Novak Đoković Foto:JB Autissier / Panoramic / Profimedia

Bilo je neizvesno u polufinalu, ali Novak i Pariz su u posebnoj ljubavi

Srpski teniser Novak Đoković nije imao lak meč u polufinalu Mastersa u Parizu, ali je ipak nakon tri seta izbacio Stefanosa Cicipasa.

Novak je tako izborio osmo finale Pariza u karijeri, a potom je otišao na konferenciju za medije. Za početak je analizirao meč sa Cicipasom.

„Počeo sam odlično meč, celu situaciju sam jasno video i čitao, osećao svaki svoj udarac. To mi je omogućilo da uspostavim kontrolu nad mečom. Ali, rano u drugom setu – propuštene su neke prilike na 0-30 na njegov servis, gde on uspeva da dobro odservira, pronađe prave udarce – što je motivisalo publiku da mu da podršku, i dovelo do promene inicijative. Izgubio sam gem na svoj servis, a on je od tada podigao samopouzdanje, umanjio broj grešaka – i postalo mi je teže da „čitam“ njegov servis,“ kazao je Novak.

PROČITAJTE JOŠ:

U drugom setu se Novak nije najbolje snašao, što je Cicipas iskoristio za produžetak meča.

„Videli ste koliko ga je publika podržala u drugom setu. On je to tražio od nje – i dobio – i tek krajem trećeg seta je bila malo izjednačenija u pristupu prema nama. Sve do tada je bila na njegovoj strani – i moram da kažem da je dosta doprinela ovakvom toku meča. Ako ceo stadion kliče tvoje ime i diže te – to naravno menja atmosferu na terenu, menja inicijativu – gde on dobija krila, a ja odigravam loš gem i činim nekoliko grešaka na 2-2 u drugom setu. Posle toga je on definitivno podigao nivo svoje igre – i bilo je poprilično izjednačeno do kraja,“ nastavlja srpski as.

Polufinale ga je izuzetno iscrpelo.

„Nije bilo lako fizički izdržati ovaj meč, pogotovo posle 2-2 u trećem setu – u kome sam osetio „žutu minutu“, ako tako mogu da kažem. I pored toga, uspevao sam da držim priključak sa njim – iako je on imao prednost prvog servisa u setu. Imao sam puno šansi – i početkom drugog, i početkom trećeg seta – i taj neverovatan poen na brejk loptu na 4-4 kada promašujem forhend– i bukvalno ostajem bez daha posle tog dugačkog poena. Bez obzira na sve to, igrali smo veoma uzbudljiv meč i tenis, gurali smo jedan drugog do krajnjih granica, uz veliko učešće i podršku publike“.

PROČITAJTE JOŠ:

Morao je Novak dobro da se oznoji u trećem setu kako bi došao do pobede vredne finala.

„Posle svega toga bilo je neophodno učiniti nešto da se ovaj meč prelomi u poslednjem momentu, uz poslednje udarce. Ko god da je pobedio u takvoj situaciji bilo bi potpuno zasluženo. Ponosan sam što sam učestvovao u ovakvom meču, igrao protiv jednog od najboljih na svetu u završnici ovakvog turnira. Mogao sam ranije da pobedim ovaj meč, ali eto suđeno je da ovako bude, a time možda i slađe i bolje.“

Đoković ne namerava da stane, jer ga upravo ovakve pobede „hrane“.

„Ovaj doživljaj mi puno znači jer u ovom trenutku u svojoj karijeri dokazujem sebi da mogu da se motivišem za dalju borbu, da mogu da pobeđujem. Time izražavam za mene važan stav da sam još uvek tu, da sam u stanju sam da se takmičim sa mladima i pobeđujem u ovakvim neizvesnim mečevima“.

Holger Rune
Holger Rune Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani

U finalu će se sastati sa Holgerom Runeom, mladim danskim biserom, koji je slavio u 18 od poslednjih 20 mečeva.

„Holgera znam veoma dobro, jer često treniramo na različitim podlogama – a i pratio sam put njegovog uspeha od juniora pa do današnjih dana. Izuzetno mi je drag, ima sjajnu radnu etiku, okružen je divnom porodicom i stručnim timom – i mislim da u potpunosti zaslužuje do sada ostvareni uspeh. Danas, kada je 15 igrač sveta – potvrđuje da će biti važan igrač za budućnost tenisa, i nadam se da ću sutra uspeti da odložim njegovo osvajanje prve Masters titule u karijeri. Van terena smo super, na terenu – naravno – suparnici, a od moje pobede u četiri seta na prošlogodišnjem US Openu Holger je puno napredovao u fizičkom i mentalnom smislu, igra veoma odvažno i bez kalkulacija. Na neki način me podseća na mene u ranoj fazi karijere – veliki borac koji voli takmičarski izazov, sa jakim bekhendom i odličnom defanzivom – koji voli da ostavi srce i noge na terenu. To je lepo videti – i smatram da je odlično za naš sport“, istakao je Novak.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Đoković će imati priliku da u nedelju osvoji sedmu titlu u Parizu, koji mu je jedan od omiljenih turnira.

„Bersi je jedan od mojih omiljenih Masters turnira i terena – i rezultati to svakako pokazuju. Svrstao bih ga uz Australijen Open i Vimbldon – a u selekciji Mastersa uz Rim i Indijan Vels. To je još jedan važan razlog zbog čega ću biti spreman za sutrašnje finale – jer znam kako da se povratim posle ovakvog meča, imam rutinu u tom procesu. Verujem svom telu, svom timu – i imam dovoljno vremena da učinim sve da sutra sve bude u najboljem redu!“ optimistički zaključuje Novak.

BONUS VIDEO Novak se razjario, pa zbog bizarne greške opsovao protiv Kresija u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar