Foto ilustracija: Printscreen Youtube

Najbolji teniser planete Novak Đoković postao je u ponedeljak najdugotrajniji "broj 1" na planeti sa 311 nedelja na vrhu ATP liste i tim povodom dobio je dva lepa omaža u nizu onih kojima su mu ljudi godinama ukazivali poštovanje u svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Velika karijera obeležena je i usponima i padovima, ali i priznanjima koja se ne mere samo poenima ili osvojenim gemovima na terenu.

Neka od njih došla su i od umetnika širom sveta, gde je prvi reket sveta dobijao svoje murale. Đoković je od 2007. godine deo samog svetskog vrha tenisa.

Zato je logično da ga jedni vole, drugi i ne baš, ali i da je na više mesta svojim zalaganjem na terenu i van njega dobio murale i slike.

Andrej Josifovski Pijanista je poslednji u nizu umetnika koji su ovekovečili Đokovića na sebi svojstven način.

Josifovski je to učinio koristeći 2177 teniskih loptica. Napravio je svojevrsni mozaik i kreirao Novakov lik farbajući loptice u ramu od 2,7 sa 3,8 metara.

„Loptice su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko“, obrazložio je Josifovski svoj rad.

On je izložen u teniskom centru „Novak“ na Dorćolu. Beograd je na početku nedelje dočekao Đokovića ispred restorana u Novom Beogradu, a na Skupštini grada našla se velika projekcija njegovog lika i zastave Srbije.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dejana Bačko? (@devojka_sa_krilima_)

Pre svega toga, Novaka je još po dolasku u srpsku prestonicu sačekalo lepo iznenađenje, kada mu je Dejana Bačko, srpska tekvondoka i slikarka rođena bez ruku, podarila portret.

Nije ona jedina umetnica kojoj je to palo na pamet. Murala srpskog tenisera ima na više mesta i akademski slikar iz Sarajeva Miloš Popović pozabavio se time u vidu ulične umetnosti.

Đokovićev lik krasi i stambenu zgradu na Trgu Srđana Kneževića u Trnovu, a autor je rekao kako se potrudio da bude što autentičniji lik srpskog igrača.

Mural u Trnovu je visine osam metara, a bilo je potrebno pet dana kako bi bio završen.

„Prenos skice na zid vršio se putem takozvane ‘mreže’ kojom su se služili još i stari majstori gde su svoje male skice prenosili na stropove crkava, velika platna i tako dobijali referentne tačke“, rekao je Popović prošlog leta. Inicijativu za taj poduhvat pokrenula je Turistička organizacija Trnova.

Da Đokovića ima i šire, pokazali su i umetnici u Melburn Parku ove godine. Tamo je Srbin krajem februara uzeo svoju devetu australijsku krunu i dodatno je pomerio rekord koji je postavio.

Amazing mural in Melbourne ❤?

By @paink_artist

Posted by Nole Djokovic on Четвртак, 11. фебруар 2021.

Njemu „društvo“ pravi i Ešli Barti, teniska šampionka, a i jedna i druga slika su urađene poput grafita i u neobičnim bojama.

Noleta ima i u Parizu gde je jedini grend slem trofej uzeo 2016. kada je pobedio na Rolan Garosu.

Time je zaokružio „karijerni grend slem“, odnosno uzeo sva četiri najveća turnira bar po jednom. Zato je u Parizu svoje mesto našao i rad francuskog umetnika Grega.

On je svoj rad uradio flomasterima, a ovo delo prikazali su i organizatori drugog grend slema sezone, Rolan Garosa u sklopu čijeg kompleksa je Nole i oslikan.

Parižani su i na još jednom od prestoničkih terena u Francuskoj istakli srpskog igrača, krajem jula prošle godine, gde je uz lik, iscrtano i njegovo ime.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ysy (@takeitysy)

Mada mu Amerikanci tokom godina nisu bili naklonjeni zbog sukoba sa Endijem Rodikom iz ranije faze karijere, ali i zato što ga prati zao glas kao tenisera koji odustaje, pojedini su mu ipak odali poštovanje.

Umetnik Majk Saliven je tokom turnira u Indijan Velsu pre šest godina oslikao Đokovićev lik na zidu, a ovog puta je Novak lično otvorio mural u društvu direktora Indijan Velsa.

Đoković je više puta pobeđivao i na spomenutom mastersu i čovek je koji je svaki od turnira iz serije 1000 osvojio bar po dva puta.

Najduže mu je trebalo da pokori Ohajo i osvoji Sinsinati, što je uradio prvo 2018, a onda i prošle godine.ć

Neki od umetnika nisu ga videli samo kao tenisera, već i kao vojskovođu. Tako je Novak „postao“ i Napoleon u viđenju akademskog slikara Darka Topalskog.

Topalski je napravio montažu na čuvenom umetničkom delu „Napoleon prelazi Alpe“ u kreaciji Žan Luj Davida. Razlika je što je umesto glave Napoleona stavljena Đokovićeva i on pokazuje reketom umesto prstom.

Teško je navesti sva mesta i pobrojati sva mesta gde se nalaze Đokovićeve fotografije i lik jer ga ima od Sjedinjenih Država do Japana i Australije, ali i na više mesta u regionu.

Njegov lik oslikan je u Nikšiću, ali i u vršačkom selu Gudurica, gde je u dvorištu OŠ „Moša Pijade“ smešten uz likove Nikole Tesle, Vuka Karadžića, Milutina Milankovića, Mihajla Pupina.

Novaka ima i na Senjaku, oslikan je svojevremeno i ispod stana gde je živeo tokom bombardovanja 1999. godine na Banjici, pa je jasno da je srpski teniser inspiracija mnogima koji svojom veštinom spajaju umetnost i sport.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare