Novak Đoković u Adelejdu
Novak Đoković u Adelejdu; Foto: EPA-EFE/MATT TURNER

Sjajan početak sezone.

Novak Đoković je pokorio Adelejd i titulom je započeo sezonu koja će biti jedna od presudnih kada je priča o najboljem svremena u kojoj su on i Rafael Nadal glavni akteri.

Novak je rutinski igrao sve do finala, pobedio dva ozbiljna igrača, a onda se našao na ivici ambisa, da bi kao i mnogo puta ranije uspeo da se izvuče i na kraju podigne novi pehar u svojoj kolekciji.

PROČITAJTE JOŠ

Ceo turnir se ispostavio kao idealna priprema kakvu ni sam Novak nije mogao da zamisli pred Australijan open. Ispipao je puls javnosti godinu dana nakon deportacije, igrao ozbiljne mečeve, suočio se sa ekstremnim klimatskim uslovima i ozbiljnim mentalnim izazovima.

Zbog toga može da kaže da je u Melburn stigao spreman kao nikad, a turnir u Adelejdu je otkrio pet stvari koje su u ovom trenutku bitne za Đokovića.

1. Može da izdrži ekstremne vremenske uslove

Novak Đoković je relativno rutinski rešio pitanje pobednika u prva meča na turniru koje je igrao po vrućinama u dnvenom terminu, ali Francuzi Konstantin Lestijen i Kventin Halis nisu dorasli rivali srpskom šampionu. Zato je funale sa Sebastijanom Kordom bio pravi ispit.

Meč je krenuo u dnevnim uslovima sa temperaturom preko 30 stepeni i ekstremnom vrućinom. Poznato je da Novak vrućine i vetar ne može da svari, ali je u ovom meču uprkos problemima i povremenom gubitku daha, regularno parirao Kordi u prvom setu i čak u prvoj polovini bio bolji igrač. Na kraju je propustio priliku da set uzme u taj-brejku, ali je pokazao da može da igra dobar tenis i u takvim uslovima.

To će mu biti važno u prvih nekoliko kola kada bude postojala mogućnost da ga stave preko dana tokom velikih vrućina, jer saznanje da može da igra u pristojnom ritmu sigurno daje samopouzdanje.

Foto:REUTERS/Loren Elliott

2. Otvoren put do prvog mesta

Đoković je pobedom u Adelejdu popravio bodovni saldo i sada je blizu preuzimanja čelnog lista ATP liste. Ukoliko osvoji titulu u Melburnu, Novak će gotovo izvesno biti novi/stari broj jedan, a to bi samo mogao da mu poremeti Kasper Rud ukoliko ove nedelje osvoji turnir na Novom Zelandu i potom stigne do finala Melburna. Mnogo toga će biti jasnije i u četvrtak kada bude bio obavljen žreb pa će računica biti mnogo jasnija.

3. Velika podrška navijača

Đoković je pre godinu dana iz Australije izbačen kao pas, a bes kompletne javnosti se obrušio na njega, iako je u zemlju stigao sa važećom dokumentacijom. Zarad skupljanja jeftinih poena, političari su ga iskoristili kao monetu za potkusurivanje i sproveli neviđenu hajku u javnosti i visilo je nad glavom pitanje o dočeku nakon njegovog povratka.

Brojna srspka zajednica u Australiji, međutim, pokazala je da je spremna da napravi paklenu atmosferu i da pruži podršku srpskom teniseru. U Adelejdu je imao podršku kakvu nije imao ni u Beogradu, a za Melburn se najvaljuje veliko prisustvo Srba koji će na svaki način probati da dođu do karata.

Za sada nema ni neke gnevne reakcije domaće javnosti, a čini se da je pojedincima čak i drago, pa je pitanje i koliko će negativna atmoasfera biti prema njemu.

Naravno, ostaje da se vidi kako će to izgledati u Melburnu koji je bio poprište njegovog stradanja, aprve reakcije po dolasku su bile pozitivne.

Foto: REUTERS/Loren Elliott

4. Korak bliže ka GOAT satusu

Titula u Adelajdu je Đokoviću bila 92. u karijeri čime se izjednačio sa svojim najvećim rivalom Rafaelom Nadalom, pa će njihova bitka u Melburnu biti još uzbudljivija. Novak sada ima priliku da ga u Australiji prestigne, i da se istovremeno izjednači po broju grend slemova na 22 trofeja.

Đoković do sada ima više mastersa, bolji međusobni skor i mnogo više nedelja na prvom mestu, i zato je trofej u Adelejdu sa kojim se prvi put izjednačio sa Nadalom od velike važnosti.

5. „Nabijanje kompleksa“ Medvedevu

Iako u poslednjih godinu dana nije u idealnoj formi, Rus Danil Medvedev je defitnitivno najopasniji Novakov rival na prvom grend slemu. Medvedev ima dva uzastopna finala u Melburnu, obožava ovakvu vrstu podloge i dokazano zna da pobedi Đokovića u velikim mečevima.

Zato je pobeda u Adeljedu izuzetno važna, pogotov što je izvojevana rutinski. Nakon što su vodili veliki rat na završnom mastersu u rezultatski nebitnom meču, ovakva pobeda je dodatno učvrstila Novakovo samopouzdanja, pogotovo što je četvrt u nizu i polako spira tragove bolnog poraza u finalu Njujorka pre više od godinu dana.

Sa druge strane, Medvedev koji je u jednom trenutku našao formulu za uspeh i mučenja Novaka, sada se suočava sa saznanjem da mu ne prolazi ništa od onoga što je ranije uspevao i njihov novi eventualni duel biće obojen poslednjim pobedama Đokovića.

BONUS VIDEO Đoković oterao brata nakon izgubljenog seta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar