Novak Đoković, Danil Medvedev
Novak Đoković, Danil Medvedev; Foto: EPA/ALI HAIDER; AP Photo/Marcio Jose Sanćez

Borba za prvo mesto na svetu dugo nije bila neizvesnija.

Nalazimo se u novoj eri tenisa (neki bi rekli silom prilika) gde će svaki bod biti izuzetno značajan za tenisera koji želi da nosi zvanje najboljeg na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Novak Đoković se i dalje nalazi na vrhu ATP liste sa 8.465 poena, dok je Danil Medvedev na drugom mestu sa samo 55 manje. Ipak, Đoković i dalje nema pravo nastupa na turnirima u Sjedinjenim Američkim Državama, pa neće moći da popravi svoj učinak ni za bod.

Barem ne do početka aprila kada ga od 10. do 17. aprila najpre čeka turnir u Monte Karlu, a onda i u rodnom Beogradu takmičenje na Serbia Openu, gde bi u slučaju osvajanja titule 24. aprila osvojio i 250 bodova.

To znači da je od početka sezone ukupno ostao bez prilike da osvoji ijedan od 4.000 bodova (Australijan open, Indijan Vels i Majami), a još uvek nije jasno da li će se takmičiti u Torontu, Sinsinatiju i US Openu (još 4.000).

Zato će Đoković iz doma u Beogradu verovatno pratiti barem rezultat, ako ne i mečeve ruskog asa.

Novak Đoković Monte Karlo
Novak Đoković Monte Karlo; Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Medvedev sada sve drži u svojim rukama, pa bi dobrim rezultatom na Floridi mogao da se vrati na vrh. Neophodno mu je samo da napravi jedan korak više nego prošle godine i da se plasira u polufinale.

Od Australije se Rus suočava sa ozbiljnim padom forme, pa to nisu rezultati na koje je navikao navijače. Utoliko pre što su svi turniri bili odigrani na betonu (doduše nešto sporijim u odnosu na one koje voli), pa sada u Majamiju želi da popravi utisak pred početak sezone na šljaci. Medvedev je poznat kao igrač koji ne voli ovaj deo sezone, pa će mu ovo biti idealna prilika da napravi barem kakvu takvu zalihu bodova pre nego što se Đoković vrati na turnire.

„Ne krijem da ne volim šljaku. Ne sviđa mi se ništa što je vezano za ovu podlogu. Loptice loše odskaču, posle mečeva ste uvek prljavi. Ne uživam u tome, ali znam da mogu da igram dobro na ovom terenu“, rekao je Rus pred početak turnira u Monte Karlu prošle godine.

U Majamiju prošle godine je Roberto Bautista Agut sa 6:4, 6:2 neočekivano lako savladao Rusa (mogu opet da igraju u osmini finala), na mastersu za koji se očekivalo da će ga upravo Medvedev osvojiti jer nisu igrali Nadal, Đoković, pa ni Federer. Godinu dana kasnije situacija je ista, a u najboljem slučaju bi Medvedev svoj učinak mogao da popravi za 820 bodova.

Prvi veliki ispit Medvedevu u Majamiju bio je Endi Mari koga je savladao za 90 minuta sa 6:4, 6:2 i u trećem kolu (na startu je bio slobodan) igraće protiv Španca Pedra Martinesa, 47. na svetu.

Do četvrtfinala nema previše zahtevne zadatke. Mogao bi da ukrsti reket sa Hubertom Hurkačom ili Aslanom Karacevim koji ne bi trebalo da budu pretežak zalogaj.

Ipak, od aprila će tenis izgledati znatno drugačije jer se vraća najdominatniji igrač u poslednjoj deceniji.

BONUS VIDEO Novak Đoković pokazuje košarkaško umeće na utakmici Crvena zvezda – Makabi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar