Još jedan korak bliže zvanju najboljeg svih vremena.

Novak Đoković osvojio prvu titulu u sezoni nakon što je posle velike drame i preokreta savladao Sebastijana Kordu sa 6:7 (8), 7:6 (3), 6:4. U meču sa puno preokreta i drame, srpski teniser je pokazao veliku mentalnu snagu i napravio sjajnu uvertiru za Australijan open.

Ovo je Đokoviću bila 92. titula u karijeri čime se izjednačio sa svojim najvećim rivalom Rafaelom Nadalom, pa će njihova bitka u Melburnu biti još uzbudljivija. Đoković je posle neverovatne borbe izgubio prvi set u taj-brejku, da bi na isti način uzvratio u drugom setu. U trećrm setu je sačekao priliku i u desetom gemu oduzeo servis rivalu za konačnu pobedu.

PROČITAJTE JOŠ

U meču smo videli i više izliva emocija srpskog tenisera, koji je nakon izgubljenog prvog seta, vikao na rođenog brata Marka i tražio mu da napusti teren, dok je u trećm setu posle jedne propuštene prilie tresnuo reketom o zemlju, a zatim i vikao na sudiju.

Sjajno je otvorio Đoković prvi set kada je servis u pitanju i relativno lako osvojao svoje gemove.

Nakon što je u prvom gemu na svoj servis izgubio samo jedan poen, naredna tri je lako rešavao i dobijao sa nulom, dok je sa druge strane pretio Kordi na njegov servis i dva puta uvodio gem u izjednačenje, ali bez prave prilike za brejk.

Meč je bio prilično miran i u egalu sve do devetog gema, kada je usledila potpuna drama. Đoković je otvorio dobrim servisom, ali je onda Korda počeo da mu vraća početni udarac, a Đoković da greši. Odjednom se srpski tenise našao u problemu, a Korda došao do dve vezna brejk lopte i odmah iskoristio prvu za prednost od 5:4.

Kada je Amerikanac poveo sa 40:0, delovalo je da će lako da privede set kraju, ali se Đoković nije predavao. Odigrao je dva dobra poena, a onda je Korda poslao zicer u mrežu i umesto seta, nastavila se drama. Sa dve nove greške Korda je prkatično poklonio Đokoviću povratak u meč, a brzo je usledio ulazak u taj-brejk.

Korda je prvi zadao udarac i nakon mini-brejka poveo sa 3:0, ali je to samo bio uvod u dramu.

Došao je Korda do 6:4, držao svoj servis, ali je onda ponovo pogrešio i vratio Novaka u igru. Đoković je čak došao i do set lopte i imao lepu priliku da reši sve, kada je ramom lopte poslao loptu u aut. Posle još nekoliko framataičnih poena, Korda je na kraju uspeo da slomi Đokovića i sa 10:8 dobije taj-brejk i osvoji prvi set.

U tom trenutku je i Đoković izgubio kontrolu, pa je počeo da urla i da traži od brata Marka da napusti tribine.

Drugi set je krenuo sigurnim servis gemovima obojice tenisera, a onda je Đoković propustio brejk šansu. Zapretio je i Korda, ali bez brejk prilike. Usledio je mirni period meča i sigurne igre servera, a onda je usledila drama u 12. gemu kada je Đoković bio na ivici poraza.

Korda je uhvatio nekoliko dobrih riterna i došao do meč lopte, kada je Đoković sjajno napao i uspeo da se izvuče i uvede set u taj-brejk.

Ovoga puta nije bilo drame pošto je srpski as izdominirao i sa 7:3 osovjio drugi set.

U odlučujućem setu, Novak je bio sjajan na svoj servis. Nije davao nikavu šansu rivalu i lako je dolazio do gemova, a prvu veliku priliku da prelomi meč je propustio u četvrtom gemu. Imao je Đoković dve vezane brejk lopte koje je propustio što je izazvalo frustraciju, jer je prvo udario reketom o zemlju, a nakon izgubljenog gema i prišao sudiji da se svađa i žali na svetlo ekrana.

Foto:REUTERS/Loren Elliott

Usledilo je nekoliko sigurnih gemova, a onda drama za kraj. Prvo je u devetom gemu pri nerešenom rezultatu Amerikanac niotkuda došao do izjednačenja. Đoković je izdržao pritisak i sačuvao servis, a onda je uspeo d aprelomi i meč.

Iako je Amerikanac dobro započeo gem, srpski teniser je pokazao zašto je veliki šampion i na kraju posle velike drame i nekoliko sjajnih udaraca je uspeo da dođe do velike pobede.

Pokazao je Novak na svoju glavu, aludirajući na mentalnu snagu koja ga je još jednom izdigla i donela mu pehar.

Sledeći turnir je Australijan open koji počinje 16. januara i gde će pokušati da dođe do 10 titule u Melburnu, a ukupno 23. grend slem titule u karijeri.

Đoković - Korda 6:7, 7,6, 6:4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare