Àlex Corretja i Novak Đoković Foto:ALEXIS REAU / Sipa Press / Profimedia/WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Niko više nije siguran koliko će Novak igrati tenis, nadamo se bar još nekoliko godina

Aleks Koreča, nekadašnji španski teniser, a sada analitičar, u razgovoru za Nova.rs oduševljeno je pričao o Novaku Đokoviću i njegovim uspesima, ali i o rivalstvu sa Karlosom Alkarazom.

Već godinama unazad priča se kako se Novaku sve brže bliži penzija, ali on svojim delima uvek razuveri sve one koji tako misle. I dalje je Đoković u vrhu i ne namerava da stane, a priče o njegovoj penziji su oduvek bila zabranjena tema u njegovom timu i porodici.

PROČITAJTE JOŠ...

I dok se mnogi pitaju kada će se Đoković penzionisati, Koreča smatra da Novak sada ima dodatnu motivaciju i da je i dalje veoma predan tenisu.

„Nema sumnje da on voli sport, pokazuje mnogo strasti, voli da pobeđuje. Mislim da više mrzi da izgubi, nego što voli da pobedi, ali nisam tako siguran. Mislim da u svom umu želi da bude najbolji ikada, oseća da je pobeđivao najbolje ikada i želi da se bori za to. Želi da ono što je sanjao kao mali dečak, ostvari na terenu. Mislim da voli osećaj da ide do limita. On je neko ko je veoma pametna osoba, voli izazove, voli da pomera/prelazi granice. Kada su mečevi rutina ili su nešto lakši, nekad izgleda kao da mu je dosadno. Razmišlja mnogo i brzo, potrebni su mu izazovi sve vreme. Mečevi mogu nekad da traju predugo za njega, ali naredni dan on neće odustati ni milimetar, zato što zna da protivnici mogu da ga pobede“, rekao je Koreča za Nova.rs.

Objasnio je nekada drugi teniser sveta da Novak odlično planira svoj raspored, tačno zna šta mu je potrebno, te je zato i dalje u igri za titule na grend slemovima.

„Novak zna tačno šta treba da radi. Kada je osvojio Rolan Garos, znao je da neće igrati ništa pre Vimbldona. Kada je to završio, znao je da mu treba turnir kao priprema za US Open. Mislim da tačno zna kada treba da stane, to je bitno za grend slemove. Mislim da može da osvoji još dva ili tri grend slema, to je možda cilj. Đoković zna da ima šansu u naredne dve godine u tenisu“, dodao je Koreča.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Naravno, bitan faktor kada je reč o motivaciji srpskog tenisera jeste Karlos Alkaraz, koji se pojavio u smiraj karijere Federera i Nadala i postao najveći Novakov izazivač.

„Naučili su da bi pobedili jedan drugog moraju biti na 100%, ne mogu da igraju sa 99,5%, jer ne bi imali šanse. Naučili su iz situacija. Karlitos je i dalje mnogo mlad, uči kako da se nosi u različitim situacijama. Treba mu još iskustva. Novak je tu dugi niz godina. Zna kada da pruži 100 odsto, često sa 80% može da pobedi druge igrače na Turu. Kontroliše sve, ali protiv Alkaraza je znao da mora da ide do limita fizičkih i mentalnih. Morao je igra veoma dobro, da bude agresivan, ali isto da se brani, da pati… To je veliki posao. Neverovatno rivalstvo, koje će biti veoma interesantno u narednih nekoliko godina. Novak vodi mnogo računa o svom telu, sposoban je da održi taj nivo sa visokim performansom. Karlosova brzina, odlučnost, snaga su veoma velike, kada je takav na terenu nemoguće ga je pratiti. Samo je Novak spreman na to, može da se nosi sa tim. Ostali su iza. Veoma specijalno i magično“, opisao je Koreča novo najveće rivalstvo svetskog tenisa.

Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Dotakao se i predstojećeg US Opena, na kojem se znaju dva velika favorita, ali uvek treba biti spreman i na iznenađenja.

„Od Novaka i Alkaraza zavisi više nego od ostalih. Ako su obojica u dobroj formi, samo jedan od drugog mogu da izgube. Ponekad nije lako pronaći 100 odsto. Ponekad započnete meč u jedan sat, a prethodnih dana ste igrali noću, to je izazov, može biti iznenađenja i može biti teško. U ovom momentu su ipak favoriti Novak i Karlos“, objasnio je Koreča.

Uslovi u Njujorku nisu baš idealni, vlažnost vazduha često smeta igračima, koji neretko otežano dišu, što za Đokovića može biti poseban problem. Ipak, Novak je odigrao Masters u Sinsinatiju, koliko-toliko se navikao na klimu u Americi i sada mu predstoji napad na treću grend slem titulu ove godine, odnosno 24. u karijeri.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar