Novak Đoković i Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: Panoramic / Bestimage / Profimedia

Nikako da se poklone Novaku kako bi trebalo, ali vreme će pokazati...

Poznati teniski stručnjaci i bivši teniseri, Tim Henman, Mats Vilander i Majk Brajan, razgovorali su o tome ko je najbolji, a ko najveći u istoriji „belog sporta“.

Dok je Novak Đoković bio u senci Rafaela Nadala i Rodžera Federera svi su pričali o brojkama, uspesima i rezultatima, ali onda se narativ promenio, pa sada kriterijumi u izboru najboljeg ili najvećeg svih vremena više nisu isti.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je neosporno jeste da Đoković drži veliki broj rekorda, od kojih je najbitniji broj osvojenih grend slem titula, kojih ima čak 24. Federer i Nadal su ostali iza po tom, ali i mnogim drugim parametrima, međutim, to nije dovoljno da bi Srbin dobio poštovanje kakvo zaslužuje.

„Imate dve različite konverzacije koje se vode na temu najvećeg igrača ili najboljeg igrača, tu se dolazi do brojki i Đoković je najbolji po tome. Ako pričate o uticaju i popularnosti, tu je sve jasno, niko ne sumnja da je Federer najpopularniji koji je ikad bio u ovom sportu. Generalno, Đoković je najbolji po brojkama, ali će mnogi i dalje izabrati Federera zbog njegovog doprinosa igri na mnogim nivoima“, smatra Henman.

Federer jeste dugo bio najpopularniji, ali Đoković je uspeo da ga pretekne i po broju pratilaca na društvenim mrežama i deluje da sada ima veći uticaj i na mlađe generacije, a i na tenisere iz nešto siromašnijih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ:

I Vilander priznaje da je Đoković najuspešniji, iako ga je godinama kritikovao, sada je prešao na reči hvale, ali i dalje ne odustaje od toga da je Federer najuticajniji u istoriji.

„Svi znate da ne volim da kažem ko je GOAT, jer najveći svih vremena je jedna stvar, ali najbolji (best of all time), tu titulu bismo sada dali Đokoviću. Najveći svih vremena (greatest of all time), to bih dao Federeru jer on je taj koji tenis donosi na svačiji TV. Biće interesantno videti šta će Federer raditi buduće, hoće li biti deo tenisa kao što smo mi sada u medijima. Hoće li biti u trenerskom poslu? Ima menadžersku kompaniju i uključen je u proizvodnju opreme, ali voleo bih da ga čujem kako komentariše, čisto da čujem šta ima da kaže, to bi bilo sjajno. Bilo je tužno kad je rešio da se povuče, to je bio najtužniji momenat kom sam svedočio u profesionalnom tenisu. On je sjajan momak, klasa, dobar je sa svima“, dodao je Mats Vilander.

Majk Brajan, bivši broj jedan u dublu, ima posebne reči za Federera, koji mu je očigledno najdraži iz „velike trojke“.

„Sva trojica su veliki šampioni, ali za mene, Federer je na vrhu. Tih godina kada je dominirao, jedva da je izgubio poneki meč. Radio je to majstorski. On je najopušteniji u svlačionici. Pre finala Vimbldona, smeje se u kao da je nedeljom popodne u parku. Kada se sve sabere, ko zna ko će imati sve rekorde. To će verovatno biti Đoković, ali će Rodžer oduvek imati posebno mesto u mom srcu“, zaključio je američki teniser.

Zanimljivo je da Nadal gotovo nije ni spomenut u ovoj konverzaciji, iako ima više grend slem titula od Federera, a još uvek nije zvanično otišao u penziju kao Švajcarac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar