Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Organizatori Australijan opena planiraju da organizuju predstojeći turnir koji će biti potpuno bezbedan, ali i sa znatno manjim brojem gledalaca.

Kreg Tajli, prvi čovek Tenis Australija, pažljivo prati kako se razvija situacija sa US Openom i Rolan Garosom, ali već sada zna kako će izgledati prvi turnir u 2021.

PROČITAJTE JOŠ:

Tajli je u intervjuu za agenciju AP poručio da će u januaru biti znatno manje publike zbog poštovanja mere o održavanju distance, dok će svi u Melburn parku biti u nekoj vrsti biološkog balona.

Takođe, neće biti dozvoljeno prisustvo publike koja je van australijskog kontinenta, a svi teniseri koji dođu u Australiju, biće testirani na koronavirus, biće u jednom od hotela koji će biti posebno izdvojeni, a na turnir će putovati transportom koji će služiti samo za tu svrhu.

„Odluku smo doneli ove nedelje, idemo sa tim scenarijom. Nećemo moći da ostvarimo posetu kao što je bila prošle godine, reč je o rekordu od 821.000. Navijači će biti iz Melburna i države Viktorija, ostatka Australije i potencijalno Novog Zelanda, ako ne bude restrikcija na granici. Tih 15 odsto publike, koji obično dolaze iz ostatka sveta, neće biti prisutni naredne godine“, poručio je Tajli.

On je dodao da se prate sve mere koje se najavljuju da će biti prisutne i na US Openu i Rolan Garosu. Uz sve to, odlučeno je da se broj osoblja koji će raditi na turniru smanji za šest procenata, sa dosadašnjih 450 na 423.

PROČITAJTE JOŠ “Uslovi u Njujorku ludi, biće mučno ali hoću svuda da igram” 

Država Viktorija je imala poslednjih meseci dosta problema sa pandemijom koronavirusa, grad i okolina se nalaze u šestonedeljnoj vrsti izolacije, koja bi mogla da se produži.

Ovo je 21 uzastopni dan kako je brojka zaraženih na dnevnom nivou trocifrena, a zabeležo je pet smrtnih ishoda u poslednjih 24 časa.

„Nema dileme da trenutna situacija u Melburnu nije idealna, ali gledamo pozitivno na sve. Ako izađemo iz svega ovog kako treba, naučićemo dragocene lekcije. Ako iskustva US Opena i Rolan Garosa budu pozitivna, to će pomoći i igračima i svima nama ovde u Melburnu sledeće godine“, rekao je Tajli.

PROČITAJTE JOŠ Šarapova: 10 godina sam pila zabranjeni lek, sje*ala sam sve

Kada je reč o odlasku australijskih tenisera i teniserki u Ameriku i Evropu, kaže da će to biti njihova lična odluka.

„Šta god da odluče, podržaćemo ih. Znam da svi žele da igraju na US Openu i Rolan Garosu, iskreni su u toj nameri. Ipak, suočavaju se sa tim da moraju da napuste Australiju, potom da budu u dvonedeljnom karantinu kada se vrate, što će uticati na njihov raspored treninga. Hoće li moći normalno da ide iz Njujorka u Pariz? Neki su zabrinutiji od ostalih. Iz onog što sam mogao da zaključim, US Open je spreman da sprovede jake mere bezbednosti i testiranja“, zaključio je Tajli.

Turnir u Melburnu počinje 18. januara 2021. a titule u singlu brane Novak Đoković i Sofija Kenin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare