Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković je na pragu istorije jer će u nedelju od 22.00 pokušati da ostvari još jednu pobedu u finalu US Opena, koja ga deli od osvajanja kalendarskog grend slema, odnosno sva četiri grend slema u godini, što je poslednji put pošlo za rukom Rodu Lejveru davne 1969.

PROČITAJTE JOŠ

Australijanac Lejver, koji je te 1969. uspeo da osvoji Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open, objavio je u petak na Tviteru fotografiju sebe kako posmatra ovogodišnji polufinalni meč između Ðokovića i Aleksandra Zvereva na US Openu.

„Sjajno je biti ponovo u Njujorku i gledati ‘histori’ kanal“, napisao je Lejver (83) uz objavljenu fotografiju na Tviteru.

Ðokoviću će ovo biti deveto finale US Opena, prvo od 2018. godine i probaće da osvoji četvrti trofej u Njujorku.

Ðoković će igrati 31. put u finalu nekog slema, čime je izjednačio rekord Švajcarca Rodžera Federera.

Takođe, srpski teniser će se boriti i za rekordnu 21. titulu sa najvećih turnira, kojom bi nadmašio najveće rivale Federera i Rafaela Nadala.

Ðoković se u polufinalu osvetio Aleksandru Zverevu za poraz u polufinalu Olimpijskih igara i ujedno zaustavio niz od 16 uzastopnih pobeda Nemca.

U meču na stadionu „Artur Eš“ koji je trajao tri sata i 33 minuta Zverev nije uspeo da ponovi prošlogodišnji rezultat, kada je igrao finale.

Rival Novaku u borbi za titulu biće drugi nosilac Danil Medvedev, koji je prethodno savladao Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima sa 3:0 u setovima.

Danil Medvedev
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Finale je na programu od 22 sata, u ženskoj konkurenciji, Ema Radukanu je postala šampionka.

Novak je posle polufinala citirao Kobija Brajanta, Zverev je bio fasciniran.

„To je sjajno za sport. Niko nije verovao da će iko moći da ponovi ono što je učinio Rod Lejver. Novak ima tu šansu, i verujem da će je iskoristiti. On ruši sve moguće rekorde pred seobom. Ako gledate statistiku, on je najveći u istoriji. Niko ne može da se meri, ima najviše nedelja na prvom mestu, najviše masters titula, najverovtnije i grend slem titula, sada može i do kalendar slema… Kako da se takmičite protiv toga?“

Rusi se nadaju podvigu Medvedeva, koji je izgubio u finalu Australijan opena ove godine od Đokovića.

Legenda ruskog tenisa Jevgenij Kafeljnikokov veruje da Medvedev ima šanse.

„Nadam se da će Danil ostaviti srce na terenu u finalu i ostvariti prvu pobedu na grend slem turnirima. Istovremeno, mnogi žele da vide tu veliku priču koju možda niko neće uspeti da ponovi u narednih sto godina. Osvojiti sva četiri slema u godini je ludilo, u najblažem smislu reči“, izjavio je Kafeljnikov za ruske medije.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

On smatra da će srpski teniser biti pod ogromnim pritiskom.

„Za Novaka, poraz bi bio veliki udarac. Imajući u vidi koliko je prešao i da bi se zaustavio na pet metara od linije cilja, što bi mu omogućilo da ga smatraju najvećim igračem u istoriji“, dodao je Kafeljnikov.

Za Novaka Đokovića mnogi govore da je jedan od mentalno najjačih ne samo tenisera, već i sportista u istoriji, a jedan podatak iz 2021. godine pokazuje to u punoj snazi i zato je Novak apsolutni favorit.

Đoković je protiv Zvereva gubio 1:0 u setovima, ali je uspeo da preokrene i na kraju slavi sa 3:2 – to je bio ukupno deseti put tokom 2021. godine da na grend slemu najbolji reket planete ima rezultatski minus, koji je uspevao ne samo da sustigne, već i da prestigne i zabeleži svih deset pobeda, iako je u nekom trenutku meča imao rezultatski zaostatak.

On je tako postao apsolutni rekorder u takozvanoj Open eri (od 1968. godine), i prvi teniser kom je pošlo za rukom da postigne takav rezultat. Đoković je preokrete pravio protiv Aleksandera Zvereva (Australijan open), Lorenca Musetija, Stefanosa Cicipasa (Rolan Garos), Džeka Drejpera, Denisa Šapovalova, Matea Beretinija (Vimbldon), Keija Nišikorija, Džensona Brukbsbija, Matea Beretinija i ponovo Zvereva (US Open).

BONUS VIDEO – Barbara Šet otkrila zašto je udarila Novaka u emisiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar