Foto: EPA-EFE/PETER SCHNEIDER,EPA/FRANCIS R. MALASIG,KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Novak Đoković će u četvrtak ujutru igrati protiv kvalifikanta Aslana Karaceva za plasman u finale Australijan opena, ali se ne treba zavaravati činjenicom da ruski teniser dolazi iz kvalifikacija i što je u ovom trenutku 114. teniser sveta.

Karacev je u odličnoj formi ušao na prvi grend slem turnir u sezoni.

Osvojio je sa Rusijom ATP Kup, a onda u prva tri kola bez izgubljenog seta stigao u osminu finala.

PROČITAJTE JOŠ

Gubio je 2:0 u setovima protiv Kanađanina Feliks Ožea-Alijasima, a onda u četvrtfinalu nadoknadio set zaostatka protiv 18. nosioca Grigora Dimitrova.

Karacev će kao nagradu za trud dobiti priliku da protiv najboljeg tenisera sveta igra za plasman u veliko finale, a nadamo se da se neće pridružiti maloj, ali odabranoj ekipi austajdera koji su izbacivali najveće favorite sa turnira u Melburnu.

Đoković je ne tako davno, 2017. godine, u drugom kolu izgubio od Denisa Istomina.

Uzbekistanac je preko vajld karda stigao na turnir kao 117. igrač sveta, ali mu to nije smetalo da posle pet setova i gotovo pet sati igre izbaci Đokovića i prekine Novakov niz od 15 vezanih pobeda.

Bilo je 7:6(8), 5:7 2:6 7:7(5) 6:4.

Rafael Nadal je već imao tri grend slem titule kada se sreo sa Žoom Vilfredom Congom u polufinalu 2008. godine.

Lako je pobedio Francuza na US openu nekoliko meseci ranije, ali je tada 38. igrač sveta totalno nadigrao Nadala – 6:2, 6:3, 6:2.

Conga je tako stigao do svog prvog, a ispostaviće se, i jedinog finala grend slema u svojoj karijeri.

Veliki ljubimac lokalne publike, Lejton Hjuit, je na turnir 2002. godine stigao kao prvi teniser sveta.

Bio je vlasnik titule sa US opena i imao je 22 pobede na 23 meča na tvrdoj podlozi, ali je u prvom kolu ispao od tridesetdevetogodišnjeg Alberta Martina.

Španac je glatko izgubio prvi set sa 6:1, ali je uzvratio u naredna tri (6:1 6:4 7:6) i po prvi put od 1990. godine poslao kući prvog nosioca na turniru u prvoj rundi.

Devetnaestogodišnji Mark Filipusis bio je velika nada australijskog tenisa tokom devedesetih, ali malo ko je verovao da ima ikakve šanse protiv Pita Samprasa u meču 3. kola 1996. godine.

Filipusis, tada 39. igrač sveta, je uzvratio sa 29 as udaraca, a prvom teniseru sveta nije dozvolio nijednu brejk loptu za pobedu u tri seta – 6:4 7:6 7:6.

Mats Vilander je 1989. godine bio trostruku osvajač trofeja u Melburnu, prvi nosilac i branilac titule. A onda mu se dogodio Rameš Krišnan.

Indijski teniser, tada 51. na svetu, odigrao jemeč života i u tri seta savladao čuvenog Šveđanina, 6:3 6:2 7:6.

Vilander je uspeo da spasi dve meč lopte u trećem setu, ali je to bio poslednji trzaj igrača koji nakon eliminacije te godine više nikad nije zaigrao u finalu jednog grend slema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare