Novak Đoković
Foto: TAnjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Nadal i Federer o ovome mogu samo da sanjaju

Novak Đoković odigrao je gotovo perfektnu sezonu, pošto je u njoj osvojio sedam titula na 12 turnira koliko je igrao, produžio je svoju vladavinu na vrhu sveta na preko 400 nedelja, a po osmi put je završio godinu kao najbolji na svetu.

Godinama unazad vodila se polemika oko toga ko je teniski GOAT (najbolji svih vremena), a najmerodavniju listu nudi specijalzivani sajt „Ultimate Tennis“.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković prema toj listi ima 1.102 GOAT poena i ubedljivo je prvi, dok su iza njega ostali Rodžer Federer (924) i Rafael Nadal (885).

Među najboljih deset su još Džimi Konors (616 bodova), Ivan Lendl (605), Pit Sampras (522), Džon Mekinro (512), Bjern Borg (483), Andre Agasi (417) i Rod Lejver (389). Od aktuelnih igrača na listi 20 najboljih je još samo Endi Mari na 13. poziciji sa 313 bodova.

Nema sumnje da će Novak i u narednoj sezoni uvećati razliku u odnosu na sve ispod njega, samo ako ga zdravlje posluži, a dobro je poznato da će mu glavni cilj biti zlato na Olimpijskim igrama i titule na grend slemovima.

Međutim, ove brojke i podaci nisu dovoljni za sve u teniskom svetu kako bi shvatili Novakovu veličinu. Nakon što je Srbin oborio brojne rekorde (gotovo sve najvažnije), mnogi su u prvi plan počeli da ističu kako je Đoković statistički najbolji i na taj način pokušavaju da umanje ogroman uticaj koji on ima i van terena, ali i način na koji igra i dominira, iako je sve bliži petoj deceniji života.

Računanje bodova za GOAT listu ide ovako: grend slemovi vrede osam poena, finale četiri poena, polufinale dva, a četvrtfinale poen. Dodatne bodove donosi kalendarski grend slem. Osvajanje Završnog mastersa dobija se šest bodova, mesto u finalu dva boda. Trofej na turniru iz serije 1000 vredi četiri poena, a finale duplo manje. Olimpijsko zlato daje tri boda, srebro dva i bronza jedan… Kada je reč o ATP listi, za prvo mesto na kraju sezone dodeljuje se osam poena, za svaku nedelju na prvom mestu takođe se dobijaju poeni…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar