Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez / POOL

Fudbalski klub Barselona najveći je gubitnik u godini koju je obeležila pandemija koronavirusa. Novi virus Covid-19 odneo je preko 820.000 života i jasno je da bi svi poželeli da se 2020. godina nije dogodila, a sve i da nije bilo korone, na "Kamp Nouu" bi da zaborave košmarnu godinu.

Postoje tri izuzetno jaka sportska motiva za to. Kada se gleda hronološkim redosledom, prvi je gubitak titule u trci s ljutim rivalom Real Madridom, drugi je ona šamarčina i poraz u četvrtfinalu Lige šampiona od Bajerna kada su primili osam golova, a treći, ubedljivo najbolniji momenat biće odlazak najboljeg fudbalera Lionela Mesija posle 19 godina.

PROČITAJTE JOŠ

Korona je početkom marta zaustavila kotrljanje lopte širom planete, očekivano je stao i fudbal u Španiji. Barselona je pre pauze imala dva boda više od Reala, da bi po povratku fudbala u pet kola „prosula“ ekspresno šest bodova.

Madriđani su to iskoristili, pretekli Katalonce i na kraju se okitili šampionskom titulom.

Preživeli su to izabranici trenera Kikea Setijena, koji je u januaru doveden sa sela, gde je kako je sam rekao, čuvao stoku i uživao. Sišao je vremešni stručnjak s planine i uhvatio se u koštac s nečim što je bilo van njegovih mogućnosti i moći.

Počelo je da puca u svlačionici, igrači ga nisu slušali, pre svih prva zvezda Leo Mesi i to se odrazilo na rezultate. Samo se čekalo da pukne, da eksplodira. A tektonski potres u redovima katalonskog diva dogodio se 14. avgusta, kada ih je „masakrirao“ Bajern.

Foto: EPA-EFE/Rafael Marchante / POOL

Nemilosrdno je „bavarska mašinerija“ rešetala mrežu Ter Štegena. Zaustavili su se na koti osam. Opšti je utisak da su mogli da daju još koji gol da su hteli, jer je Barselona bila razbijena u paramparčad. Nije se znalo ko šta radi na terenu, pucalo je po svim šavovima…

I šta se dogodilo? Logično, prvi je stradao trener. Ekspresno je uručena karta u jednom pravcu Kikeu Setijenu i doveden je legendarni Ronald Kuman.

Samo oni neupućeni mogli su da pomisle da će samo „seča“ trenera da sredi duboko narušene odnose koji vladaju u klubu. Stigao je čuveni Holanđanin, poznat kao neko ko voli i propagira red, rad i disciplinu.

Počeo je da zavodi red, najavio čistku, zahvalivši se jednom od, uz Mesija, najboljih fudbalera Barselone – Luisu Suarezu. Upravo tu je napravio prvi, ujedno i najveći, pogrešan korak. Urugvajac je Mesijev najbolji prijatelj u klubu i bila je to „inicijalna kapisla“ da se Mesi obrati klub faksom, da želi posle 19 godina da ode.

Nakon što se u sredu kasno uveče Argentinac oglasio i potvrdio da je tačno da je poručio Kumanu da odlazi, pretraga fraze „Mesi napušta Barselonu“ na najpoznatijem internet pretraživaču, povećala se za 2.300 odsto u odnosu na početak ove sedmice.

A još interesantnije je to što je reč „Mesi“ pretraživana više puta nego reč „Covid“, što je jedinstven slučaj od početka pandemije ozloglašenog koronavirusa.

Ikona Barselone – Leo Mesi odigrao je 731 utakmicu, postigao je 634 gola uz 254 asistencije, te je jasno da će njegovim gotovo sigurnim odlaskom, klub izgubiti identitet. Ništa više neće biti isto.

Uzalud navijači Blaugrane dva dana protestuju ispred „Kamp Noua“ i zahtevaju da predsednik Đozep Marija Bartomeu podnese ostavku. Argentinac je presekao – odlazi!

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

„Čelična ruka“ Ronalda Kumana već je zabila prvi autogol Barseloni. Niko sada ne mari za njegov spisak za „odstrel“ na kojem se nalaze još: Ivan Rakitić, Arturo Vidal, Samjuel Umtiti, Luis Suarez.

Holanđanin nije smeo da udari na Suareza, bez da pita Mesija šta misli o tome i sada će klub da ispašta. Moguć je čak i sudski spor „težak“ 700 miliona evra, koliko Katalonci traže od budućeg Mesijevog kluba na ime obeštećenja, ali to sada nije tema.

Jasno je da bi u Barseloni platili i tih 700 miliona evra, samo da zaborave košmarnu 2020. godinu, u kojoj su ostali bez ikone Mesija, primili osam komada od Bajerna i prokockali titulu.

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar