Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Kralj betona zalečio rane sa Vimbldona, sada su novi ciljevi u priči

Novak Đoković nekoliko nedelja trenirao je u Crnoj Gori, gde se spremao za naredna dva velika izazova – Masters u Sinsinatiju (13. do 20. avgust) i US Open (28. avgust – 10. septembar).

U finalu Vimbldona 16. jula, Novak je izgubio od Karlosa Alkaraza sa 3:2 u jednom od najuzbudljivijih mečeva u istoriji. Prekinuo je tako mladi Španac mnogo nestvarnih nizova Đokovića, ali ako ume da se izbori sa neuspesima to je Novak, koji je brže-bolje otišao na odmor u Crnu Goru i Hrvatsku.

PROČITAJTE JOŠ:

Treću godinu zaredom srpski teniser se odlučio da ne menja destinaciju za veliki odmor između Vimbldona i američke turneje, a po svemu sudeći proveo se i više nego dobro.

Stigao je Novak da sa suprugom Jelenom ode i na koncert Vlade Georgieva, gde mu ni kiša nije smetala da se provede vrhunski.

Đoković je sa Jelenom i decom proveo nekoliko opuštenih nedelja, paparaci ga jesu slikali, ali mu kamere, novinari i navijači nisu bili stalno za vratom, pa je mogao u miru da napuni baterije.

Upravo to je trebalo Novaku, koji je značajno proredio raspored poslednjih godina, ali i dalje ne može da putuje stalno sa porodicom, koja ipak uspeva da ga isprati na velikom broju turnira.

Ponovo je Đoković leto iskoristio da bude malo na planini malo na moru, plovio je na jahti, jahao je konje, igrao čak i fudbal, a onda je ušao i u trening, pošto u Srbiji više nema terene u svom vlasništvu.

Do poslednjeg trenutka Novak nije želeo da leti u Ameriku, maksimalno se spremao u Crnoj Gori i to najbolje pokazuje koliko mu prija kada je tamo.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, Masters u Sinsinatiju počinje u ponedeljak, a Novak ima više nego težak žreb. U prvom kolu biće slobodan, dok će mu rival u drugom kolu biti neugodni Alehandro Davidovič Fokina ili Tomas Ečeveri.

Novak potom može na Kamerona Norija, dok bi u četvrtfinalu mogao da igra protiv Janika Sinera. U polufinalu su potencijalni rivali Danil Medvedev, Aleksandar Zverev, Holger Rune ili Felis Ože Aljasim. Na drugoj strani žreba su Karlos Alkaraz, Stefanos Cicipas, Kasper Rud…

Može se reći da je Alkaraz ipak upao u daleko lakši deo žreba, a biće zanimljivo videti koliko brzo će Novak dići formu, pošto je jedan od retkih koji je propustio Masters u Torontu.

Đoković je poslendji put titulu u Sinsinatiju osvojio 2020. godine, pre toga je slavio i 2018, a nastup u Ohaju će biti pokušaj da se domogne 39. titule na turnirima masters serije.

Odmor u Crnoj Gori Novak je iskoristio da vežba i dubl sa Nikolom Ćaćićem, jer će zajedno nastupati u Sinsinatiju. Njihovi rivali u prvom kolu biće Džejmi Mari i Majkl Venus, koji su iskusni dubl igrači i važe za velike favorite.

Veoma je moguće da od Novaka ne vidimo ono najbolje u Sinsinatiju, ali svakako glavni cilj je US Open.

Međutim, Sinsinati će biti i te kako važan u borbi za prvo mesto na ATP listi, jer Novaka titula vraća na čelo, jer je Alkaraz izgubio četvrtfinale Toronta od Tomija Pola.

Ceo teniski svet sada sa nestrpljenjem čeka da vidi da li je smena generacija stvarno u toku, da li je vreme da Novak prepusti štafetu Alkarazu i da li je finale Vimbldona bio zapravo sasvim realan odnos snaga. Nema sumnje da sve to na Novakova leđa stavlja veliki pritisak, ali ko se bolje sa njim nosi od najboljeg ikada u „belom sportu“?

Sa napunjenim baterijama, kvalitetno provedenim vremenom sa porodicom i dobrim treninzima, Novak će se sigurno lakše nositi sa izazovima koji su pred njim u narednim mesecima, gde neće imati mnogo vremena za pauzu.

Ono što Đokoviću ide u prilog jeste podloga, na kojoj se oseća veoma komforno i gde već ima nekoliko impresivnih rekorda koje može da uveća.

Novak je rekorder po broju pobeda na tvrdoj podlozi kada je reč o aktivnim igračima. Đoković ima 669 pobeda na betonu do sada, dok je prvi iza njega Rafael Nadal sa 514 trijumfa.

Takođe, on je igrač sa najvećim procentom pobeda na betonu u poslednje 52 sedmice. Imao je 34 pobede i samo tri poraza. Dakle, 91 odsto uspešnosti. U proteklih godinu dana samo su Feliks Ože-Alijasim , Holger Rune i Danil Medvedev uspeli da nanesu poraz srpskom teniseru. Alijasim je to uradio na Lejver kupu, Rune u Parizu, a Medvedev u Dubaiju.

Međutim, sada bi prvi put mogli da vidimo okršaj Novaka i Karlosa na betonu, što bi bila prava poslastica za sve teniske ljubitelje.

Ono što bi takođe mogao da bude bitan motiv za Đokovića jeste to što mu je prošle godine bio zabranjen ulaz u Ameriku, koja ga nije mučila kao Australija, ali mu je opet nanela štetu, jer je zbog suludih kovid pravila morao da propusti šest mastersa i jedan grend slem.

Novak je u glavi to prebrodio, posle odmora bi trebalo da bude i maksimalno psihički spreman čak i na situaciju u kojoj ni publika ne bi bila baš na njegovoj strani.

Vreme je za nove titule i rekorde.

BONUS VIDEO Saška Sokolov: Španovićka i Đoković su mi uzori u sportu