestigne Pita Samprasa, koji je upisao 762 trijumfa u karijeri.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Trenutno je 47. teniser sveta, a nije odustajao ni kada je bio van 800 najboljih na ATP listi. Borio se kao lav da se vrati blizu vrha i u tome uspeo nakon nekoliko mučnih sezona.

Kolika je njegova želja pokazuje i to da je najpre odlučio da preskoči ovogodišnje turnire na šljaci, kako bi se što bolje spremio za travu, ali je potom promenio odluku i odlučio da zaigra u Madridu, nakon kog je usledio čelendžer u Surbitonu (trava), pa turnir u Štutgartu (trava).

Sada je opet u konkurenciji za trofeje, barem ove na manjim turnirima, ali nikome više nije svejedno kada vidi Marija za rivala.

Poznat je i kao prijatelj Novaka Đokovića, za koga je uvek imao reči hvale, a najbolje se to moglo videti kada mu je iskreno čestitao na osvojenom prvom Rolan Garosu 2016. godine. Tada su se u finalu sastali upravo njih dvojica, a Srbin je bio uspešniji sa 3:1 u setovima.

Britanac je nedavno u jednoj izjavi otkrio koji je bio prelomni trenutak u njegovoj karijeri.

„Period između Vimbldona 2012. i Olimpijskih igara je bio veoma važan za mene. Rodžer je osvojio svoj prvi slem protiv Filipusisa, Rafa je pobedio Puertu, a Novak je bio bolji od Conge. Kada sam se ja borio za grend slemove, igrao sam protiv Rodžera nekoliko puta, protiv Novaka takođe. Bila su to teška finala. Kada sam izgubio na Vimbldonu od Rodžera te 2012. godine, osećao sam i dalje mnogo pritiska, sumnje. Radio sam naporno, ali mi je nedostajao taj poslednji korak. Posle nekoliko sedmica sam osvojio Olimpijske igre, ponovo protiv Rodžera, na istom terenu. Bio je to važan korak za mene“, opisao je Mari i time najbolje ukazao na to da je vodio epske sportske bitke sa (verovatno) najboljom trojicom tenisera u istoriji.

Ono za šta nas je uskratio Endi je duel sa Đokovićem u Madridu ove godine, kada je meč trećeg kola morao da preda zbog stomačnih problema. To bi bio prvi duel Novaka i Endija nakon pet godina, a svi ljubitelji tenisa priželjkuju da se taj „klasik“ odigra na nekom od predstojećih turnira ove godine, a spektakl je zagarantovan.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar