Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković suvereno vlada svetskim tenisom u 2021. godini (27-3), ali činjenica da gotovo tri godine niko ne može da ga ozbiljnije ugrozi mogla bi da dođe na naplatu već na ovom Vimbldonu. Srpski teniser može da ostane bez prvog mesta na ATP listi u samo dva scenarija.

PROČITAJTE JOŠ

Iako postoje dva scenarija po kojima Novak može da bude skinuta sa svetskog trona koji drži već 328. nedelja, samo jedan čovek može da ga svrgne.

Nisu u pitanju ni Rafeal Nadal, osvajač 20 grend slem pehara, Stefanos Cicipas, finalista Rolan Garosa ispao u prvom kolu Vimbldona ili Dominik Tim, koji vodi znatno teže borbe u ovom trenutku od onih teniskih.

Do vrha sveta bi do kraja Vimbldona mogao da dođe samo Danil Medvedev.

Pre početka najprestižnijeg turnira na svetu Rus je imao 10.280 bodova i tako za 227 smanjio zaostatak u odnosu na Novaka koji ima tačno 12.113.

Ipak, Novak na Vimbldonu ne može dodatno da uveća svoj bodovni saldo jer kao osvajač iz 2019. godine ima 2.000 bodova sa vimbldonske trave (ko može da zaboravi epsko finale protiv Rodžera Federera).

Sa druge strane, Medvedev se ozbiljno obrukao na poslednjem nastupu u Londonu jer ga je David Gofan izbacio sa 4:6, 6:2, 3:6, 6:3, 7:5. Zapravo, pitanje da li je u pitanju bruka jer Rus nikada nije stigao dalje od ove runde na turniru u Londonu.

Ipak ove godine je i u Parizu napravi svoj najbolji rezultat kada je stigao do četvrtfinala, pa ga ne treba otpisati tek tako.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

I računica je nakon ovoga veoma jasna.

Medvedev svoj saldo može da uveća sa 1.910 bodova, pa bi eventualnim osvajanjem titule i pobedom nad Novakom u finalu uspeo da dođe i do vrha ATP liste.

To je jedan scenario, kome stremi Rus, a drugi kaže, da bi Medvedevu moglo da bude dovoljno i finale, u slučaju da tog 11. jula na „Centralnom terenu“ ne igra protiv srpskog asa. Tačnije, neophodno je da Novak ispadne u polufinalu ili ranije.

ATP lista, 28. jun:

1. Novak Đoković (Srbija) 12.113 bodova
2. Danil Medvedev (Rusija) 10.280
3. Rafael Nadal (Španija) 8.630
4. Stefanos Cicipas (Grčka) 7.980
5. Dominik Tim (Austrija) 7.425
6. Aleksander Zverev (Nemačka) 7.305
7. Andrej Rubljev (Rusija) 6.120
8. Rodžer Federer (Švajcarska) 4.815
9. Mateo Beretini (Italija) 4.468
10. Roberto Bautista Agut (Španija) 3.125
——————————
42. Dušan Lajović 1.540
44. Filip Krajinović 1.479
49. Miomir Kecmanović 1.309
55. Laslo Đere 1.168

„Od kada je počela sezona na šljaci, znam da praktično ne branim poene do Vašingtona ili Sinsinatija. Treba da dođem do finala grend slema ili osvojim Masters ili da osvojim grend slem. Ali Novak ne planira da gubi poene. To mi ne stvara dodatni pritisak, jer uvek pokušavam da pružim maksimum. To je najvažnije, tako se i postaje prvi na svetu. Ako osvojite tri grend slema u godini, verovatno ćete biti prvi, tako ja vidim situaciju“, rekao je Medvedev na Vimbldonu.

Pojasnio je i šta je zapravo razlika između prvog i drugog mesta na ATP rang listi.

„Mislim da je to osvajanje grend slema. Naravno, bilo je onih koji su zauzimali prvo mesto, a nisu imali nijedan slem. Ali to je više izuzetak. Po mom mišljenju, moraš da osvojiš slem i postigneš još nekoliko dobrih rezultata da bi bio prvi. Razlika je sada velika jer, osim Tima, niko od nas mladih nema slem“, dodao je Medvedev.

Iako je Novak ranije isticao da mu mesto na rang listi više nije toliko bitno, od kada je oborio rekord Federera (310 nedelja) po broju nedelja na vrhu, ovog puta se to poklapa sa time koja je prva na listi njegovih prioriteta – osvajanje što više grend slem pehara.

Upravo zbog toga treba očekivati da je sve dobro proračunao, kako bi gotovo poetičnom pravdom upravo u Londonu, u kom se popeo prvi put na vrh ATP liste, i po prvi put uspeo da se izjednači da Nadalom i Federerom po broju grend slem trofeja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram