Foto: EPA-EFE/DARREN ENGLAND

Novak Đoković, prvi teniser sveta, mogao bi da preskoči takmičenje na US Openu pošto je izrazio zabrinutost da bi pod sadašnjim okolnostima turnir mogao da se održi.

Svetske agencije i gotovo svi relevantniji mediji su preneli Novakove stavove u vezi sa merama koje su na snazi u Njujorku kao i njegove reči kako nije spreman da prihvati određene predloge koji su se mogli čuti u poslednje vreme, vezane za održavanje US Opena.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako Đoković nigde nije decidno rekao da neće igrati u Njujorku, njegov stav se tumači tako da je navodno spreman da preskoči takmičenje na Flašing Medouzu i koncentriše se na sezonu na šljaci, tačnije na Rolan Garos i eventualne turnire koji mu budu prethodili (Rim, Madrid).

„Ništa još nije izvesno, konačna odluka u vezi US Opena očekuje se do kraja meseca. Po meni, ono što se čini realnim u ovom trenutku je da će se sezona na ščljaci nastaviti u septembru u Madridu i Rimu kao i još par turnira pre Rolan Garosa“, rekao je Novak na gostovanju RTS-u.

On je rekao i da su mere koje trenutno važe u Njujorku oštre i da je situacija tamo znatno drugačija što se tiče pandemije koronavirusa u odnosu na Evropu.

„Zahtevi su prilično ekstremni i ne znam da li su održivi. Većina igrača sa kojima sam pričao do sada ima negativno gledište u vezi toga. Naravno da bismo svi voleli da se vratimo na teren što je pre moguće i igramo turnire, kako one pre, tako i US Open, ali mora da bude kompromisa između organizatora i igrača. Videćemo šta će biti“, rekao je Novak.

Američka teniserka Danijel Kolins, 51. na svetskoj WTA listi, javno je reagovala na Novakove opservacije od prethodnih dana kako nije spreman da igra na turniru u pratnji samo jednog člana tima, te da iz hotela na aerodromu ide direktno na teren, kao i ostale stvari koje su predložene kao moguće mere.

„Postoji ozbiljna kontradikcija između njegovih prethodnih komentara o tome kako bi igrači iz Top 100 trebalo da doniraju novac onima koji su recimo van 250. mesta. Niko nije bio u mogućnosti da igra i zarađuje još od februara. Sada imamo divnu priliku da igramo na US Openu, ali uz striktno poštovanje mera koje bi učinile da se svi igrači osećaju sigurno, njihovo zdravlje je na prvom mestu. Ovo je masivna prilika za sve da zarade nešto i sad imamo igrača sa vrha sveta koji kaže da nije spreman da povede sa sobom samo jednu osobu iz ekipe“, rekla je Kolinsova.

Polufinalistkinja Australijan opena iz 2019. godine je nastavila u sličnom tonu.

„Ako je bezbedno da se igra i USTA, WTA i ATP čine sve što mogu da stave na prvo mesto zdravlje igrača, trebalo bi to da podržimo. Lako je nekom ko je zaradio 150 miliona dolara u karijeri da pokuša da kaže ljudima šta da rade sa svojim novcem i onda da odbije da igra na US Openu. Za većinu nas koji ne putuju na turnire sa pratnjom, potrebno je da počnemo da igramo. Bilo bi lepo imati najboljeg na svetu da podrži ovu priliku i ne pokvari celu priču igračima i navijačima“, zaključila je američka teniserka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare