Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR AUSTRALIA

Marija Šarapova, nekadašnja ruska teniserka, podelila je s ostatkom sveta njenu priču o korišćenju zabranjenog leka meldonijum, koji joj je uništio karijeru.

Karijeru prelepe Šarapove protkanu trofejima obeležio je doping skandal iz 2016. godine, kada je na Australijan Openu bila pozitivna na zabranjenu supstancu meldonijum.

Posle toga je dobila suspenziju od 15 meseci.

PROČITAJTE JOŠ

Očekivano, pošto se vratila na teren u aprilu 2017. godine nije više bila ona ista. Usledili su značajno slabiji rezultati, pa se posle dugog mučenja da se vrati u sam vrh svetskog tenisa, lepa Maša opredelila da okonča karijeru krajem februara 2020. godine.

Punih pet godina Šarapova je čuvala u sebi tu priču o doping aferi, ali je na kraju prelomila i rešila da progovorio o korišćenju leka koji se nalazi na listi zabranjenih.

„Kada sam bila mlađa, bila sam lošeg zdravlja i otac je tražio ličnog lekara u Rusiji. Živeli smo u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je on smatrao da je bezbednije da pronađe ruskog stručnjaka zbog jezika. Taj lekar nije imao iskustva sa sportistima. Odradili smo veliki broj testiranja i prepisao mi je nekoliko lekova, a među njima se našao i meldonijum, koji sam redovno koristila od 2006. godine. On se u Rusiji prodaje bez recepta i koristi se kao aspirin“, ispričala je Marija u razgovoru za „Punto de Break“.

Pročitajte još: Tenisa nema, ali nemeštaju i egzibicione mečeve

Kako je navela, povremeno je bila testirana na doping, s tim što nikada nije „pala“ na testu

„Ja sam 2013. promenila lekara, ali sam nastavila da koristim meldonijum. On je, međutim, od početka 2016. godine stavljen na listu zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije (WADA) i zato sam u Australiji bila pozitivna na testu“, objasnila je Šarapova.

Ono što je prevarilo u čitavoj priči, zbog čega je kasnije debelo ispaštala, jeste činjenica da njen menadžer 2015. godine zbog privatnih problema nije proverio novu listu zabranjenih supstanci, a Šarapova mu je poverila taj zadatak.

Izuzetno težak trenutak za Šarapovu je bio kada je morala da izađe pred navijače kako bi im saopštila da je „zeznula stvar“.

„Tog jutra sam se probudila i osećala kao da se spremam za meč. Bilo je vrlo teško misliti o tome da moraš da se suočiš sa svetom i kažeš da si sje*ao sve što si do sada uradio“, objasnila je Marija.

Usledilo je povlačenje u tešku ilegalu.

„Odmah posle konferencije sam obrisala iz telefona sve aplikacije društvenih mreža, kako bih zaštitila sebe, kako ne bih poludela. Priznajem da pre toga nikada nisam brinula o tome šta ljudi misle i govore o meni, ali tada mi je to bilo veoma bitno. Sve me je jako pogađalo, osećala sam da sam beznačajna i bilo je to sve veoma bolno, a neke stvari veoma okrutne. Međunarodna teniska federacija (ITF) loše se ponela, od nijh nisam tražila da igram meč posle priznanja o korišćenju nedozvoljenog leka, već samo da me poštuju. Kada sam podnela žalbu i ona je usvojena da mi se umesto dve godine suspenzija smanji na 15 meseci, osećala sam se slobodno. ITF je isticao da sam ja krila da koristim meldonijum, a to nije bila istina i sud je to potvrdio“, istakla je Šarapova, koja je tokom prebogate karijere osvojila 36 trofeja, od čega pet grend slemova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram