Foto: TANJUG/AP Photo/Trevor Collens

Inicijativa je direktno podstaknuta zahtevima igrača i igračica.

Teniseri i teniserke su tražili da se mečevi završavaju ranije i da na terenu ne dočekuju jutra tokom turnira.

PROČITAJTE JOŠ:

Više je takvih primera bilo prethodnih godina na pojedinim mestima i poznato je da jedino Britanci striktno slede pravilo da se mečevi završavaju do 23 časa.

Iz ATP su u utorak saopštili da je posredi i priča o reviziji korišćenih teniskih loptica, sa ciljem da se popravi njihov kvalitet i poveća konzistentnost od 2025. nadalje.

Upravo je na njih kao na ozbiljan problem ukazalo više tenisera, a Nik Kirjos je baš loptica oputžio za probleme koje sada ima i Novak đoković.

Od turnira do turnira mogu drugačije da se „ponašaju“ i na to su se žalili brojni teniseri, koji su ukazivali na to da se povređuju zbog razlike kvaliteta i karakteristika loptica.

Kada je reč o promeni termina mečeva, to je nešto na šta se između ostalih žalio i Novak Đoković, ali i Endi Mari i Janik Siner i drugi su osetili posledice rasporeda noćnih termina mečeva i vremena kad se završavaju.

Foto: EPA / NIKLAS GUSTAVSSON

Kako navode iz ATP-a, zbog povećanja dužine trajanja mečeva, neće više od pet moći da se igra na jednom terenu u toku dana, ako program počinje u 11 časova.

Od toga će tri meča biti u dnevnom, a dva u noćnom delu programa. Mečevi se neće igrati posle 23 sata, osim u slučaju posebnih dozvola ATP ili WTA supervizora u konsultaciji sa menadžmentom tih institucija.

Mečevi koji ne budu na terenu na kom su zakazani do 22.30, premeštaju se na drugi teren i to najkasnije do 23 sata.

Novak Đoković
Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Noćni deo programa neće počinjati posle 19.30, a preporuka je da startuje od 18.30. Ova pravila kreću od januara 2024.

„Raspored mečeva i teniske loptice su sada prioritetne teme na našoj agendi, zajedno sa WTA. Imperativ je da evoluiramo i prilagodimo zahteve modernoj igri posebno kad pričamo o zdravlju igrača i navijačkom iskustvu. Optimistični smo u vezi sa uticajem koje ćemo ostvariti na oba fronta dugoročno“, rekao je Andrea Gaudenci, prvi čovek ATP-a.

Do sada je svaki turnir tradicionalno imao pravo da odlučuje koji će ga proizvođač snabedvati lopticama i to je ono što će vodeća tela svetskog tenisa probati da koriguje.

BONUS VIDEO: Godina u kojoj je Novak Đoković obarao rekorde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar