Foro: Srdjan Stevanovic/ Starsport

Trenerski ringišpil ovog leta doneo je promene u košarkaškim klubovima Crvena zvezda i Partizan. Po modelu koji su fudbalske sekcije primenile u prethodnim sezonama, crveno i crno-beli odgovorne uloge stratega prepustili su svojoj deci, trenerima koji su se u igračkim danima afirmisali upravo u beogradskim velikanima.

Takav epilog doneo je nesvakidašnju situaciju da fudbalske i košarkaške timove Crvene zvezde i Partizana u nove izazove predvode četiri trenera, ljubimci publike još iz igračkih dana – Dejan Stanković i Saša Obradović, odnosno Savo Milošević i Vlado Šćepanović.

PROČITAJTE JOŠ

Ovakvu odluku fudbalska i košarkaška trenerska struka su okarakterisali kao ispravnu, ali paralelno i ukazali na njene prednosti i mane.

„Uvek sam govorio da šansu treba davati deci kluba, ne samo na trenerskim pozicijama, već sam za to da naša deca igraju. Imamo mnogo talenata koji ne mogu da dobiju adekvatnu šansu zato što prosek iz inostranstva ima imperativ igranja. Gubimo mnogo na tom polju jer je veoma važno da igrači koji su igrali za klubove, naročito ukoliko su proveli duži niz godina, budu deo kluba. Fudbaleri koji su ponikli u toj sredini vezani su za grb i drugačije se ophode prema njemu, osećaju ga i vide drugačije“, istakao je za Nova.rs Ivan Golac.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nekadašnji fudbaler i trener crno-belih ipak ističe da je za klupu dva najveća kluba neophodno pređašnje iskustvo te da će stasavanje Miloševića i Stankovića sa sobom izvesno doneti i određene posledice.

„Rizik je pružiti šansu treneru početniku jer se iskustvo na poziciji šefa stručnog štaba stiče decenijama. Da bi se došlo do kvaliteta potrebno je mnogo godina jer znanje ne možete steći preko noći, to je proces koji traje i oscilacije su potpuno realne i normalne. Savo je u prvoj sezoni osvojio Kup – divno, ali ove godine, kad se analizira sezona, nije osvojen trofej i godina je neuspešna. Siguran sam da svako realan tako vidi“, naglasio je Golac i dodao:

PROČITAJTE JOŠ

„Milošević i Stanković su početnici u svom poslu, trebaće im vremena, ali je pozitivno što su iz sredine u kojoj rade. Vreme će pokazati da li poseduju kvalitet. Ne možete učiti i vežbati na poziciji šefa stručnog štaba. Uglavnom to prvo budu uloge pomoćnika ili stratega juniorskog tima. Ovo su veoma ozbilnji zadaci, jedno je igrati, a drugo trenirati. Igrač ima samo jednu obavezu – da igra dobro, a trener 1001 posao. Biti dobar igrač ne znači i biti dobar trener. Igrao sam sa najvećima koji nisu imali trenerske karijere. Nisam za to da se uči na poziciji šefa stručnog štaba, to je neozbiljno i onda niste veliki klub, ali je lepo imati trenera koji je odrastao uz klub“.

Kad su u pitanju stratezi košarkaških klubova, svoj stav za Nova.rs izneo je Vladislav Lale Lučić, iskusni stručnjak koji je predvodio oba večita rivala.

„Pozdravljam odluku klubova. Razvojni put najboljih igrača koji reše da budu treneri je da jednog dana dobiju priliku u klubovima u kojima su postigli najzapaženije uspehe. Obradović je najveću slavu postigao u Crvenoj zvezdi, bio je glavni igrač na putu do dva osvojena prvenstva i odatle ušao u reprezentaciju. Sa druge strane, Šćepanović nikad nije skrivao veliku ljubav prema Partizanu. Nije bio dugo među crno-belima, ali je ostavio lep trag. Bio je i pomoćnik Trinkijeriju koji je napravio rezultat i ceo rasplet je za mene potpuno normalan“, rekao je Lučić i osvrnuo se i na fudbalske trenere:

Vladislav Lučić (desno), Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

„Isto je i u fudbalu, Dejan Stanković je jedno od velikih imena stasalih u Ljutice Bogdana, kao i Milošević u Humskoj. Veliki igrači zaslužuju šansu u klubovima gde su bili zvezde i ta prilika se iskoristi ili ne iskoristi. Trenirati Zvezdu ili Partizan najveća je satisfakcija na ovim prostorima. U moje vreme su u klubu već razmišljali šta bi igrači mogli da budu sutra, šta da rade. Postoje sjajni primeri odličnih igrača Zvezde i Partizana koji su potom vodili klub i imali odgovorne uloge poput Petrovića, Zečevića, Željka Obradovića… Primera je pregršt“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kvartet trenera kalio se kroz brojne izazove u velikim klubovima i uz najbolje trenere, pa Lučić nema dilemu da je dorastao izazovima pred sobom.

„Saša Obradović se već veoma dobro afirmisao radeći u Albi, Rusiji, Monaku. Ostavio je lep trenerski trag na košarkaškoj pozornici i Zvezda je dobila bez pogovora idealnog trenera iz perspektive navijača. Siguran sam da bi ga zvezdaši izabrali i na listi od 1000 trenera. Saletu je otvoren put i možemo mu samo poželeti sreću. Šćepanović je mlad stručnjak koji je dobio veliku šansu u Budućnosti, potom je bio uz trenera koji je imao zapažene rezultate u Evropi i uveren sam da mu je to dosta pomoglo, a imao je priliku i da uči od odličnih trenera tokom igračke karijere. O fudbalskim stratezima i da ne govorim. Stanković je imao priliku da uči od Murinja… Zanat se uči iz knjige, kroz primere i u praksi, a oni su imali sve to“, podvukao je košarkaški strateg.

Šćepanović
Andrea Trinkijeri i Vlado Šćepanović; Foto: Miroslav Todorović/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar