Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Nije nikakav novitet reći da Novak Đoković nije najomiljeniji igrač u svetu tenisa.

I da je često na udaru. Svakoga ko nađe za shodno da se oglasi, prokomentariše i upiše se u listu kritizera najboljeg tenisera sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković se tokom karijere nalazio na meti iz najrazličitijih razloga.

U vremenu kada je bio „đoker“, odnosno kada je bio mlađi, luđi i spreman da napravi šalu na svaki mogući način, njegove imitacije kolega nisu nailazile na jednoglasno odobravanje.

Mnogi su se našli uvređenima, Novak je okarakterisan neozbiljnim i nedostojim „gospodskog sporta“ pošto je skretao pažnju na glavne stvari, teniske igre i delovao kao da želi da bude u centru zbivanja.

Godine su prolazile, Novak se menjao, sazrevao, ali je odnos teniske javnosti i publike prema njemu ostao isti.

Kritikovan je bio i zbog „dugog“ tapkanja lopte uoči servisa, načina na koji slavi poene, pa gotovo zbog svega što bi uradio.

Foto: EPA/JASON SZENES

Poseban trn u oku teniskim čistuncima bila je činjenica da je Đoković često tokom mečeva tražio medicinsku pomoć.

Novak je pod lupu dospeo još 2011. godine kada je poražen od Keija Nišikorija u polufinalu turnira u Bazelu, rodnom gradu velikog rivala Rodžera Federera.

„Ne verujem u njegove povrede. Ozbiljan sam. Mislim da se pretvara“, rekao je jednom prilikom Švajcarac.

Elem, srpski igrač je, kao prvi na listi, bio favorit, ali ga je povreda ramena sprečila u pokušaju da savlada, tada 21-godišnjeg Japanca, smeštenog na 32. poziciju ATP liste.

„To nije bilo sportski, a pritom je omalovažilo i fantastičnu pobedu 21-godišnjeg Japanca za kog će se govoriti. ‘Ali, Đoković je bio povređen, vidi kako je igrao u trećem setu’. To nije fer, jer je Nišikori nadmudrio i nadigrao odlučnog Đokovića u drugoj deonici. A Novaku se tako nešto već dešavalo. Đoković je sav u osmesima i šalama kada pobeđuje, ali kada gubi njegov govor tela postaje mrzovoljan, kao da sam sebe žali. A i neverovatno je kako se često povrede dese kada stvari ne idu onako kako je očekivao. Đoković jeste sjajan igrač, najbolji na svetu u ovom trenutku i to uz prilično veliku razliku u odnosu na pratioce, ali malo više poniznosti kada ne ide sve po planu sigurno mu neće naškoditi. Najveći sportisti ne samo da pobeđuju sa stilom, već i gube časno“, objavljeno je tada na portalu Yahoo.

Autor se nije zapitao da li je Novaku krenulo loše baš zbog povrede, koje je postao svestan tek kasnije? No, nebitno, kritika je objavljena i dobila je svoje zadovoljenje.

Foto: EPA/Made Nagi

Pravi zemljotres se dogodio 2015. godine kada su se u polufinalu Rolan Garosa sastali Đoković i Endi Mari.

„Novak izgleda korisiti stare trikove pošto je odugovlačio sa lekarskom pomoću tokom polufinala sa Marijem. Iako se dosta istezao, prvi igrač sveta je odjednom imao problem sa mišićem sredinom prvog seta kada je imao 0:30 na svoj servis. Ali nakon što je pozvao doktora i dobio hladni peškir, zadržao je svoj servis – a Mari je momentalno izgubio svoj servis gem“, navodili su revnosni britanski mediji.

Odijum prema Đokoviću se osećao gotovo na svakom velikom turniru, posebno na Vimbldonu i u Njujorku, ali to kao da je motivisalo srpskog tenisera da odigra i iznad granica svojih mogućnosti.

To Novak nije uspeo da uradi na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, kada ga je loše zdravstveno stanje omelo u nameri da Srbiji donese zlatnu medalju, ali je uticalo i na kasnije partije.

Usledio je US Open gde je Srbina u finalu pobedio Sten Vavrinka, koji je iskoristio činjenicu da je Đoković imao probeme sa ručnim zglobom, ali o tome nije hteo da govori.

„Sada je priznao da ima povredu ručnog zgloba. Nije želeo to ranije da ističe jer je pošteno izgubio na Vimbldonu i u Brazilu, ali mu je ta povreda pravila probleme i još uvek ih pravi. Ipak, on je favorit, branilac je titule i trenira naporno kako bi odbranio svoje trofeje“, rekao je njegov tadašnji trener Boris Beker.

Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Ali, to nije bilo dovoljno Patriku Mekinrou, bratu daleko poznatijeg Džona Mekinroa.

„Ljudi, možda on to folira. Kaže da se povredio pred Olimpijske igre, ali nisam čuo ništa o problemu sa zglobom u to vreme. Pošto je poražen na Olimpijskim igrama u prvom kolu, sada mnogi igrači misle da imaju veće šanse protiv njega. Na ovaj način kroz priču o povredi on možda pokušava da ih dodatno opusti“, naveo je Mekinro.

I tako danima, mesecima, godinama, a kada se očekivalo da se sa tim završilo, da će konačno Đoković biti ostavljen da na miru „vida svoje rane“, ako ih već ima i prijavljuje, pojavio se Pablo Karenjo Busta.

Španski teniser kome je najbolji uspeh u karijeri deseto mesto na ATP listi ostvareno 2017. godine bio je akter kontroverznih situacija na poslednja dva Grend slem turnira.

Najpre je „pobedio“ Novaka pošto je on diskvalifikovan sa US Opena jer je slučajno pogodio linijsku sudiju i nijednim gestom nije ni pokušao da iskaže zainteresovanost da se meč nastavi.

Španac se našao na Novakovom putu i u Parizu, u četvrtfinalu Rolan Garosa, u koje je Novak ušao sa povredom vrata, koja ga muči već neko vreme i stalno se vraća.

Foto: EPA/ADRIAN DENNIS

Đoković je loše odigrao prvi set, izgubio ga je, na polovini drugog je tražio medicinsku pomoć i zaigrao kao u transu, napravio preokret i ostvario pobedu za plasman u polufinale.

To se nije svidelo Špancu, koji je pribegao „starim trikovima“.

„Novak stalno to radi kada ima problem na terenu. Ne znam, možda je reč o pritisku ili nečemu što mora da uradi. Ipak, on nastavlja da igra normalno, zar ne? Ne znam da li ga boli ili je tu nešto mentalne prirode, pitajte njega”, rekao je Karenjo Busta.

Dosta hrabra izjava za momka koji je tako hrabro ćutao ne tako davno u Njujorku, čekajući da mu se dodeli pobeda…

Severnoamerički Grend slem turnir je bio jako pogodno tle za kritikovanje Đokovića, a u svemu je bio najglasniji i „najopasniji“ Endi Rodik, čovek koji je kasnije govorio kao o kandidatu za najboljeg tenisera svih vremena.

„On u pojedinim trenucima ima 16 različitih povreda i uprkos svemu, on nastavlja da pobeđuje. Čini se kao da ima grčeve, antraks ili čak i ptičji grip“, govorio je Rodik…

Kako god bilo, Novak je i dalje najbolji teniser sveta i za sada ne postoji naznaka da bi neko mogao da ga svrgne sa te pozicije. Osim da to možda uradi sam sebi, što je najverovatnija opcija od svih koje mogu i ne mogu da se zamisle.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram