Novak Đoković Foto:Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je Stefanosa Cicipasa u prvom meču "crvene grupe" Završnog mastersa u Torinu sa 6:4 i 7:6 (4).

Novak je prvi set odigrao gotovo perfektno, u drugom je Cicipas bio mnogo bolji nego u prvom i produžio je meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre svega servisom. Dok je kod Đokovića gotovo sve vreme savršeno funkcionisao forhend, a „trokirao“ bekhend, kod Cicipasa su osećaj i tajming uporno izostajali.

Pogađao je lopticu ramom, izbacivao je u aut posle nervoznog početka meča i kasnije kada se stabilizovao bio mnogo opasniji rival Đokoviću.

Ostao je to tek do taj-brejka i momenta kojim je srpski as prelomio meč. Na 2:1 u taj-brejku, Cicipas je izašao napred, Đoković je iz svog arsenala ispalio stravičan pasing šot, pogodio je liniju, Grka je demoralisalo kada je uzalud potrošio čelendž i onda je pao.

Đoković je otišao na 5:1 i povratka grčkom igraču posle toga nije bilo, pa Novak sada ima zadatak da pobedi i Andreja Rubljova i Danila Medvedeva u istoj grupi.

Novak Đoković Foto:Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Prvi gem je Đoković otvorio najbolje moguće. Jedan sjajan udarac po paraleli poslao je Novak, jednu predugu lopticu je lansirao Cicipas preko osnovne linije, pa onda pored terena iz bekhenda i Srbin je lako došao do prve brejk lopte i 15:40.

Iskoristio je drugu, a onda u narednom gemu odigrao perfektan udarac na mreži, posle nešto boljeg poena Cicipasa.

Potvrdio je gem za tili čas bez izgubljenog poena kada je Cicipas forhendom izbacio još jednu loptu u aut.

Na 3:2 je Đoković napravio prvu pravu grešku kada je izbacio forhend po paraleli u aut za 15:15, ali je i taj šesti gem dobio jednom dijagonalom iz forhenda i servisom.

Stefanos Cicipas Foto:EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Do kraja seta nije bilo nikakvih iznenađenja, forhend Novaka je funkcionisao savršeno, servis jako dobro, kao i ritern, što je za rezultat imalo lagan gem za 6:4.

Već u prvom poenu drugog seta Cicipas je udario lopticu ramom, ali je naredna četiri poena sproveo u delo mnogo bolje i do trećeg gema igrao bez greške.

U četvrtom je sačekao dve duple servis greške Đokovića za prvu brejk šansu, što je srpski igrač poništio smečom i polu-volejem s mnogo osećaja, pa je poravnao na 2:2 u mnogo ujednačenijem setu.

Već u šestom gemu je Đoković bio mnogo sigurniji jer je razornim forhendima kao od šale probijao odbranu protivnika.

Međutim, problem je bilo to što je Cicipas na servisu bio jednako ubojit i lagano je nanizao tri savršena servisa za 4:3.

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Na 4:4 je Novak odigrao perfektnu defanzivu u prvom poenu i naterao Cicipasa na grešku, pa je ključno bilo da sačeka još poneki slabiji servis.

Cicipas ih je slao samo sporadično, pa do taj-brejka niko nije popuštao od dvojice tenisera.

Tamo je Novak u prvom poenu tražio loš čelendž, onda je u drugom imao sreće jer mu Cicipas na mreži nije kaznio dva loša prilazna udarca.

Sačekao je da Grk izbaci lopticu van, pa onda da ga prođe na mreži neverovatnim udarcem koji je „ubio“ u pojam Stefanosa.

Cicipas je klonuo, izgubio još dva brza poena, Novak je poveo 5:1, ispustio naredna tri, pa onda odservirao za pobedu. Novak naredni meč igra u sredu protiv Andreja Rubljova.


Đoković - Cicipas 6:4, 7:6

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar