Foto: EPA/YOAN VALAT

ATP i WTA su doneli nekoliko značajnih odluka u skladu sa tekućom situacijom i pandemijom koronavirusa. Poeni se zamrzavaju, a tenisa nema do 7. juna.

Danima su čelnici ATP i WTA, kao i ljudi iz ITF i najvećih teniskih takmičenja, oput onih sa grend slem turnira, većali šta da urade u postojećoj situaciji i konačno su prelomili.

Sezone na šljaci za sada nema, svi turniri suspendovani su do 7. juna, a najvažnije je da igrači sada znaju da će im poeni u periodu kada se turniri ne igraju, biti „zamrznuti“.

„Posle pažljivog razmatranja, u stanju pandemije koronavirusa, ATP i WTA turniri u proleće na šljaci neće biti održani po planu i rasporedu. Ovo uključuje i kombinovana ATP i WTA takmičenja poput onih u Madridu i Rimu, kao i WTA turnira u Strazburu, Rabatu, te ATP turnira u Minhenu, Eštorilu, Ženevi i Lionu“.

„Profesionalna teniska sezone se suspenduje do 7. juna 2020, uključujući tu i sve čelendžere kao i ‘ITF Vorld Tenis Tur’. Za sada, turnire koji su planirani od 8. juna pa na dalje planiramo da održimo po objavljenom rasporedu“.

„Papalelno sa tim, rangiranje na ATP i WTA listama biće zamrznuto tokom ovog perioda, sve do daljeg obaveštenja.“

„Izazov koji je pred profesionalni tenis stavila pandemija KOVID-19 zahteva saradnju širu nego ikad, od svih u teniskoj zajednici, kako bi se sačuvao red u sportu i kako bismo dalje krenuli zajednički u najboljem interesu igrača, turnira i navijača“.

„Razmatramo sve opcije koje se tiču sređivanja teniskog kalendara baziranog na različitim datumima povratka takmičenju, što je nepoznanica u ovom trenutku. Posvećeni smo tome da po ovom pitanju radimo sa igračima, turnirima i ostalim rukovodećim telima, u nedeljama i mesecima pred nama“.

„Sada nije čas da se ponašamo jednostrano, već jedinstveno. Sve odluke u vezi sa uticajem pandemije koronavirusa zahtevaju odgovarajuće konsultacije sa svim zainteresovanim stranama u sportu i to je gledište koje dele ATP, WTA, ITF, AELTC, Tenis Australija i USTA“, stoji u njihovom zajedničkom saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram