Pucanj u trci za GOAT – Novak vs Rafa u nastavku sezone

Tenis 03. jul. 202021:08
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

ATP i WTA Tur su pokazali izvesne znake optimizma kada su objavili preliminarne kalendare za nastavak sezone. Korak koji pokazuje da bi takmičarski tenis mogao da zaživi do kraja godine.

Od marta meseca imali smo samo negativne signale iz centrala svetskog tenisa, turniri su otkazivani jedan za drugim, upored s tim kako se situacija sa pandemijom koronavirusa postepeno pogoršavala.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle dužeg vremena pojavilo se svetlo na horizontu, poslednja nedelja avgusta, septembar i polovina oktobra mogli bi da budu period kada ćemo ipak videti nešto od takmičenja.

Pitanje je samo u kom modalitetu i kako će čelnici muškog i ženskog teniskog karavana računati ATP i WTA liste koje su, odlukom s početka proleća, zamrznute do daljnjeg.

To je tek nešto o čemu će se raspravljati, jer svakako neće imati smisla da takmičenja bude ukoliko se rezultati sa njih ne budu pretvarali u bodove za liste, mada, kakva je situacija, ni to ne bi nikog trebalo da iznenadi.

U svakom slučaju, ostavljena je mogućnost da se kalendar dodatno proširi turnirima u Aziji, iako je prema preliminarnim informacijama koje stižu odatle, malo verovatno da će azijske jesenje turneje biti. Posebno ako se ima u vidu da je ATP turnir u Tokiju već otkazan, a da ni situacija u Kini trenutno nije ružičasta kada je reč o pandemiji koronavirusa.

Novak Đoković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

STARTNI PUCANJ

Ako ništa drugo, dobili smo novu nadu da bismo, makar na koji mesec, mogli da vidimo nastavak trke Novaka Đokovića i Rafaela Nadala za  prvu poziciju na svetskoj listi, ali i onu nezvaničnu, za titulu G.O.A.T – najvećeg tenisera svih vremena.

Planirano je da se do kraja godine održe dva grend slema, US Open i Rolan Garos, i jasno je i da su to dve prilike da se skor značajno promeni na stranu jednog ili drugog igrača.

A dotle, valja biti spreman. Novak je igrao egzibicije na „Adrija turu“, što se ispostavilo rizičnim po njegovo zdravlje, jer je do juče bio pozitivan na koronavirus, a Rafa, za sada apstinira od bilo kakvog vida tenisa. Koliko je ta odluka dobra, pokazaće vreme.

Činjenica je da je Novak u ovom trenutku na brojci od 282. nedelje na čelu ATP liste i da dobrim izgledima da taj skor poveća do kraja godine.

Što se tiče grend slem titula, koje su nekako najvažniji parametar u toj nezvaničnoj GOAT trci, Španac ima 19, a Đoković 17 titula. Rodžer Federer je, barem što se tiče ove sezone, otpisan, jer je zbog drugog operativnog zahvata na kolenu u poslednjih pet meseci, spustio zavesu na svoje učešće u ovoj godini i može se očekivati da zaigra eventualno tek početkom nove sezone na australijskom kontinentu.

Foto: EPA-EFE/DAVID GUZMAN

KOLIKO BRANE POENA?

Iako Novak i Rafa tek treba da se odrede prema predloženom kalendaru takmičenja, gotovo je izvesno koja će takmičenja izabrati da igraju.

Ako je reč o odbrani poena od prošle sezone, a u slučaju da se bude igralo i za poene, može se reći da je srpski teniser u boljoj poziciji da godinu završi kao broj jedan.

Na trenutno zamrtznutoj ATP listi, Đoković ima 10.220, a Nadal 9.850 poena. Razlika je, dakle svega 370 poena.

Ipak, velika je razlika u poenima koji bi se, eventualno branili. Novak bi u tom slučaju morao da odbrani 2.860 poena, a Španac čak 5.360. Dakle čak 2.500 poena više od broja jedan.

Činjenica da se prvo igra na američkom betonu, počevši od 14. avgusta u Vašingtonu, potom se karavan seli u Njujork gde bi se igrali i Masters iz Sinsinatija (22. avgust) i US Open (31. avgust), da bi se potom prešlo na Rafin omiljeni šljakaški deo.

Uvodni ATP 250 u Kicbilu je planiran za 8. septembar, Masters u Madridu od 13. septembra, a u Rimu od 20. septembra. Usledio bi finiš na Rolan Garosu od 27. septembra do 11. oktobra.

Za Novaka dobro je što na američkom betonu brani svega 540 poena, 360 za polufinale Sinsinatija i 180 za četvrto kolo US Opena. Ostatak mu otpada na evropsku turneju na šljaci – najviše za titulu u Madridu (1.000 poena), potom polufinale Rolan Garosa (720), finale Rima (600).

Nadal na dva grend slema koje je osvojio prošle godine brani 4.000 poena i imao bi razmak od dve nedelje od kraja US Opena do početka Rolan Garosa da se prilagodi.

S tim što bi iz Njujorka mogao odmah da krene za Madrid, potom Rim i na kraju u Pariz, na njemu omiljene terene gde je 12 puta trijumfovao, što je neverovatan podatak.

Rafa od titula brani i pehar u Rimu (1.000 poena), dok u španskoj prestonici 360 poena za prošlogodišnje polufinale.

Malo je verovatno da će i jedan i drugi igrati Kicbil (malo poena, 250) ili Vašington (500), dok Rafa može da računa da bi baš na Siti Openu i Sinsinatiju mogao da akumulira 1.500 poena. Ipak, pitanje je koliko bi to onda bio rizik pred prelazak na šljaku? Videćemo šta će na kraju biti od svega.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

ZDRAVSTVENI PROTOKOLI

Naravno, sve ovo će važiti ako se bude radilo po dosadašnjem sistemu. Poslednjih nedelja mogli su se čuti glasovi kako ATP sprema nešto drugo, što još nije zvanično sigurno, a to je da neće biti brisanja poena iz Sinsinatija, sa US Opena, Rolan Garosa, Rima i Madrida, već će se bodovi gubiti srazmerno u odnosu na 52 nedelje koliko ima godina.

U tom slučaju, Novak bi nedeljno gubio 196, a Nadal 189 poena. tako bi Španac imao malu prednost, ali sve je to još nezvanično.

Sve kombinacije važiće ukoliko se narednih nedelja drastično ne pogorša situacija sa pandemijom koronavirusa na područjima gde planirani turniri treba da se održe.

Nije bez rizika, u pitanju su sve crvene zone iz proteklih meseci, SAD, Francuska, Italija i Španija, zemlje u kojima je od kovida 19 preminulo ukupno 214.878 lica prema podacima zaključno sa 22. junom.

Nema dileme da će i sama takmičenja biti potpuno drugačija od onih na koje smo navikli, pre svega zbog toga što će se igrati bez publike u Americi.

O strogim merama, o kojima su igrači proteklih nedelja izražavali prilično negativan ili barem rezervisan stav, izlišno je govoriti, mada je određenih znakova popuštanja od strane organizatora, ipak bilo.

Novak Đoković je pokazao izvesne signale da je spreman da igra u Njujorku, ali verovatno da je još u pitanju igra u kojoj obe strane ne otkrivaju svoja karte do kraja. Jako će biti važno stanje sa koronavirusom, a poslednji dani ne pokazuju da je Njujork u povoljnoj poziciji, naprotiv, što dovodi u pitanje održavanje turnira.

Dobra stvar bi svakako bila da imamo pobedu sporta nad pandemijom i da se takmičenja, koja su podvučena u kalendaru, ipak nekako održe. Ipak, uz ono na šta i Nadal i Đoković upozoravaju – samo ukoliko će svi učesnici imati jednak tretman i maksimalnu bezbednost.

To je u celoj ovoj teniskoj priči svakako najvažnije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar